Първа брачна нощ в затвора?

0

Свикнали сме да чуваме как младоженци планират първата си брачна нощ и медения си месец на екзотични места или в красиви градове. Приятелите им се впечатляват като чуят, че след венчавката, току-що бракуваните се отправят на романтична почивка на Халкидики, Хавай, Бора Бора или Венеция.
Сега Бургаско може да предложи на решилите да обвържат съдбите си завинаги, ново атракционно начало на съвместния им живот, не къде да е, а в… някогашен затвор.
Историческия остров Света Анастасия, който е по-известен със старото си название Болшевик, се предвижда да се превърне в любимо място за младоженците и туристите.
Някогашния манастир, превърнат по-късно в затвор, сега ще приема посетители, дошли да присъстват на бурни сватбени тържества. Страноприемницата, която на този етап се завършва, ще предлага уютни монашески килии, в които преди близо век са излежавали тежки присъди осъдените комунисти. Всичко това ще бъде достъпно от следващата пролет, когато приключва и самия проект за преконструкция на острова. За превръщането му в туристическа атракция бяха инвестирани 5,6 млн лв., които Община Бургас спечели по Оперативна програма “Регионално развитие”.
И съвсем скоро идеята: „Скъпа, никога няма да познаеш къде ще прекараме брачната си нощ!“, ще е възможна. То и без това българите рядко виждат интериора на затворите, тъй като бягат през граница, преди налагането на присъда, сега поне младоженците ще се опознават „на топло“ и „на тясно“.
Не си представяйте сега как ще нощувате с половинката си зад решетките, правейки си компания с плъхове, защото макар каменната фасада на постройката да е запазена изцяло в автентичния си вид, килиите обаче са превърнати в приказни спални с романтична атмосфера. Старинната манастирска магерница пък е преобразена в малък ресторант, който носи името „100 години назад“.
Освен за романтична ваканция, остров Св. Анастасия ще се превърне и в подходящо място за провеждане на културни събития. Там вече е изградена малка сцена на открито за камерни концерти или театрални постановки.
В  проекта за реставрация са намерили място и каменните феномени които природата сама е сътворила преди много векове. По крайбрежието скалите са изваяли гигантска гъба и страховит Дракон. Точно до вълните пък е “заседнал” причудлив пиратски кораб. Природните феномени ще бъдат експонирани със специално осветление, което ще им придава призрачен вид през нощта.
По думите на в. „Стандарт“, на острова дори ще се разработва морска козметика, която се предвижда да се превърне в запазена марка на мястото.
Света Анастасия ще има и собствен музей, който ще разказва историята на острова през вековете. В него ще намерят място стотиците предмети, намерени на острова. Стаите ще бъдат дигитално оформени, а 3D анимации ще показват живота на острова. “Разделили сме стаите тематично, като целта е да представим живота на острова от времето, когато е бил населяван с монаси, след това анимацията разказва за периода на политзатворниците и стигна до наши дни”, презентират накратко общинарите.
И така докато нощувате в предоставения лукс, едва ли ще намерите време да се запитате, кой ли е лежал присъдата си във вашата килия.
                                                
 Стелиян Стоименов
в. “България СЕГА”