Пет мита за шествието за граждански права във Вашингтон от 1963 г.

Начална страница | САЩ и Канада | Пет мита за шествието за граждански права във Вашингтон от 1963 г.
image

 

Речта на Мартин Лутър Кинг "Имам една мечта" бележи повратна точка в американското движение за граждански права. Обаче фокусът върху отделната личност и речта отвлече вниманието от някои исторически подробности и от значението на събитието. Уилям П. Джоунс, преподавател по история в Университета в Уисконсин и автор на книгата "Шествието във Вашингтон: Работни места, свобода и забравената история на гражданските права", систематизира основните митове около историческото шествие на 28 август 1963 г.


1. Мартин Лутър Кинг е организатор

Шествието във Вашингтон е било организирано и ръководено от А. Филип Рандолф, 74-годишен чернокож синдикален лидер, който за пръв път призова за провеждане на такова през 1941 г. в знак на протест срещу дискриминацията на трудовия пазар. И въпреки че това конкретно шествие така и не се провело, организацията на Рандолф  Negro American Labor Council  иницира друг протест през януари 1963 г. След това се е свързал с организацията на Мартин Лутър Кинг - Southern Christian Leadership Conference, както и с други движения за граждански права и синдикати.

Легендарният протест има много организатори. Освен Рандолф и Кинг има още 10 официални председатели, включително и Джон Луис от Комитета за студентска координация и Рой Уилкинс от Националната асоциация за напредъка на цветнокожите, както и друг профсъюзен лидер и още трима религиозни водачи.

Националният съвет на чернокожите жени подкрепил шествието, но Рандолф и други мъже отказали да включат председателката му Дороти Хайт в официалните организатори на събитието. Въпреки големите протести от страна на цветнокожите жени те твърдели, че жените могат да бъдат представлявани от мъже.


2. Основната цел на шествието е била да се елиминират т.нар. закони на Джим Кроу за сегрегацията


Демонстрантите настоявали за равен достъп до публични жилища, образование и право на глас, но в официалния списък от искания те призовават федералните власти да създадат "смислени и достойни работни места с достойни заплати" за безработните и да увеличат минималната работна заплата до ниво, което да "осигури на всички американци достоен стандарт на живот".

За много участници най-важното искане е това за закон за честните практики на пазара на труда, който да забрани на правителствени агенции, частни работодатели, синдикати и подизпълнители да дискриминират работниците по расов признак. Законът бил основна цел на движението за граждански права, откакто Рандолф за пръв път призовал за шествие, и тя е била постигната със създаването на Комисията за равни възможности и заети по силата на Закона за граждански права от 1964 г.

3. Реториката на шествието е била манипулирана и смекчена от белите либерали и администрацията на Кенеди

Обвинението за пръв път е било отправено от Малкълм Екс, който заклеймява шествието като "фарса на Вашингтон" и е поддържано от активистите от Black Power and New Left през 60-те и 70-те години. Докато шествието във Вашингтон има подкрепа от либералите – бели и чернокожи – и скромна подкрепа от администрацията на Кенеди, Рандолф, Кинг и други активисти са контролирали целите и тактиката му.

Когато някои либерали се обявяват против използването на думите революция и маси, Рандолф се обърнал към тях с думите: "Аз самият много пъти съм ги използвал."

Луис се съгласява да добави в речта си и израз на подкрепа за закона на Кенеди за гражданските права, като включи израза "да изгорим Джим Кроу". Възраженията срещу такъв език обаче дошли от страна на Рандолф, Кинг и други чернокожи лидери, които го счели за отстъпване от законодателни цели и принципи за ненасилие, които стояли в основата на движението за граждански права.4. Медийното отразяване на "Имам една мечта" се фокусира върху междурасовата хармония, пренебрегвайки исканията за икономическа справедливост и пълна заетост

Речта на Кинг печели голяма популярност заради силата и красноречието си, но тогава не се е смятала за най-добрия израз на исканията на демонстрантите. Имало много други играчи пред Мемориала на Линкълн на този августовски ден и те са били добре отразени от медиите.

Трите основни телевизии излъчват събитието на живо, а то е било и едно от първите, излъчени по сателит в Европа. Вестниците и списанията мащабно отразяват шествието, обръщайки особено внимание на Рандолф и подробния списък искания.

Едва след убийството на Кинг през 1968 г. "Имам една мечта" се превърна в единствения израз на целите на демонстрацията, пренебрегвайки икономическите искания.

5. Шествието насочва вниманието на белите американци към несправедливостите, пред които са изправени афроамериканците, но има малко пряко въздействие върху законите и политиката

Докато политическите лидери и медиите възхваляват шествието заради изразяването на мирна, достойна за уважение страна на движението за граждански права, демонстрацията има малък измерим ефект върху общественото мнение за сегрегацията и расовото равенство.

Белите американци станали по-толерантни към афроамериканците и расовата интеграция през последните две десетилетия преди шествието. И докато самата демонстрация просто наложила тенденцията, тя същевременно втвърдила мнението на тези, които подкрепяли сегрегацията и господството на белите.

От друга страна, шествието имало директно влияние върху политиката. То затвърдило политическата коалиция зад усилията за подсилване и прокарване на закона за граждански права, която Кенеди внесъл в Конгреса през юни 1963 г. Освен че подобрил тези точки от закона, които отговаряли за прилагането му, коалицията добавила и мерки срещу дискриминацията на трудовия пазар, които Кенеди отхвърлил.

Сега считаният за най-важната част от закона за граждански права член 7 едва ли щеше да бъде създаден без влиянието на "Шествието във Вашингтон за работни места и свобода".

Dnevnik.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7