Държави, които не съществуваха преди 30 години

Начална страница | Интересно | Държави, които не съществуваха преди 30 години
image

Южен Судан
Това е най-младата държава в света. Южен Судан се отдели от Судан през 2011 г.,след десетилетия на гражданска война.

Косово
Косово е частично призната държава на Балканския полуостров. До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г. Формално Косово е част от Сърбия, но след Косовската война се управлява като протекторат на ООН. През ноември 2006 г. в Сърбия се провежда референдум за нова конституция на републиката, според която Косово остава автономна област, но с по-широка автономия. Това е отхвърлено от предимно албанското население, което не участва в референдума. Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 107 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС, както и от САЩ и Канада и Австралия.

Източен Тимур
Източен Тимор е островна държава в югоизточна Азия. На 30 август 1999 г. в национално допитване, подкрепено от ООН, населението на Източен Тимор гласува за независимост от Индонезия. В периода 1999 – 2001 г. милиции, поддържани от Индонезия, провеждат акции на тероризиране и насилие над населението.
На 20 май 2002 г. Източен Тимор е международно признат като самостоятелна държава. Това е първата нова независима държава за 21 век.

Казахстан
Казахстан е република в централната част на Евразия. На 16 декември 1991 г. Казахстан обявява независимост. На тази дата през 1991 г. е приет Закона за независимостта на републиката. През 1997 г. столицата на Казахстан бива преместена от Алматъ в Астана.

Палау
Държавата, представляваща група от острови в Западния Пасифик, се отдели от Микронезия. През ноември 1993 г. се провежда референдум, който одобрява статута на Палау като „държава, свободно асоциирана със САЩ“. Това ще рече, че Щатите я подпомагат финансово и държат част от военни контрол в нея.
Чехия

Чехословакия се разпадна на две независими държави – Чехия и Словакия, на 1 януари 1993 г., три години след "Нежната революция", сложила край на комунистическия режим. Днес Чехия е демократична страна с високо развита, разнообразна икономика.

Сърбия
От 1992 г., след разпадането на СФРЮ, чак до 2003 г., Сърбия заедно с Черна гора образуват Съюзна република Югославия. През 2003 – 2006 г. Сърбия е съставна част от Държавната общност на Сърбия и Черна гора. След референдум през 2006 г. Черна гора се отделя от съюза и вече е независима република.

Еритрея
Еритрея е държава в Източна Африка, основана през 1993 г. след отделяне от Етиопия.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7