Китайският „Небесен дворец“ може да падне в България

Начална страница | Интересно | Китайският „Небесен дворец“ може да падне в България
image

Отломки от китайската космическа станция „Тянгун“ 1, чието име означава „Небесен дворец“ могат да паднат в няколко европейски държави едновременно, а една от тях може да е България.
Според Холгър Краг, началник на службатаза космически отломки в Европейската космическа агенция (ЕКА), геометрията на орбитата на „Тянгун“ показва, че отломките най-вероятно ще паднат между 42 и 43 паралел в Северното полукълбо.

Фрагментите на китайския космически кораб могат да паднат навсякъде между тези географски ширини, включително на територията на няколко европейски държави наведнъж. Сред тях са Испания, Португалия, Италия, България и Гърция, пише Ruptly.

Все още не може да се предскаже кога точно „Небесен дворец“ ще падне на Земята, но се предполага, че това ще се случи между януари и март 2018 г. По-голямата част от него ще изгори в атмосферата.
Предвид масата на станцията и материалите, от които е направена, има вероятност части от нея да достигнат земната повърхност.
В историята на космическите полети до този момент няма потвърждение за щети, нанесени от паднали космически отломки.
Станцията „Тянгун“ 1 е необитаема от 2013 г., а през 2016 г. наземният контрол загуби изцяло връзка с апарата. Космическият кораб е дълъг 12 метра и тежи 8,5 тона.

Източник: ESA, Ruptly, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7