Първият летящ човек – преди век или преди 19 века?

Начална страница | Интересно | Първият летящ човек – преди век или преди 19 века?
image

Според официалната история, първият полет на човек с летателен апарат става в Северна Каролина - САЩ през 1903 г. и в него са замесени двамата братя изобретатели – Орвил и Уилбур Райт. Първият вдига на височина 3 метра непознатото до тогава чудовище и прелетява 37 метра, а другият тича след самолета и пробягва тази дистанция за 12 секунди.

Височината от 3 метра в наше време е с 91 см по-добро постижение от световния рекорд на висок скок постигнат от Стефка Костадинова на 30 август 1987 година, с други думи, след тридесет дни ще празнуваме непокътнатата му 30-годишнина (ако не смятаме, както стана ясно, авиацията, която го счупи още при първия си опит...)

Само че китайците, които в последно време се месят навсякъде, имат друго мнение за това кой е първият летящ човек на нашата планета. Разбира се, той е китаец. Било е през 17 век преди Христа, когато те си имали вече империя, писменост, култура и, както винаги, много редовна войска въоръжена тогава с оръжия от бронз. Появил се обаче, даже и в онова време, опасен хунвейбин, когото хванали, положили и вързали в един фантастичен китайски специалитет - огромно хвърчило и го пуснали по въздушните течения с безплатен еднопосочен билет...

400 години преди Новата ера и един велик елин - Архит Тарентски - математик, философ, астроном, държавен глава и стратег, разработил свой модел на летяща перистера /гълъбица/, възседнал я и прелетял цели 220 метра. Някои историци твърдят, че негов помощник е бил самият Зевс, който пуснал откъм Олимп невиждан до тогава вятър...

И друг един изобретател - преди братя Райт, наречен Клемент Адер /може да е и Климент, нищо че е французин/ измислил още през 1890 г. свой самолет с... парен двигател. Нещо като локомотив в небесата и пътувал с него цели 50 метра! После сам разбрал, без да бъде рекетиран от Путин и арабските нефтени принцове, че двигателите с вътрешно горене, все пак ще станат основата за бъдещия прогрес на въздухоплаването.


През 1908 год. Чарлз Фарнес от Дейтон /Охайо/ става първият в света авиопасажер. Уилбур Райт го повозил по приятелски на своя самолет. Полетът имал продължителност 29 секунди и пътникът бил стоварен на 600 метра от точката на излитането.
По френски французите не остават назад, – летецът Леон Деланардж също взима на борда си пасажер – разбира се дама, Тереза Пелтие, с която правят много емоционален полет.

1910 год. издадени са първите лицензи за пилоти от френския Аероклуб. В числото на лицензираните 16 човека не попада първият французин, летял на самолет, но намира място Елиз Дерош, неудържимо с чара си френско момиче. По-късно примерът на Елиз ще бъде последван от британката Хилда Хюлет, която излита много високо - прави своя компания за самолетостроене и произвежда 800 самолета, с които подпомага съществено бойната мощ на своята страна през Първата световна война.

За първа катастрофа във въздуха се смята произшествието, станало над Милано, между самолетите на Рене Тома /Фр./ и Бартрам Диксън /Вбр/. И двамата остават живи. Американецът Филип Пелмели превозва в същата година първия промишлен товар на самолета си – копринен плат от Дейтон до Колумбус.

1911 год. за пръв път в небето лети група от 10 пътника. Френският летец Луи Браге ги доставя благополучно на разстояние 5 километра. Регистриран е първият междуна¬ро¬ден полет без междинни каца¬ния. Френският летец Пиер Приер прелита от Лондон до Париж за 3 часа и 45 минути.

Направен е първият чартърен рейс. Доставени са чифт очила, които пасажер в презокеанския лайнер „Олимпик“ забравил в Ню Йорк. Сопвич настига кораба в океана и хвърля на палубата пакета с очилата. Поставя се началото на огромната днес авиопоща. Италиански самолет обикаля три града – Болония, Венеция и Римини и летецът раздава пакети и бандероли.

1913 год. руският изобретател Игор Сикорский построява най-големия пасажерски самолет в света с размах на крилете 28 метра - “Русский Витязь”. Витязът е познат с още едно чудо – на борда му бил конструиран и първият тоалет във въздуха!

1914 год. във Флорида започва да функционира първата в света редовна авиолиния – от американския Санкт Петербург до Тампа. Двата града днес са свързани с мост през разделящия ги залив. Първият пасажер в света, пътувал с авиобилет по редовна линия, е кметът на Санкт Петербург, който го придобива на аукцион за фантастичната цена от 400 долара. Нормалната цена на билета била 5 долара.

1926 год. се създава немската авиокомпания Deutsche Lufthansa – най-старата от съществуващите днес компании. Още през 1934 г. тя превозва своя милионен пътник.
1927 год. първият в света пътник прелита Атлантическия океан. Бизнесменът Чарз Левин лети от Ню Йорк за Ейслебен (Германия).

1930 год. американската мед. сестра Елен Чърч става първата в света стюардеса. В своя първи рейс Елен обслужва 11 пасажери. След два месеца и други авиокомпании наемат стюардеси и на борда на самолетите започват да сервират топла храна. Първото такова авиоменю се състояло от фруктов коктейл, печено пиле, сладкиш, чай и кафе.

1939 год. на германския самолет He-178 за първи път са изпитани успешно реактивни двигатели.

1958 год. в Австралия създават така наречената „черна кутия“, в която са фиксирани показанията на бордовите уреди и разговорите в кабината. На линиите през Атлантическия океан е въведена градацията на пасажерските места. Появява се „икономическата класа“.

1961 год. американската авиокомпания Trans World Airlines (TWA) първа започва да показва кинофилми по време на полетите между Ню Йорк и Лос Анджелис. Въвежда ги ексцентричният бизнесмен Хоуард Хюз, тогавашен притежател и на авиокомпанията, който се увличал по киното и сам е продуцент на филми.

1962 год. Trans World Airlines за пръв път дава възможност на пасажерите да звънят по телефона от борда на самолета. Първият подобен рейс е свързан с името и на нашия град Чикаго, полетът е до Сент Луис.

1968 год. в СССР излита първият в света свръхзвуков пасажерски самолет - Ту-144. През тази годи¬на е отвлечен и първият пасажерски самолет. Той е на израелската компания El Al, завладян е от палестинци, които заповядват на пилота да кацне в Алжир. Пътниците и екипажът остават като заложници цели 6 седмици. След този случай в самолетите пътуват цивилни полицаи, които имат задачата да се грижат за безопасността на полетите.

1970 год. в САЩ е конструиран първият в света широко корпусен авиолайнер - Boeing 747. По негов образ и подобие днес се произвеждат почти всички големи пасажерски самолети.

1988 год. американската авиокомпания Northwest Airlines въвежда телевизионни екрани в облегалките на креслата. Първи снабдени с такива “индивидуални телевизори” са самолетите по маршрута Детройт – Токио

През 1986 г. беше извършено първото околосветско пътуване без междинно кацане.

... Може още много да се говори за такива "козметични" промени, които помагат на гражданската авиация да прави пътуването на пасажерите все по-бързо, комфортно и безопасно. Но в прогреса при усвояването на небесните простори ослепително се откроява крещящото и опасно настъпление на бойната авиация. Най-новите тежки бомбардировачи и изтребители от Четвърто и Пето поколение  и почти готовите за производство шесто поколение, са наистина нещо като чудовищен венец на научно-техническия прогрес на човечеството...

САЩ вече имат своя Ф-22, Пето поколение изтребител с изключителна "незабележимост" от радарите, огромна многофункционалност, маневреност, максимална скорост 24 000 км в час и с баснословната производствена цена 350 милиона долара. Американците не продават никому от тези самолети. Те имат за продажба, разбира се пак на смазваща цена, модел Ф-35, също „невидим“ изтребител, който участва при ученията в края на април в нашата база "Граф Игнатиево".
Русия и Китай също са много близко до окончателната разработка на своите изтребители, като руснаците все още изостават в електрониката, но имат вече преимущество при максималната скорост, която при техния Т-50 е 2600 км.в час, както и цената на тяхното производство е по-ниска - "само" 250 милиона долара.

Днес и още повече "утре" бойната авиация става категоричен белег за спечелването както на отделна битка, така и на крайната победа. Малките страни ще се изправят все повече пред безизходицата - да купят, например, крайно малкото количество от няколко самолета  за крайно многото милиардно заплащане.
Климент Величков
в. "България СЕГА"

 
Хилда Хюлет  - първата жена пилот


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7