Покрилият се убиец от "Соло" Илиян Тодоров проговори от тайно място в Youtube (Video)

Начална страница | Интересно | Покрилият се убиец от "Соло" Илиян Тодоров проговори от тайно място в Youtube (Video)
image

Осъдения на доживотна присъда Тодоров, пусна видеообращение към главния прокурор Сотир Цацаров

Преди почти пет години беше извършено двойното убийство пред дискотека „Соло“. На 18 април пред дискотеката на улица "Позитано" в столицата, в близост до Съдебна палата и в съседство на църковния храм „Света Неделя“, смъртоносно бяха намушкани 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на Националния отбор по хокей и на отбора на "Славия”, и 24-годишният Васил Александров, а третото момче Кирил Димитров беше тежко ранено. Кирил Въжаров почина на място, а приятелят му Васил Александров на път за болницата. Младежът, останал жив, е станал свидетел на убийството на двамата си приятели. Тогава нападателят - Илиян Тодоров, избягал, като си хванал такси, за щастие обаче охранителни камери заснели автомобила.

Няколко дена по-късно Илиян беше заловен в град Перник. Оказа се, че е син на Венцислав Тодоров, който е заместник-областен председател на БСП и председател на групата социалисти в общинския съвет на Перник.

От тогава насам се случиха редица неща. Водиха се дела, обжалва се, налагаха се и отпадаха присъди...

Тодоров бе признат за виновен, че в нощта на 18 април 2009 година е наръгал смъртоносно 24-годишният Васил Александров и 21-годишния Кирил Въжаров и е опитал да убие приятеля им.

През декември 2011 година Тодоров бе оправдан от Софийския градски съд с мотива, че липсвали безспорни доказателства за вината му. Втората инстанция обаче отмени тази присъда и му отреди доживотно наказание.

Тази година историята претърпя три обрата - първо изчезна записа от охранителната камера, предоставен от свидетелката Мина Иванова, която заяви, че е почти напълно сигурна, че фигурата виждаща се на кадрите е Илиян. Столичната дирекция на полицията на вътрешните работи, успя да намери в хранилището си видеозаписите от разследването на двойното убийство пред дискотека "Соло". Софийският апелативен съд тогава прие писмо, с което СДВР информира, че изисканите от съда видеокасета и CD от местопрестъплението не са намерени във видеотеката на полицията.

После самият Илиян изчезна безследно. Това беше научено първо от служители на съда, които пробвали на три пъти да му връчат мотивите за доживотната присъда, но не успели да го намерят. Накрая се наложило бащата на младежа да вземе съдебното решение вместо него.

Подозрения, че е „потънал вдън земя“ изрази след това и Радмила Важарова, майката на Кирил – една от двете жертви на Тодоров през 2009 година пред дискотеката.

Според нея семейството на убиеца е задействало схема, чрез която да се даде възможност на Тодоров да се укрие. Било повлияно на Софийски градски съд да издаде оправдателна присъда на първа инстанция - „за да излезе той от затвора, да се укрие след това, ако няма последваща оправдателна присъда, както и стана. След като беше освободен от СГС, Илиян Тодоров не се появи на нито едно от заседанията на Апелативния съд, нито на единственото на Касационния съд.“ По думите ѝ, близките на Васил, другата жертва, имат същите опасения за укриването на Тодоров.

Истината за Соло - Iliyan Todorov - you tube:

 

Disclosure from Iliyan Todorov - you tube:

 

Сега изчезналия Илиян проговори чрез Youtube, с видеообращение към главния прокурор Сотир Цацаров, както и към комисаря по правата на човека към Съвета на Европа - Томас Хамарберг. В самото видео осъдения на доживотна присъда Тодоров твъди, че е невинен за престъплението в което е обвинен. Казва, че извършителя на двойното убийство е друг. Ето какви са неговите думи: 

„Уважаеми господин прокурор, обръщам се към вас не само защото всички възможности за търсене на истината са изчерпани, а защото е налице една очевидна несправедливост, станала възможна благодарение на изпълнение на политическа поръчка и стремеж да бъде задоволено общественото очакване. За жалост, нито вие, нито обществото ни сте наясно каква е истинската причина за моето мълчание, която сега аз ще споделя пред вас, просто защото вече аз нямам какво да губя. В нощта на убийството аз присъствах на събитието, както е видно и от камерите, които са заснели всичко случило се и много реалистично показват кой какво е свършил“.

"Видях извършителя, защото беше на метри от мен и погледите ни се срещнаха. Нямам детайлна информация за него, каквато по-късно се оказа, че той има за мен, защото заплахите започнаха едва няколко часа след това, те продължиха и в следствения арест, а в последствие и в Централния софийски затвор. Трябваше да мълча, защото заплашваха да избият семейството ми, а по-късно и мен. В желанието си да осребрят мъката си и да намерят жертва, тези хора не се спряха пред нищо, те плащаха на медии, за да излиза поръчкова информация, плащаха на лица за физическа саморазправа с мен, плащаха за упражняване на психически тормоз срещу мен и моето семейство“.

В заключителната част на видеото той казва:

"Физическият убиец е на свобода и е сред вас. Обръщам се към вас с молба за адекватна и обективна реакция, единствено продиктувана от вашия морал и вашата оценка, ако това е невъзможно моля да бъде задействана процедура по отнемане на гражданските ми права, защото се срамувам да бъда част от общество, което вкарва в затвора невинни хора".

Покрилия се Тодоров е записал още едно видеообръщение, но до еврокомисаря по правата на човека. В него той твърди, че определената му присъда е поставена без нито едно истинско доказателство и иска процесът срещу него да бъде гледан от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.


Стелиян Стоименов
в. "България СЕГА" 

 

 

 


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7