Смъртта на Варненския митрополит Кирил пророкувана в криминален роман

Начална страница | Интересно | Смъртта на Варненския митрополит Кирил пророкувана в криминален роман
image

„Небеса от грях” е може би най-коментираната българска книга, заради трагедията сполетяла дядо Кирил.

Животът е реалността в която живяхме вчера, живеем днес и ще изживеем утре. Докато фантазиите са онова нещо към което се обръщаме когато желаем кратко бягство от собствената си действителност. Именно в такива моменти прибягваме към книгите или филмите, защото човек е устроен така, че когато собствената му история дотежи, прибягва до тази на другите – онези измислени лица. Това го разтоварва и така съзнанието му бива отвлечено далеч от неговите собствени несгоди. Всичко в този спасителен бряг е сигурно, защото макар и завладени от сюжетната линия, хората ясно разграничават едното от другото.

Какво обаче става, когато измисленото намери допирна точка с реалността? Когато онзи сюжет, плод на нечие въображение оживее, при това в най-лошата си форма и с най-тъмните си краски?

Тогава настъпва страх, защото хората не могат да си обяснят как. А именно неизвестното, е нещото от което човешкото съзнание се бои най-много. 

Оказа се, че смъртта на Варненския митрополит Кирил, е била „предсказана” преди шест години, когато е написан романа на търговищката авторка, която крие самоличността си зад псевдонима Лора Лазар. Криминалният ѝ трилър „Небеса от грях” вижда бял свят едва миналата година през септември, а днес е може би най-коментираната българска книга, заради трагедията сполетяла дядо Кирил. 

Наистина са удивителни съвпаденията в участта на един от главните герои в романа и починалия Варненски митрополит. В криминалния трилър на Лазар Варненско-Великопреславски митрополит, наречен Теофил, носи светското име Богомил, което в действителност е и името на дядо Кирил. Смъртта на героя Теофил настъпва чрез удавяне в местността Драката, а Кирил споделя същия край на земния си живот в Траката. Авторката признава, че в началото работейки над творбата е мислила да остави оригиналното име на мястото, но в последствие е решила да смени първата му буква. В романа смъртта на митрополита остава неизяснена, защото не са открити следи от насилие. Същото установи и при аутопсията на Кирил. 

Тези изключително точни съответствия събудиха изненада и боязън в читателите. Хората започнаха да се питат дали Лора е пророк. Съществува и друга далеч по-плашеща теория за случилото се. За бившия директор на криминална полиция Търговище – Манол Манолов, гибелта на висшия православен духовник се струва съмнителна. Това, че Кирил е разполагал със шнорхел и плавници, също и факта, че морето е било спокойно и всичко става на около 30 метра от брега, явно будят подозренията на Манолов. В ефир той намекна опасенията си, че може би някой се е вдъхновил от сюжетната линия на романа и е пренесъл историята в реалния свят. Спомена, че има случаи в практиката когато за извършването на престъпления са заимствани методи и деяния от филми и литературни произведения. Тази теза обаче не е потвърдена, макар руските медии да спекулират с това, че свещеника е бил удушен и след това хвърлен в Черно море, за да изглежда като нещастен случай. Причината която е посочена, за убийството му, според тях е, че той бил объркал нечии материални планове. Дали има доза истина не се знае, но в един свят където съществува интелект всичко е възможно и нищо не може да бъде изключено.

Смъртта на моя герой в романа не е случайна. Убит е, защото не е изпълнил нарежданията на руските си приятели за църковните имоти по Черноморието, за спа-център и други”**, сподели Лора Лазар.

Различни теории, различни предположения и гледни точки се сблъскват една в друга. Ясновидство, случайност, предумишлено  убийство… Но обяснението за тези съвпадения може да се крие на съвсем различно място. 

Макар и анонимността, се знаят няколко неща за авторката. Едно от тях е, че по образование тя е историк. Точно това, по най-голяма вероятност, е довело до „пророчеството”. Тъй като историците умело боравят с факти, те са способни да правят точни прогнози и достоверни предположения за изхода от бъдещи събития. Вероятно Лора Лазар е написала този, който в последствие се е превърнал в реалност, без дори да го е желала, тъй като самата тя е потресена от случилото се. 

„Шокирана съм! Цял ден не можех да се опомня от станалото. Телефонът звънеше непрекъснато и всички това ми повтаряха: "Било е предречено в книгата!" – сподели авторката и допълва –  „Съвпадението е стряскащо, но това е книга. Не бих искала сега да се прави черен пиар със случилото се, което е твърде стресиращо за хората"**. 

Лора се притеснява да не се сбъдне сюжета на последния ѝ роман „Убиец назаем”.

"Страх ме е от тази книга. Там има опит за убийство на премиера. Като я писах, говорих с човек от службите, който призна, че може да се случи такова нещо"**, сподели с медиите тя. 

Но писателката не е единствената която е изпаднала в страх. Архиерейският наместник на Търговище Славчо Проданов е изплашен,  защото разпознава себе си в чертите на друг герой от романа "Небеса от грях" – Продан, когото смъртта също спохожда. 

"Сутринта ми казаха за тази книга и написаното в нея. Не мога да повярвам! Целият се разтреперих и не съм на себе си"**, споделя отецът, който е бил близък приятел с митрополит Кирил. Познават се от 1968 г., когато са били съученици в Духовната семинария в София.

По-късно същия ден той за първи път прочел книгата, при това треперещ от притеснение.

„Небеса от грях” подобно на всички останали книги на Лазар бързо след появата си нашумява и дълго държи читателския интерес, както и класациите на книжарниците за най-продавани книги в България. 

Самия сюжет проследява истинската историята на Нюйоркски митрополит Андрей, който завещава не малка част от натрупаното си богатство на родния си град Търговище, (където е и погребан) но и голяма част от наследството му все още липсва незнайно къде. От 40 години насам из малкия град се носят митове и легенди за имането на дядо Андрей, а историята помни мнозина тръгнали безуспешно да дирят изчезналото съкровище. 

Истината около кончината на митрополит Кирил е само една и в най-скоро време ще бъде установена и потвърдена, а всички ще се надяваме историите на любимите ни кримки да не се домогват до света в който живеем, а да останат запечатани там където им е мястото –  между кориците на книгите или кадрите на филмовите ленти. Ще се надяваме и над нас никога да не надвисват тежките небеса от грях.

 


Стелиян Стоименов
в. "България СЕГА" 

 

ОТКЪС ОТ "НЕБЕСА ОТ ГРЯХ", ИЗДАДЕНА ОТ "ТРУД", 2012 г.

- Овдовя Варненско-Преславската митрополия. Вчера митрополит Теофил се е поминал. Вечна му памет! - каза дядо Симеон.

- Вечна му памет! - Продан не можа да познае гласа си.

- Какво се случило?

- Морето го е погълнало.

- Удавил ли се е?

- Така излиза. 

- Къде точно са открили тялото на Богомил... на митрополит Теофил?

- В местността Драката, пише в имейла до нас.

- На Драката?

- Защо пребледняхте така, братко?

- Не ми е добре - отговори Продан и усети, че зъбите му тракат. Толкова ли е студено в кабинета? Не смееше да помоли дори за чаша вода... Сега е негов ред. И Продан ще убият. Ясно е като бял ден. Той остана последният, който знаеше нещо за богатството...

- Познавахте ли се добре с дядо Теофил? - повтори въпроса си митрополит Симеон.

- Познавахме се още от Семинарията. Приятели бяхме. Аз съм свещеник от неговата епархия - успя набързо да отговори Продан. 

“Наскоро двамата с Богомил посрещаха изгрева на същото място. И един труп подхвърли на брега морето. Така и не му каза Богомил чий е трупът тогава. Но Продан разбра, че митрополитът познаваше удавника. Някой го е подслушвал или наблюдавал от морския бряг... А може просто някой да иска да купи на безценица този плаж...”

 

*НА СНИМКАТА: Архиерейският наместник Проданов чете с разтреперани ръце как следващата жертва е героят Продан. Снимка АНТОАНЕТА МАРЧЕВА

 **Цитат от вестник „Труд”

 

Оценете тази статия
3.50

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (4 направен):

Алекс на 16 Юли, 2013 03:03:09
avatar
Много досадни грешки.
Съгласен Несъгласен
0
Наташа на 16 Юли, 2013 02:11:54
avatar
Книгата е интересна и търси отговор на въпроси за наследството на Митрополит Андрей. Авторката се ползва с изключителен авторитет в своя град и е утвърден професионалист. Малко съм притеснена от написаното в статията, защото то преповтаря статия във вестник "Труд", репортажи по БТВ ..., а е подписано от млад автор. Дразнят многото грешки. Хубаво е нашите сънародници в чужбина да получават не само жълтини!
Съгласен Несъгласен
1
Diana на 15 Юли, 2013 02:54:29
avatar
Много са ми странни разни хора, които се пишат "варненец" или нещо от сорта, а е видно и с просто око, че нямат нищо общо с града. Защото ако имаха щяха да са наясно, че Киро беше алкохолик. И за никого от Варна не беше тайна, че е пиян още от сутринта. Всякакви други приказки са пълна фантастика.
Съгласен Несъгласен
1
varnenec на 13 Юли, 2013 02:17:40
avatar
Новият варненски мутрополит да си носи шнорхел, маска и плавници - за Йорданов ден, когато ТИМ-аджиите ще хвърлят кръста в морето а владиката ще скача да го вади – защото във Варна те ръкополагат .
Съгласен Несъгласен
-1
общо: 4 | показване: 1 - 4

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7