10-те неща които не ми харесват в България

Начална страница | Интересно | 10-те неща които не ми харесват в България
image

Класация на нещата, които хората не харесват в родината ни

Често се случва да роптаем срещу това и онова. Напоследък имаме голям проблем с живота в България и макар народа да започна да „извисява“ своя глас и да се бори за правата си, решението с което се спасяват повечето българи, е просто да изоставят родината си и да намерят по-добър начин на живот другаде. 

Слушаме за различни неща които не са както трябва в родината ни, за неща които хората не харесват и с които не могат да се примирят... Запитах се, кои от всички неуредици са най-значимите. 

Провокиран от този въпрос, реших да направя една статистика, която в последствие да се превърне в често разпространените класации от вида на ТОП 10 на... И така, за да осъществя този си „проект“, ако мога така да го назова, прекарах няколко дена по улиците на двата най-големи града в България, а именно София и Пловдив. 

Произволно спирах хора, от различен пол и възраст, и им задавах въпроса: 

Кое е нещото в България което не харесвате и онова, което ви харесва?

Разнообразните и цветни отговори които получих, ме накараха да се замисля за реалността в която живея - негативното някак натежа на везните и моя ТОП 10 за нещата които не харесват гражданите на родината ни, постепенно се превърна в ТОП 100, което е жалко. Макар хората да харесват България като страна, с всичките ѝ богатства и красота, се оказа, че проблема извира главно от управата и населението ѝ. 

И, за да се придържам към желаната цифра десет, ето какво се получи, когато преброих повтарящите се отговори:

 10 неща които не се харесват в родината ни:

1. Образователната система

2. Безработицата

3. Високите цени, на фона на малките заплати и пенсии

4. Корупцията

5. Липса на реализация, най-вече за младите

6. Слабо здравеопазване

7. Липса на правото за избор

8. Икономиката и безразборното строителство

9. Некомпетентност и непрофесионализъм в институциите

10. Манталитета и тесногръдието на хората

Образователната система се оказа може би най-големия проблем. Млади и стари коментираха как тя е под всякаква критика и дори може да се каже, че има липса на такава. Очевидно висшите учебни заведения и училищата не учат на нищо младежите записали се в тях и постепенно през годините предвидени за обучение, единствено съсипват желанието и хъса им да се развиват и да усвоят както нови знания, така и усъвършенстват уменията си. От друга страна, ако един ученик/студент не е достатъчно амбициран да „гони“ светлото си бъдеще, преподавателите не намират начин да го мотивират, или в прав текст казано са вдигнали ръце. Като цяло системата се оказва страшно сбъркана. 

Безработицата само с няколко гласа попадна на второто място. Това е сериозен проблем на България, все по-малко работни места се откриват, а все повече хора остават без работа. Когато се отвори свободна позиция някъде, често бива взета от някого със стабилни и здрави връзки, като нямам предвид тези на обувките. Тук малко или много навлиза и класираното под номер пет - липса на реализация за младите. Защото, явно когато един наскоро излязъл висшист се яви на интервю за работа, на която е достатъчно квалифициран, от него искат години опит и стаж... Що за парадокс е това?! 

Цените в държавата ни не спират да гонят небето, а заплатите и пенсиите продължават да стоят здраво забити в земята. Представителите на средната класа, разплащайки всички месечни сметки, не могат да си позволят дори веднъж в тези 30 дни да излязат цялото семейство на ресторант. За да се случи това, очевидно трябва да има някакъв повод, като рожден ден и предварително да е спестявано. Ако въобще може човек да задели нещо настрана от сметките за телефона, тока, водата, парното, данъците, вноски по погасяване на кредити, както и изплащания на лизинг на различни неща.

Безразборното строителство, лисата на нормална икономика, това че не умеем да пазим природните богатства - тези неща от  десетилетия наред са ясни. Държавата ни се замърсява все повече от ден на ден и хората не ги е грижа. Личните проблеми са по-важни от глобалните, от държавните и т.н. Не се мисли в перспектива и бъдещето е далечно понятие за българина, който явно мисли най-много за утрешния ден и това как да го изкара. 

Интересно ми беше, че хората започнаха да говорят за манталитета и тесногръдието на сънародниците си. За разбиранията на масата народ и как все още сме много назад в представите си и в комуникацията помежду си. Нямаме толерантност, не признаваме различното, подминаваме изпадналите в нужда и куп други чисто морални и душевни проблеми, наложили се като тирани в съзнанието на българина. Зарадва ме факта, че за тези неща вече се говори, коментира се проблема, а не оставяме той да пуска своите корени, все по-дълбоко в народопсихологията. Отвореното съзнание на другите нации доведе до подем и е основна причина младите хора да решат да се преместят далеч от закоравялата представа на множеството в родината ни. Все пак признанието на проблема, от една страна, го прави половин проблем.

Малко хора успяха да ми дадат отговор на това кое им харесва в България.

И когато го повдигнах на въпрос, повечето назоваха само природната красота на държавата ни. Да, тя е факт и е вярно това, че за такава малка територия като нашата, са се събрали гледки и чудеса, които могат да се мерят не просто с други страни, а направо с цяла Европа.На мен не ми беше достатъчно да чуя само това, нали си бях поставил задачата да направя още една класация ТОП 10 на онова, което се харесва на хората, но за толкова часове прекарани по улиците, говорейки с толкова хора, не успях да достигна тази цифра. 

Споменаха се климата, плодородието, възрожденската архитектура, но по думите на повечето хора на средна възраст, както и пенсионерите вече нищо не им харесва в България. 

„Беше каквото беше, някога...“ - това ми казваха възрастните, или гордо изтъкваха историята на страната ни, която обаче си остава в далечното минало. Днес палитрата от цветовете на живота очевидно е намаляла. 

Младите от своя страна започнаха да назовават неща които им се харесват, като лудите купони лятото по Черноморието, свободата с която разполагали... Едно момиче дори ми каза, че ѝ допадало това, че очакванията спрямо младите се понижили, така критериите, които се налагало да се покрият намалявали. Що за отговор беше това?! 

Имаше такива, които ме питаха аз какво харесвам в страната ни, но след толкова време прекарано в записване на негативите за България, назовани от сънародници, дори аз не успях да се сетя за нещо, което наистина ми харесва.

Искаше ми се да похваля страната ни затова, че имаш право на равен старт с всички останали, че дори да започнеш от дъното постепенно ще стигнеш върха, заради собствения си потенциал или че хората живеят добре и имат достатъчно. Исках да оборя мнението им и да изброя ред причини заради които човек да иска да живее в България, но не успях да се сетя дори за три, а какво остана за десет. 


Стелиян Стоименов
снимка: Анастасия Атанасова
в. "България СЕГА" 

 

Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (1 направен):

ромео на 23 Декември, 2013 02:18:39
avatar
Образованието преди всичко друго.! Трябва ни качествено образование и колкото и очудващо да ви zвучи нивото на образование по времето на комунизма бе на много високо.....
Съгласен Несъгласен
0
общо: 1 | показване: 1 - 1

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7