Тази кола използва повече данни, отколкото изтребител

Начална страница | Интересно | Тази кола използва повече данни, отколкото изтребител
image

Модерните автомобили изобилстват от електроника и софтуер. При някои от тях те са толкова много, че конкурира дори тази в изтребителите. Такъв е примерът със суперавтомобила Ford GT, който генерира по около 100GB данни на всеки час, съобщава компанията, цитирана от онлайн изданието CNET.
Колата има над 50 различни сензора, които осъществяват постоянно наблюдение и анализ на всичко по работата и поведението ѝ на пътя. Сензорите анализират и заобикалящата среда дори влажността на въздуха. Цялата тази информация се обработва постоянно през цялото време докато двигателят работи.
Всичко това се обработва от над две дузини компютърни системи, които са част от оборудването на автомобила. Общо те обработват по 300 МВ данни всяка секунда.
Общо софтуерът на Ford GT съдържа над 10 млн. реда програмен код. Това е повече отколкото свръхмодерния изтребител F-35 Lightning на Lockheed Martin.
Ford GT вече неведнъж беше определен като състезателен автомобил с регистрационен номер и това обяснява огромното количество електроника и софтуер. При цена от около 400 000 долара, той е и доста по-евтин от F-35, който струва между 85 млн. и 120 млн. долара за брой. Разбира се, двете машини не могат да се сравняват, но е показателно колко много са се развили автомобилите през годините.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7