Хокинг: След 600 г. Земята може да е кълбо от огън

Начална страница | Интересно | Хокинг: След 600 г. Земята може да е кълбо от огън
image

Стивън Хокинг направи нова мрачна прогноза за бъдещето на Земята. Той направи кратка видео реч по време на конференцията 2017 Tencent WE Summit в Пекин. Според него след 600 години Земята може да се окаже "кълбо от огън", съобщава USA Today.
Причината е пренаселването на Земята и прекалено голямата консумация на ресурси и енергия от човечеството. Според него единственото спасение е, че хората "трябва смело да отидат там, където никой друг не е бил".
Той смята, че това може да стане чрез проекта Breakthrough Starshot, който той развива заедно с основателя на Facebook Марк Зукърбърг. Целта на проекта е да изпрати сонда до най-близката звезда до Слънцето - Алфа Кентавър, която се намира на 4 светлинни години. Това означава, че сонда, която може да стигне до Марс за по-малко от един час, ще стигне до звездата за около 20 години. Хокинг смята, че към средата на века, ако всичко мине по план, човечеството ще има снимка от друга планета извън Слънчевата система и която може да има подходящи условия за живот.
Хокинг взе участие и в друга конференция - Web Summit в Лисабон. Там той отново заяви позицията си против изкуствения интелект. Според него изкуственият интелект може да доведе до "най-лошото събитие в историята на цивилизацията" и призова човечеството да се подготви и да обмисли рисковете. Хокинг смята, че чрез изкуствения интелект могат да се създадат автономни оръжия, които да се използват от "малцината, за да потискат многото".

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7