Мирей Дарк имала ужасно детство - баща й я мразел, защото не била негова дъщеря

Начална страница | Интересно | Мирей Дарк имала ужасно детство - баща й я мразел, защото не била негова дъщеря
image

На 28 август в Париж, на 79-годишна възраст, почина една от жените-еталон за стил на французите - актрисата, сценарист, фотомодел и носител на Почетния легион на Франция - Мирей Дарк. Освен изброеното, тя бе една от любимите жени на френския идол Ален Делон, негова съпруга, приятел и муза.

Французите я считат за една от най-стилните дами на Париж - жена, която никога не е парадирала с красотата си и с любовта на всемирния красавец Ален Делон. Онези, които са я познавали отблизо, разказват за нея със суперлативи - че винаги е била силна и независима, способна да се справи с всички проблеми и несгоди.
Много жени й завиждали, без да подозират, че тя самата се бори с ранимата си душа и комплексите си, като дисциплинира волята си и се себенадмогва, за да бъде на висотата на авторитета си в очите на своите сънародници.
Мирей Дарк бе не само икона на френското кино, но пример за стил и характер.
Истинската й фамилия е Егроз. Родена е на 15 май 1938 г. в Тулон. Детството й минава тъжно. Тя е най-малката дъщеря в семейство с три деца. Доизносва дрехите на по-големите, без да има право да роптае.
Родителите й били строги и не смятали, че на децата трябва да се отдава голямо внимание, за да не се разглезят!.. Баща й бил градинар, но грубоват човек, който постоянно бил ядосан за нещо, и без причина се нахвърлял на децата си. Постоянно крещял на Мирей и тя се страхувала от него.
Майка й работела в малка бакалия и работата заемала почти цялото й ежедневие. Много рядко погалвала малката си дъщеричка, и то тайно от баща й. Много късно, чак след години, Мирей разбира причината за омразата на баща й към нея - тя не била негова дъщеря!.. Майка й имала роман с някакъв моряк, който починал скоро след раждането й.
Мирей се чувствала в дома си нежелана и необичана. Мечтаела за един друг свят, и съвсем естествено въобпражението й родило идеята, че трябва да стане актриса. На 20 напуска Тулон и заминава за Париж. Постъпва да учи в Консерваторията по драматично изкуство. За да се издържа, в свободното си време работи като гувернантка и прислужничка по домовете, разхождала кучетата на богаташи.
Малката Мирей не блестяла с изключителни визуални данни, но колкото повече растяла, толкова повече грозното патенце се превръщало в красив лебед. Един ден й предлагат да стане манекенка. На походка я обучила нейна колежка и приятелка - Ан-Мари. Но макар че Мирей вече събирала доста мъжки погледи по улицата, тя си оставала все така неуверена и с ниско самочувствие провинциална девойка. Благодарение на протекциите на един журналист, на име Мишел, получава роля в театъра.
Мишел се грижи за гардероба и познанствата й - води я със себе си по светски събития. Така тя се запознава с Жилбер Беко, който я насочва към агента си. Благодарение на него Мирей започва да получава повече покани за роли в театъра и киното. Забелязва я режисьорът Жорж Лотнер, който променя визията я - от брюнетка я превръща в блондинка. И сякаш става чудо - русата Мирей става толкова привлекателна за мъжкия свят, че където се появи, събира погледите.
Забелязва я самият Ален Делон - еталонът за мъжка красота. Двамата се виждат за пръв път в самолет, на път за Мадрид. Узнавайки къде ще нощува Мирей, Ален Делон вече кроял планове, когато тя сменила хотела си?.. Мирей се стахувала от неговия интерес. Знаела, че той е женен, много харесван и го считала за "лош късмет".
Двамата се срещат отново през лятото на 1968 г. в Рим. Ален Делон вече е разведен, т.е. свободен - няма причина, която да спре техният роман. Мирей се наслаждава на живота с най-красивия мъж в света.
Много жени започват да й завиждат и да й подражават. Скоро тя ще стане негова жена, приятел, мениджър и муза. Сближила се със сина му и мечтаела да имат и друго дете с Ален Делон, но лекарите били категорични в забраната си - никкава бременност! Мирей от съвсем млада боледувала от слабо сърце.
През 1979 г., при поредния й сърдечен пристъп, й правят операция на сърцето. Ален Делон е до нея, в болницата. Нежно се грижи за Мирей, въпреки че по-късно се оказва, че сърцето му вече е принадлежало на друга жена. Когато научава, Мирей преживява жестока душевна криза. През 1982 г. става жертва на автомобилна катастрофа. Ален Делон отново е до нея, макар отдавна двамата да не са предишните влюбени. Мирей е обездвижена, има фрактура на гръбначния стълб.
Болката е неописуема, но още по-страшна е болката в душата й - научава, че Ален има ново любовно увлечение. Мирей намира сили да му предложи да не я измъчва така - предлага му да не се виждат повече.
През 1983 г. двамата окончателно се разделят. След 15-годишен брак - най-дългият в живота на красавеца Ален Делон.
От 1984 г. Мирей Дарк престава да се снима. Посвещава се на режисурата и астрологията. Всъщност, в рода й далеч назад във времето - през VII век, имало известен астролог - Жан Егроз. Дали новите й занимания не са накарали звездите да й помогнат? - Мирей отново среща любовта и се омъжва за директора на радиостанцията "Europe-1" - писателя Пиер Баре.
За съжаление само след 4 години - през 1988 г. остава вдовица. Мирей трябва отново да се изправи и да продължи сама по пътя си. Изцяло се посвещава на работата си.
През 1996 г. намира утеха в нова любов - с архитекта Паскал, когото първоначално представя на познатите си като свой приятел, а по-късно се омъжва за него.
През 2005 г. Мирей Дарк става Рицар на Почетния легион на Франция. През 2006 г. получава знака на Почетния легион лично от ръцете на френския президент.
В последните години от живота си Мирей Дарк преживява три инсулта. Болното й сърце трябва да преживее и тях. Но в крайна сметка битката става непосилна за съпротивителните й сили, и на 28 август, преди дни, красивата Мирей Дарк напусна този свят. Филмът, с който ще я запомнят българските зрители, е комедията "Високият рус мъж с черната обувка" (1972 г.)
Еми МАРИЯНСКА
impressio.bg
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7