Как и кога може да се реши търговската война между САЩ и Китай?

Начална страница | Бизнес | Как и кога може да се реши търговската война между САЩ и Китай?
image

Търговската война е факт, като тя се води по много и най-различни направления. В последните си действия Китай включи и заплаха по отношение на редките метали, след като е най-големия им производител в света.
Заплахата стана реалност, след като китайски чиновник предупреди, че редките минерали не трябва да се използват срещу развитието на Китай. Коментарът се прие като прикрита заплаха, насочена към САЩ и технологичните компании в страната, които зависят от тези редки метали.
Иначе, големите оръжия на Китай са две - портфейла от щатски облигации и огромния излишък, с който страната разполага.
По отношение на щатските държавни облигации, те се определят като "ядрената опция" на Китай във войната със САЩ. А именно - възможността на Поднебесната империя да започне да разпродава огромните си притежания на американски дълг.
Масовата разпродажба ще доведе до ръст на лихвите по дълга и може значително да увреди американската икономика. Към момента Китай държи най-голям дял от дълга на САЩ - 1.13 трилиона в облигации, или 17.7 процента от общия дълг на най-голямата икономика в страната, държани от правителства.
Поне засега обаче тази възможност изглежда малко вероятна, според пазарите. Всъщност, този ход даже може да помогне на САЩ, коментира изданието.
Масовата разпродажба на американски облигации ще отслаби долара, което ще направи щатските компании, които работят активно и на чужди пазари, по-конкурентоспособни. Увеличаването на лихвите по дълга пък ще понижи цените на облигациите, като така ще намали стойността на портфолиото на Китай.
А и отворен остава въпросът къде Китай ще вложи всички тези средства - целият този кеш трябва да бъде инвестиран някъде, а американските облигации са сред тези с най-нисък риск и висока възвръщаемост.
Основната защита на Пекин срещу търговската война със САЩ през тази година, е по-вероятно да дойде от финансовото министерство, отколкото от централната банка.
Централните и местните власти в Китай имат не по-малко от 25.1 трилиона юана (3.65 трилиона долара) неизразходвани средства в бюджета си тази година, сочат данни, събрани с официални бюджетни планове. Това са два трилиона юана повече от "боеприпасите", които Китай имаше през същия период на миналата година - и около еквивалента на целия БВП на Германия.
"Китайските лидери ще могат по-добре да използват различни видове инструменти на фискалната политика, отколкото техните колеги от САЩ, ако търговската война продължава, и оттам идва и доверието в Китай." според Серена Джоу, икономист в Mizuho Securities Asia Ltd в Хонконг.
По-рано тази година властите увеличиха фискалните си разходи с повече от обикновено, до голяма степен следствие на забавяне на ръста на китайската икономика, което се усеща с пълна сила и до голяма степен следствие на търговската война.
"Китай може да засили политиката си за растеж, ако САЩ наложи допълнителни тарифи на китайски стоки на стойност 300 млрд. долара", а предпочитаните
варианти на политика включват експанзивна фискална политика, като намаляване на данъците и таксите, според икономисти от CICC.
Рязкото забавяне на растежа вероятно ще доведе до "каквото е необходимо" за китайските политици. В противен случай комунистическата партия ще е изправена пред невъзможност да постигне целта си за дългосрочен растеж, точно преди стогодишнината си през 2021 година.
"Не можем да определим количествено влиянието на търговската война върху корпоративните настроения, така че реалното влияние може да бъде по-голямо", отколкото предполагат икономистите, което подсилва необходимостта за политика към по-висок растеж, твърдят анализатори от Morgan Stanley.
Как ще се реши търговската война?
Напрежението между Вашингтон и Пекин все повече се насочва към технологии през последните седмици.
"Технологията е мястото, където тази битка ще се води, дори ако получим търговска сделка за двустранната търговия със стоки", според Алистър Нютон, директор на Alavan Business Advisory и бивш британски дипломат.
Спорът между САЩ и Китай е повече за технологии, отколкото за търговията, каза още Нютон.
Според експерта, САЩ и Китай вероятно ще постигнат търговско споразумение в рамките на следващите шест месеца - но това няма да сложи край на напрежението между двете най-големи икономики в света.
Случващото се през последните седмици, до голяма степен доказва технологичната битка между двете водещи световни икономики. А именно - САЩ поставиха Huawei в черен списък, който ограничава американските фирми да правят бизнес с китайския технологичен гигант по-рано този месец. А Китай смята да ограничи износа на редки метали и минерали, които са критични за производството на потребителска електроника.
"Няма да бъде изненадан, ако американският президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин, които ще се срещнат на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на юни, си "стиснат ръцете" с очертана търговска сделка, която да бъде завършена до края на октомври", прогнозира още Нютон.
Други анализатори също прогнозират, че търговските преговори е много вероятно да се възобновят по време на срещата на Г-20 през юни.
"Гледам на срещата на Г-20, като естествено място, където президентите на САЩ и Китай да се съгласят да подновят преговорите и може би да върнат напрежението малко назад, но не като място за действително споразумение", заяви Хана Андерсън, пазарен стратег в JPM, цитирана от CNBC.
Дали ще има сделка или не, напрежението на търговския фронт може и да не изчезне така внезапно. Нютон прогнозира, че Тръмп може да насочи вниманието си към Европа и да насочи тарифната борба там.
Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7