За Гопода-Бога и космонавтите, летели най-близко под него

Начална страница | Интересно | За Гопода-Бога и космонавтите, летели най-близко под него
image
Още един старт - полет високо горе, под Бога...

НИКИТА ХРУШЧОВ: А ти видя ли в Космоса Господа-Бога?
ЮРИЙ ГАГАРИН: Видях...
НИКИТА ХРУШЧОВ: Харашо... Но не го казвай на никой друг!

Трите реплики между най-атрактивния вожд от времето на СССР и първия космонавт в света са абсолютно достоверни и са разменени (с усмивка, разбира се), в Георгиевската зала по време на един прием, посветен на полета на Гагарин. Случката разказва летецът-космонавт Алексей Леонов, първият човек излязъл от ракетата в Космоса, лично присъстващ, в случая, на разговора Гагарин - Хрушчов в Кремъл.

Първият човек в Космоса - Юрий ГагаринПовечето атеисти са убедени, че сред космонавтите няма привърженици на тезата, че Човек, пък и всичко друго - от мравката до звездната Вселена - без начало и без край - е Божествено Творение, а изповядват вярата, че "нищото" е създало само себе си по някаква си Дарвинова теория и се ръководи от някакво си еволюционно развитие.

Но не е така.
Сред космонавтите, и подчертано сред руските, няма атеисти. Или по-точно имало е двама. Сред целия им полк, който вече се е набрал през "космическите години" на човечеството.

„От 2006 г. досега само двама космонавти обявиха, че са атеисти и отказаха благословията ми - разказва в едно свое интервю отец Йов, космическият духовник на руснаците, който присъства на всеки полет от космодрума Байконур. - Но единият от тях се приюти във Вярата по-късно, след повреда в двигателите на спускаемата капсула, когато Бог спаси екипажа, след като той се бе помолил Нему да стори това".
Нам, които стоим твърдо на земята, ще ни стане по-ясна тази тайнствена близост между космонавтите и Всевишния, ако се запознаем с думите на Героя на Руската Федерация, летецът-космонавт Валерий Козун:
„Космонавтиката е не само съвместима, но тя е и длъжна да свидетелства, че съществува Творец на Вселената. Мисля, че нашите космонавти винаги излитат в Космоса и се връщат с Бога в душата си. Намирайки се дълго време в космически полет у човека произтичат и някои ментални промени. Не бих твърдял, че ние ставаме някак си по-близки до Бога, но понякога възникват такива ситуации, когато  в буквален смисъл, освен в Бога не можеш да се надяваш на никой друг и на нищо друго...“  
Свети Патриарх Московски и на цяла Русия КирилИзвестно е, че Генералният конструктор в съветското космическо ракетостроене Сергей Королев е дарител на огромни суми за православни църкви и манастири. Сега вече мнозина свикват с мисълта, че у него, както и при други гениални хора в науката, са еднакво развити както научното, така и религиозното възприятие на Човечеството и Всемира.
Само преди няколко дни, благодарение на телевизионния екран имахме възможността да хвърлим поглед на тържествените чествания на Възкресение Христово в различни храмове и църкви. Сред най-импозантните бе Пасхалното Богослужение в Катедралния Храм на Христос - Спасителя в Москва, от Светия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил. Лично аз бях впечатлен както от духовното излъчване на Тържественото Служение и 5-хилядното множество, изпълнило храма, така и от самия Патриарх Кирил, който от 2009 година до ден днешен редовно прави връзка с екипажите на Микеланжело Буанароти: Сътворениетно на АдамМеждународната Космическа Станция два пъти годишно - на Рождество и на Възкресение Христово, първоначално по телефона, а последните две години - чрез видеовръзка. Досега той е единственият духовен глава, който прави това, с изключение на единствената друга космическа връзка, сторена от Папата през 2011 година. Забележително е, че Патриарх Кирил се отнася с еднаква любов и уважение и към членовете на екипажа от други страни и църковни общности.
Но това не е всичко. Патриарх Кирил е разкривал няколко пъти вече, че ако не е неговият църковен сан и висока длъжност той сам би искал да стане космонавт...  Към края на 20-ти век, бидейки митрополит на Смоленск, днешният Патриарх Кирил е управлявал изтребител след солидно обучение, с което е давал кураж на руските асове в авиацията.
Още един от небесните хораОт 2010-та година в руското звездно градче на космонавтите е открит и храмът "Преображение Господне", построен с дарения от самите звездни пилоти. Тук именно служи и споменатият вече отец Йов, благославящ всички екипажи, които излитат в Космоса.. Той е и ревностен последовател на Апостол Павел, който казва, че в своята Божествена мисия, примерно, с  юдеите се е държал като юдей, за да ги привлече във Вярата, с чудаците се държал като чудак, с кротките бил кротък, с немощните - като немощен и т.н., за всички бил като всички... за да спаси накрая поне неколцина. Отец Йов, който и без това от малък мечтаел да стане космонавт, също се обграждал с изпитания, за да разбере по-добре и да им служи по-добре на людете около себе си - космонавти. Той преминал солидна част от курса за подготовка на космическите пилоти, участвал в много от тренировките.
Особено насърчение бяха както за космонавтите, така и за всички християни, думите на Патриарх Кирил, че космическите полети се случват с Божията воля. Вярваме, че и българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров са обладатели и носители на тази духовна и физическа хармония, благодарение на която и космонавтиката върши своята мисия за повече хармония и духовен ръст, които ще сближат духовното, Божествено начало у човека и Онзи, който го е дарил с него в Началото на Света...

Климент Величков
в. "България СЕГА", Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7