Ще се учудите, в България има и такъв човек!

Начална страница | Интересно | Ще се учудите, в България има и такъв човек!
image

Български полицай е твърдо решен да мотивира учениците да се занимават с изкуството, наречено музика.
Милен Бенков от 10 г. е ръководител на Младежкия духов оркестър в Разград и един добър пример за това как може да съчетаваш професията с хобито си.
Артистичен, харизматичен и мотивиращ – така учениците описват полицай Бенков.
„Музиката показва душата на всеки един човек. Децата трябва да се докоснат до нея, защото това им дава добър старт в живота. Учат се на точност и постоянство“, разказва Милен Бенков пред Силвия Прибиловска за Vesti.bg.
От 2007 г. започва да на набира дечица и сформира духовия оркестър. Първите участия идват само след 6 месеца.
„Децата се учеха бързо, а това се дължеше на огромното желание, с което идваха на репетициите.
За кратко време започнахме да участваме в културни мероприятия, шествия и фестивали, от които имаме няколко отличия“, допълни той.
Бенков е наследник на фамилия музиканти и мелодията му е в кръвта.
През далечната 1992 г. завършва военното музикално училище в София заедно с известния тромпетист Йордан Иванчев - Гъмзата.
„С Гъмзата бяхме като братя, все още поддържаме връзка и често идва да ни вижда. Учениците го обожават, мотивира ги изключително много“, казва Бенков.
Преди да стане служител на реда Милен Бенков е бил военен музикант в духовия оркестър на българската армия, но е дисциплинарно уволнен.
 „Имахме заповед да ходим да събираме дърва за войниците, а не я изпълних, тъй като съм назначен за оркестрант, а не за дървар. Тогава ме уволниха“, споделя 44-годишният мъж.
След като губи работата си 3 г. музикантът минава през изключително труден период, работи дори като барман и сервитьор. докато не му се е отворила възможността да влезе в системата на МВР.
„Бях крайно разочарован от случилото се и повече от 10 г. не пипнах инструмент.
Ако не бяха децата никога повече нямаше да се занимавам с изкуство“, спомня си Бенков.
В един момент му се отваря възможността да влезе в системата на МВР. Кариерата си там стартира като редови полицай – на терен, а след това е назначен в областната дирекция в Разград.
Тогавашният кмет му предлага да дава и безплатни уроци на ученици към центъра за детско развитие и така се ражда оркестъра в Разград, който има за цел да възроди традициите като поставя началото на нови.
На 23 ноември Младежкият духов оркестър отпразнува 10-годишнината си с изключително емоционален концерт.
В него са взели участие десетки възпитаници на полицай Бенков през годините. Един от тях е Мирослав Неделчев, който е от първите записали се през 2007 г.
Миро свири няколко години на тромпет, но след това заминава да продължи образованието си във Варна и за съжаление не му остава време за музика.
„Бенков ни научи да бъдем хора и личности от много ранни години. Той е един прекрасен човек на изкуството, който имам честта да познавам“, споделя Мирослав.
Миро си спомня, че често са приемали часовете с учителя си като казарма, но в добрия смисъл на думата. Винаги са били точни, дисциплинирани и сдържани.
„Аз съм се отдал на музиката, тя дава доброта. Съветвам всеки един родител да даде шанс на детето си да се докосне всеки вид изкуство“, казва Милен Бенков.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7