Българското кисело мляко, което завладя империя Китай

Начална страница | Интересно | Българското кисело мляко, което завладя империя Китай
image

Най-вероятно не сте чували за него… То заема малка площ, скрито високо в склоновете на Родопите, близо до съседна Гърция. Там не се случва много, както в повечето български села, всъщност не се случва почти нищо, не е популярно… или поне това важеше до скоро.
Показаха ни го, дръж те се да не паднете, китайците. Точно така! Докато ние в родината не виждаме по-далеч от столицата или морските курорти, китайските жители идват в България, за да посетят село Момчиловци. Така покрай тях и ние научихме за него. А те първа предстои да научим още много за връзката между някогашната Империя и нашенското селище.

Оказва се, че в Момчиловци английският не е на първо място в списъка с чуждите езици, всъщност противно на очакванията, дори и руският не е. В момента млади и стари в селото, блъскат глави над учебници и разговорници на китайски, защото жителите на азиатската република са издигнали Момчиловци на пиедестал. За китайците това е мястото на дълголетието. На него дори е наречена напитка от кисело мляко, която в момента е хит на азиатския пазар и рекордьор по продажби. Рекламата му може да бъде видяна на автобусните спирки в китайските градове и дори по телевизията, а продажбите му са стигнали великанската сума от 765 милиона евро!

Китайци са твърдо убедени, че една от тайните за дълъг живот на жителите в Момчиловци е именно киселото мляко, затова от компания “Bright Dairy” са го пренесли там още през 2009 година, или поне бактериите, открити в млякото от родопското село. Всъщност напитката наподобява айран, тя не е гъста и се консумира със сламка, а на етикета има изображение на българка облечена в носия.
Съвсем наскоро от Шанхай се завърна и кметицата на Момчиловци Сийка Суркова, там тя посети Фестивала на българското мляко с името на селото. Суркова разказа за величието на събитието събрало над 2000 души, в една от най-големите зали на най-големия китайски град. Огромна светеща реклама, транпаранти с кадри на жителите на Момчиловци и рекламен клип на фона на популярните местни песни, са били само част от материализиралото се китайско уважение към българското селище и продукт.
Населението на родопското село е около 1000 души, а при общо посещение от 6000 души годишно, само 1000 са китайски туристи. Няма да е преувеличено да се каже, че млякото е главен виновник за това, но също така и китайския „Сървайвър”, който през 2014 г. се засне… в Момчиловци. В предаването седем китайци трябваше да се оправят в българско семейство, разполагащи единствено с разговорници.

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7