Обикаляме света за 6 часа с вакумни тръби

Начална страница | Интересно | Обикаляме света за 6 часа с вакумни тръби

Самолетите и влаковете в бъдеще ще бъдат заменени с вакумни тръби – безопасен, евтин и тих транспорт, съобщава „Дейли мейл“. Системата се разработва от компанията Еvacuated Tube Transport Technologies (ET3), а неин собственик е изобретателят Дерил Остър. Още през 1997 г. той получи патент за новата технология.
Остър предвижда във вакумни тръби да се поставят шестместни капсули. Те ще развиват феноменална скорост от 6500 км/ч, като при това използват много по-малко енергия, отколкото традиционните транспортни средства. Икономията се дължи на отсъствието на въздух и съпротивление при търкаляне. С тях пътниците ще могат да се придвижат от Ню Йорк до Лос Анджелис само за 45 минути, от Ню Йорк до Пекин за 2 часа, а околосветското пътешествие ще трае само 6 часа.
Освен като обществен транспорт системата може да се развие и като скоростно лично превозно средство, като аналог на собствените ни автомобили. За тази цел ще бъдат създадени малки капсули с размера на лека кола. От компанията уверяват, че строителството на бъдещите „магистрали от тръби“ ще струва само 1/4 от цената на сегашните автомобилни артерии или 1/10 от тази на жп релсите.
Според сайта МЕМБРАНА.ру особен интерес към изобретението е проявил Китай. Още пред 2002 г. учени от няколко китайски университета са установили връзка с американската компания През 2010 г. се появи информация, че работата над китайски вариант на вакумни транспортни тръби върви с пълен ход. Догодина се очаква китайски учени да създадат малък модел на вакумен влак, който първоначално ще достига скорост от 600-1000 км/ч. Подобен интерес към идеята проявяват и японски специалисти.
ZNANIE.BG


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7