Един клик във Facebook разкрива психопрофила на човека

Начална страница | Интересно | Един клик във Facebook разкрива психопрофила на човека
image

Хората споделят много лична информация в социалните мрежи, но често не осъзнават колко много може да се разбере за тях. Проучване на на учени от Университетите в Станфорд, Кеймбридж, Пенсилвания и "Колумбия" в Ню Йорк посочва, че само едно "харесване" на публикация във Facebook например помага на рекламодателите да разбират повече за психологическия профил на потребителя, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.
Проучването показва, че когато една реклама е персонализирана според психопрофила на даден потребител, то тя увеличава с 40% броя на кликове върху нея и с с 50% броя на поръчките. Най-важните критерии се оказват ниво на интровертност и екстровертност, отвореност към нови неща и др.
За да съберат резултатите, учените са пуснали рекламни кампании във Facebook. Те са обхванали 3.5 млн. души, по-голямата част на възраст между 18 г. и 40 г. и предимно във Великобритания. Рекламните кампании са били от името на избрани компании. За насочването на рекламите са използвани критерии като какво е "харесал" потребителят в сайта.
Проучването показва, че дори минимални промени в "харесванията" могат да имат голямо отражение върху ефективността на дадена реклама. Например, ако даден потребител показва качества на екстроверт, то тогава за него рекламата за маратонки трябва да показва снимки на тичане с приятели. Обратно, ако потребителят е интроверт, тогава рекламата на същите маратонки трябва да показва човек, който тича сам.
Учените  казват, че "харесванията" във Facebook дават много ясна картина за характера на даден човек. Същият метод може да се използва и в други социални мрежи и дори извън тях. Методът е ефективен дори ако потребителят има минимално "дигитално присъствие". Дори в такива ситуации, той дава достатъчно ясна представа за психопрофила на човек.
Само по себе си това да не е нито незаконно, нито лошо. Методът практически позволява на хората по-лесно да се свързват с продукти и услуги и ако се използва правилно, може да подобри качеството на живота им. Въпреки това трябва да се внимава, казват учените. Ако методът се използва в друг контекст, чрез него може да се манипулира мнението на хората и дори да се влияе на поведението им, например да не гласуват в деня на избори, казва Сандра Матц, ръководител на проучването.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7