Тайните на Черно море

Начална страница | Интересно | Тайните на Черно море
image

Питали ли сте се някога дали описаният в библейските текстове голям потоп в миналото на Черно море е бил реален или е просто мит? Няма начин поне веднъж да не сте се почудили, все пак човешкото съзнание е устроено от съмнения и често подхожда с недоверие.
Днес обаче, можем да забравим мнителността, защото тази теза се потвърждава с над 90 процентова сигурност от учените и екипа, работещи през последните две години над проекта за картиране на морското дъно на Черноморието, известен като Black Sea MAP.
Потоп е имало… Е, не се е случил изневиделица в рамките на едно денонощие или седем дни, отнело му е повече време – десетки години, но е бил факт. За това време нивото на водата се е покачило до приблизително 30-40 метра под днешното й равнище, преобразявайки тогавашното сладководно езеро в соленото море, което добре познаваме.
За потвърждаване на теорията, знакови са били останките от древно селище открито при устието на река Ропотамо това лято. Професор Джон Адамс от Центъра за морска археология в Университета Саутхемптън – ръководител на проекта Black Sea MAP, казва че селището е от преди около 5500 години, в ранно-бронзовата епоха.
Доказателство за тезата също е нализът на дъното и неговата структура. Наносите говорят красноречиво, че някога на това място е имало сладководно езeро, разказва геофизикът Кирил Велковски – един от българските учени на борда на най-високотехнологичния научно-изследователски кораб за морска археология в света – Havila Subsea.
Освен това, за годините работа, екипът се натъкна на 60 старинни кораба, датирани между 3 век пр. н.е. и 19 век, потопени в дълбоките води на българското Черноморие. Находките са запазени в отлично състояние, за което е виновна безкислородната вода на морето, която започва на под 150 метра от повърхността.
Най-скоро е открит римски кораб, на 2000 метра дълбочина, при това в идеално състояние. Датировката му е около 1-3 век. Сред останалите плавателни съдове има известен, но невиждан досега, кораб по италиански образец, разпознат единствено по рисунки от Генуа и още един, за който се счита че е прототип на кораба на самия Христофор Колумб.

Повечето от корабите са били търговски, като са превозвали амфори пълни със зехтин, вино и др. Екипажът споделя, че на един от корабите имало толкова много амфори, че от първоначалните изображения учените помислили, че са се натъкнали на разрушено древно селище, понеже не се виждали платна или греди. В момента съдовете се намират на борда на „Havila Subsea”, а по-късно ще бъдат изложени пред очите на публика.
За общо 4 години учените от Black Sea MAP разбулиха множество тайни на Черно море, но следващото лято, когато отново стъпите на брега му се запитайте колко още мистерии крият водите му.
Част от тях предстои да разберем… някой ден.

Никол Сашова
в. „България СЕГА“ 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7