Първият българин отнесъл „Оскар“ вкъщи

Начална страница | Интересно | Първият българин отнесъл „Оскар“ вкъщи
image

По принцип ги гледаме по телевизионните екрани… Следим с интерес бляскавите церемонии, в които представители на красивият холивудски елит, облечени в елегантни костюми или шикозни рокли, получават внимание, уважение и отличия.
„Оскар“-ите са най-елитното и мечтано признание за всеки във филмовата индустрия – труднодостъпният връх, който всеки желае да покори. В Холивуд всичко е възможно, но не всичко се постига лесно. За златната статуетка не се изисква единствено талант, но и упоритост, дълги години неуморна работа и професионализъм, които да те откроят от всички останали, борещи се за същия приз.
До сега само веднъж сме свързвали българско име с наградите „Оскар“, но то не е влизало в двубой за самото отличие, а е използвало „домът“ му за своя собствена сцена. Става въпрос за певецът Красимир Аврамов, който след призът „Супер звезда на годината“, изпълни целият „Кодак Тиътър“ (сега вече „Долби Тиътър“) с многохилядна публика скандираща името му.
Днес вече можем официално да заявим, че имаме сънародник, не просто докоснал се до наградата, а здраво стиснал я с две ръце.
38-годишният Владимир Койлазов от град Русе едва ли някога си е представял, че ще облече смокинг и ще се изправи пред зала пълна с хора, вперили поглед в него, за да произнесе благодарствено слово за присъдения му „Оскар“. Това обаче вече е неоспорим факт за завършилият „Информатика“ в Софийски университет мъж.
На грандиозна церемония на технологичните „Оскар“-и (присъждащи се 2 седмици преди тези на филмовата академия) в хотел в Бевърли Хилс, Койлазов заедно със съдружника си Петър Митев, спечели статуетката за приноса си в развитието на киноиндустрията.
Всъщност двамата притежават компания, която е разработила най-използваната в цял свят технология за 3D визуализация, или както те са я кръстили V-Ray.
Стотици са филмите, в които е използван V-Ray. Ние самите познаваме една голяма част от заглавията и сме ги гледали със собствените си очи без да знаем, че именно неговата технология е използвана. Сред продукциите са гиганти като „Аватар“ (чиято втора част очакваме от няколко години), „Дедпул“, „300“ и завладелият цял свят сериал „Игра на тронове“.
"Никога не съм имал илюзии, че съм кой знае какво, но пък общо взето знаех, че каквото искам да направя, ако имам достатъчно време, ще го направя", казва пред медиите Койлазов.
И категорично допълва, че според своята собствена дефиниция не се счита за успял.
Е, г-н Койлазов, вие може и „да не сте успял“, но повярвайте ми, накарахте една цяла страна и народ да се гордее с вас и вашият труд… Ако желаете, не го наричайте успех, но ние сме ви благодарни!

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7