Зрители на руско предаване скочиха срещу българска журналистка опетнила името на Ванга

Начална страница | Интересно | Зрители на руско предаване скочиха срещу българска журналистка опетнила името на Ванга
image

Светослава Тадаръкова ядоса руснаци с твърдението си, че пророчицата била изнасилена

Образа на българския журналист вече не е това което беше… Днес в работата си журналистите гледат да скандализират новините и да се докопат до сензация. Разбира се, ако не могат да се натъкнат на такава и тя не им изскочи на пътя крещейки: „Тук съм! Ето ме!”, те решават, че сами ще си я създадат. 

Рядкост са вече новините, които не са „нагласени” или „корумпирани”. От друга страна повечето читатели пък обичат да залагат на „жълтото” в медиите, като така се разсейват от собствените си проблеми, а „пикантериите” са на почит, защото несгодите на останалите и разкритията около тях изместват от дневен ред тези на самите читатели. Така омагьосания кръг се затваря – от една страна се желае подобна продукция, от друга тя се създава за тези консуматорски нужди. 

Въпросът е, къде стои границата която не трябва да се прекрачва от журналистите?! Къде е онази тънка червена линия, която всеки самоуважаващ се репортер не би прекосил, пък било то и в името на звездната сензация? Може би с времето се е отмила и вече няма понятия като „допустимо” и „недопустимо”. 

Едно е сигурно, журналистите нямат мяра що се отнася за словото.

Ето например, добре познатата ни журналистка Светослава Тадаръкова успя да заформи един доста добър скандал по руската телевизия ОРТ. 

Госпожа Тадаръкова я помним с проблемите около развода ѝ със съпруга ѝ Димитър. По онова време тя излизаше в ефир да сподели страха си от възможността мъжа ѝ да я пребие. Говореше за всичките заплахи и обиди които ѝ отправял. По този начин беше спечелиха хорските симпатии и всички споделяхме общото съжаление към нейната съдба. 

След развода обаче, започнахме да съжаляваме, че сме я съжалявали, защото бързо разбрахме значението на израза „щастливо разведен”. По онова време Светослава започна да покорява кръчмите, облечена в оскъдно облекло и да демонстрира липса на морал. При това скоро след драматичната раздяла… Бързо успя да захвърли имиджа на скромна жена и се преобрази в дива купонджийка.

Сега Тадаръкова успя с „разкритията си” да спретне сериозен скандал в руско предаване и да спечели възмущението на зрителите. Причината за гостуването ѝ в „Тази вечер" , шоуто на най-рейтинговия водещ в Русия Андрей Малахов, била 12 сериен филм посветен на пророчицата Ванга, който през септември се излъчил от същата руска телевизия ОРТ, пише сайта novini.bg

Понеже Тадаръкова, която вече използва името Светослава Рудолф, била автор на документален сериал за Ванга, била поканена в студиото заедно с племенницата на Ванга Красимира Стоянова, с авторите на филма „Вангелия", с известния шахматист и бивш президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов, който е ходил при пророчицата 30 пъти. Там е бил и съветникът на Борис Елцин - Сергей Медведев, който също се е срещал с Ванга и дори се снима в сериала за нея. Сред участниците в дискусията имало и много журналисти, актьори, писатели, учени и хора от цяла Русия, ходили в Рупите да търсят надежда от пророчицата.

Всички изказали мнение за Ванга, че е била светица и са видели само и единствено добро от нея. Изтъкнали, че всичко предсказано им от нея се е сбъднало и че е била един невероятен и легендарен човек.

Тук обаче ласкателствата били прекъснати от Светослава, която имала съвсем различна версия и с готовност я споделила с останалите, като разбила представата за пророчицата и нейната свята личност, на която всъщност залага руският сериал.

Тадаръкова се позовала на документи, които незнайно как, открила в архива на Държавна сигурност. Обяснила как всъщност в детските си години Ванга била изнасилена от някакъв войник, след което бива пребита и захвърлена далеч от собствения си дом. От побоя получила сътресение на мозъка, което е причината за ослепяването ѝ. А заради насилването ѝ не можела да забременее никога и да има деца.  На всичкото отгоре, Светослава обявила, че Ванга не била никак примерна и имала голяма слабост към мъжете, като не е била само с един-двама.

Казаното от българската журналистка в руския ефир предизвикало голям скандал и възмущение. Не към жената за която говорили, а към жената позволила си да говори подобни неща. 

Вбесена племенницата на пророчицата, отрекла думите на Тадаръкова, заклеймявайки ги като абсолютна лъжа, плод на болно въображение и че, по този начин несправедливо петни името на Ванга. 

„Как не ви е срам да говорите така за леля ми!? Ако е имало нещо такова, тя щеше да го сподели с най-близките си. Говорите глупости! Престанете!” – обърнала се към Тадаръкова, разгневената Красимира Стоянова.

В студиото започнали да се носят множество възгласи и викове в защита на пророчицата, като са сипели обвинения по журналистката, че си прави грозна и евтина реклама на гърба на една добра и вече починала жена. Без малко да се започне лов на вещица, който да завърши с разпъването на Тадаръкова на кладата, когато се намесил водещия на предаването – Андрей Малахов, който с много усилия е успял да успокои присъстващите си и да отърве кожата на нашенката. Тадаръкова през цялото време не е трепнала и дори нагло продължила да говори колко много тайни и въпросителни обграждали образа на Ванга, които не били познати на хората. Очевидно тя самата била осведомена и решила да не пази информацията само за себе си. Казала, че пророчицата работела за Държавна сигурност.  Журналистката разбила версията на Ванга и тази, която всички нейни изследователи поддържат, че тя ослепяла през 1923 година в резултат на ураган, който я повдигнал в небето и я изхвърлил на десетки километри от родния дом. Именно тогава 12-годишното момиче получило и прозрение свише, за да може да предсказва бъдещето. Във въпросната година нито една метеорологична служба по света не е регистрирала подобен природен катаклизъм, твърдяла Светослава. Тя изложила окултната версия, че Бог отваря небето, взима духа на Ванга, променя я и я връща обратно. Дотогава Ванга била обикновено селско момиче, без каквито и да било свръхспособности.

Тук Красимира Стоянова не издържала и я прекъснала с думите:

“Я се засрами! Това е чудовищно, спри!”

Племенницата на Ванга дори се опитала да стане и да си тръгне, но била спряна от водещия. 

Останалите гости в предаването бързо се намесили и започнали да упрекват Тадаръкова за твърденията ѝ, че Бог ослепил Ванга. Призовали я да спре да с глупостите, които били същинско кощунство. Дори актрисата Анна Шатилова възкликнала, че думите на Светлана били позор. Актрисата изиграла Ванга Наталия Николаева, заявила, че за нея пророчицата е духовен човек, светъл и вярващ – истинска светица. 

Според нея нямало противоречие между вярата в Бога и преклонението пред Ванга, защото тя също е свят човек. Разликата между Ванга и екстрасенсите била, че не тя призовава духовете, както правят екстрасенсите, а самите духове идват при нея и затова тя чува гласове. Точно поради тази причина пророчествата на Ванга идвали от Бога, а не от дявола, защитили мнението си участници в дискусията била ли Ванга светица или е вещица.

“Ванга носеше само добро и то ѝ бе дадено от Бога” - коментирала и възрастна жена, която се е срещнала с Ванга малко преди смъртта й през 1996 година. Тогава пророчицата ѝ казала, че 2013 година ще бъде много съдбоносна за нея. Така и станало. Руската баба едвам се спасила от наводненията в руския Далечен изток. Къщата ѝ обаче останала под водите на придошлата река Амур. Съветникът на бившия президент Борис Елцин - Сергей Медведев, споделил, че през 1996 година, когато отишъл при Ванга от името на Кремъл, тя предсказала победата на Елцин. Пратила много поздрави на Борис и го посъветвала да пие по-малко. 

“Чудя се защо Българската православна църква смята Ванга за посланик на дявола, на тъмните сили, а не на Бога” – недоумявал Медведев. 

Зрители пък споделили, че възрастната Ванга във филма прилича на вещица и това е обидно. Край на споровете в студиото относно пророчицата сложил водещият Андрей Малахов, според когото Ванга заслужавала доверието на хората, защото се отнасяла с тях човешки.

Спорът тогава може и да е приключил, но наглостта и осквернението, посредством компромати дълго ще се помни от руската нация, която дълбоко почита Ванга. Ще остане и въпроса до къде може да стигне един човек в търсенето на славния миг и в желанието да говорят за него.

Стелиян Стоименов
в. "България СЕГА"

 

 

Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7