Астероид-убиец ще ни лекува от рак

Начална страница | Интересно | Астероид-убиец ще ни лекува от рак
image

Метал от астероид-убиец може да бъде използван за проследяване и унищожаване на раковите клетки. Става въпрос за същия вид астероид, който  е причинил измирането на динозаврите. Това твърдят учени  от Университета Уорик и Сун Ятсен, съобщи EurekAlert.
Според експертите химическият елемент иридий, който се отнася към метеоритните скали, представлява ефективно средство в борбата с онкологичните заболявания.
До момента експериментите са показали, че атомарният кислород, който се образува в резултат на проникването на метала в раковата клетка, я унищожава, без да нанася щети на здравата тъкан.
"Сместа от иридий с органични вещества прониква във всички слоеве на злокачествения тумор и го убиват. Това е доказателство колко перспективно е подобен вид лечение", пишат учените. Отбелязва се, че активизирането и доставката на препарата до засегнатите органи се осъществява с помощта на специален медицински лазер.
"Иридият е "пристигнал" на Земята заедно с астероид преди 66 милиона години и сега е настъпило времето да му се намери медицинско приложение", заяви професорът от университета Уорик Питър Седлър. Учените се надяват в най-скоро време да започнат клинични изпитания на препарата.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7