Решили сте да си вземете котенце?

Начална страница | Интересно | Решили сте да си вземете котенце?

Решили сте да си вземете котенце? Ще ви помогнем да направите най-добрия избор. Кои са основните стъпки при избора на коте?

Първата стъпка при покупката на котка е да си отговорите на въпроса „Защо искам котка?”. Дали защото искате домашен любимец, който да придаде уют в дома или пък защото искате да участвате в международни изложби и състезания, на които да се стремите към победа?

Решихте ли? Нека преминем към втората стъпка.

За да си вземете котенце, може да посетите приют за животни,  както и да се допитате до вашия съсед или приятел, който има котка. Ако някой ви предлага котка безплатно или отидете на „черния пазар” рискът животното да боледува е много голям. За едно истинско коте трябва да се плати, дори и символична цена.

При избора на котенце, обърнете внимание на неговата подвижност, пъргавост и игривост. От особено значение е любвеобвилността, ако взимате котенце за малкото си дете.

Направете визуална проверка на котета

1.    Вижте очите,ушите и носа на котето.Те трабва да са чисти.
2.    Анусът трябва да бъде чист, без следи от изпражнения или диария
3.    Котето трябва да е подвижно, ако имте възможност погледайте го сред другите .
Препоръчваме ви да обърнете внимание на готовността на котето да отива в скута на някого, дали се плаши от силен звук. Доколко добре е отглеждана майка му, ако имате възможност да я видите.
Ако ви устройва поведението на котката и сте я купили ,желателно е да се посети ветиринар.
Ако не знаете какъв пол е котето, то не е голяма разликата. Ако котето се купува за домашен любимец,  добре е да се кастрира,независимо какъв пол е, а ако е за развъждане, то избора на пол е от значение. За този избор ще ви помогнат собствениците на развъдници или клубове. 
Изборът на коте е много сложен.Налага се да се чете специализирана литература, да се гледат снимки в интернет.Съветваме ви да се обърнете към някой клуб  за консултации на опитни фелинолози и развъдници и други специалисти по породите.
Всяка порода си има своите особености.Породистите котки са скъпо удоволствие,разбира се цената зависи колко идеални са стандартите на породата. Всеки развъдник издава за всяко негово коте различни документи – „сертификат за произход”, „племенна карта”, „разрешение за родословие” и т.н. Формата на тези документи се определя от самия клуб, но задължителните условия са:
1)име на организацията,издаваща документа
2)входящ номер и дата
3) име на животното, пол, порода, цвят, дата на раждане
4)фамилия  и адрес на развъдника(собственика на котката)
5)подпис и печет на ръководителя на клуба
Освен това могат да бъдат указани подробни сведения  за родителите и друга допълнителна информация. При покупката на котка селекционерът е длъжен да ви даде оригиналите на горепосочените документи, с които разполага (копия на тези документи се смятат за недействителни).
Въпреки това, собствениците трябва да знаят, че такива сертификати се смятат за действителни за определен период от време и след това се заменят с родословие. Именно родословието е официалният документ за произхода на животното.
В родословието ,което се печата на бланка на клуба,се посочват име, пол, порода, номер в родословната книга. Дава се подробна информация за животното. При нас най-разпространени са родословия до  4-то поколение. Но вие можете да вземете и такива с до 3-то и 5-то поколение.
Родословието се заверява с подпис на председателя на клуба и печат.
Смяната на свидетелството обикновено се извършва на възраст 10 месеца и/или след получена оценка на експерти. Конкретни правила определя клуба, който издава родословието.
Освен документа за произхода може да ви трябва от развъдника справка за здравословното състояние на котката и свидетелство за ваксини против инфекциозни заболявания. При нас обаче не много развъдници продават ваксинирани котки, докато в страните от Европа това вече е законово установено.  Що се отнася до справката за здравето, повечето развъдници имат, особено ако избирате котка от изложба, тъй като ветеринарните лекари не допускат котка на участие без подобна справка.
В стандартната справка за здравето на животното се отбелязват резултати от изследвания на изпражненията , анализ на изследвания на кожата (микроспория,трихофетия)  и наличие на ваксина срещу бяс ( за котенца, навършили 3 месеца).
Ако купувате котка с идея за изложбена кариера или за развъждане и изкарване на повече пари  е добре да сключите договор. В този договор  сте длъжни да определите отговорностите на развъдника (продавач) и собственика(купувач). Собственикът носи отговорност за своевременен и пълен отчет на котенцата, както и отглеждането на животното: храна, необходимо жизнено пространство, ветеринарни грижи и т.н. Освен това може да бъдат уговорени допълнителни услопвия: преди продажбата на трети лица, задължително да присъстват членове на клуба и др.
Развъдникът от своя страна гарантира здравето на котката до момента на продажбата на новия собственик, отсъствието на  вродени (генетически) дефекти, съответствие с породата на котката. Конкретните  точки на договора са резултат от съгласувания интерс на развъдник и собственик.
При покупката на породиста котка ви трябват: документи за произхода, справка за здравословното състояние, договор за покупка.
Не забравяйте да изясните: в какви условия живее котката, навици на хранене -  всичко това ще помогне на малкото  при смяна на дома. Вземете и адрес и телефон на развъдника, за да може да потърсите  по-нататъчни конслутации по хранене и грижи, които ще ви бъдат предоставени.
И накрая не забравяйте каква отговорност сте поели, взимайки вкъщи още едно живо същество.
Разбира се избора и възпитанието на котката ви отнема време и сили, но първите минути, прекарани с новия ви приятел са повече от достатъчно, за да компенсират всичко това.
Най-главното при опитомяване на котката е , че сте поели отговорността да се грижите за нея и би било пагубно за нея, ако решите да се откажете от нея.

Съюз на фелинолозите в България, ROZALI.COM

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7