Петиция настоява за отмяна на глобите за просрочени лични документи

Начална страница | Събития | Съобщения | Петиция настоява за отмяна на глобите за просрочени лични документи
image

По-долу ще намерите приложено отворено писмо, а също така и линк към текста на гражданска петиция с искане към президента, премиера и председателя на Народно събрание на Република България. В петицията се настоява за пълна отмяна на глобите за просрочени или неподадени навреме от българските граждани заявления за издаване и преиздаване на документи за самоличност, както и за изпълнение на поетите обещания от МВнР, че подаването на заявление за издаване на български лични документи ще става и по електронен път без електронен подпис, а от 2021 г. валидността на българските паспорти ще бъде удължена от 5 на 10 години. Българските граждани в чужбина ще могат да получават и по пощата издадените им паспорти, лични карти и шофьорски книжки.


ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми  г-н Президент, г-н  Премиер, г-жо Председател на Народното събрание,

В последните десетилетия на преход милиони наши сънародници потърсиха и намериха реализация извън Родината ни.

През последните години тези хора от “Прокудена България” по официални данни на БНБ превеждат по банков път над милиард евра годишно към близките си, с което по неволя се нареждат перманентно на първо място в класацията за чуждестранните инвеститори у нас. Горната сума трябва да бъде увеличена значително с кешовия паричен поток, който убягва от отчетите на БНБ и националната статистика.

През 2020 г. изтича срокът на около 2,5 млн. лични документи. Това е много голям процент от всички документи и отсега се говори за опашки, на които бяхме свидетели и преди години.   

Рискът да се повторят масовите струпвания от 2010 г. е предизвестен и неизбежен. Такива вълни от смени има през всеки 10 години в България, тъй като в периода 1999-2001 г. населението бе принудено да обнови личните документи, включително и свидетелства за правоуправление, без да се мисли за бъдещата  цикличност в подновяването им.

Не е известно колко от тези документи ще бъдат обновявани от българите, намиращи се в чужбина. Да припомним, че според отговор на Външно министерство на запитване на сайта Еврочикаго, в началото на 2019 година над 2 млн. и 417 хиляди български граждани са извън България. В същото време задграничните представителства имат около 700 служители на МВнР. За повече информация вж. тук: https://www.eurochicago.com/2019/02/mvnr-otgovor/

А в края на 2019 г. в отчета на сайта на МВнР четем:

“Продължаваме и работата в улеснение на българските граждани, живеещи в чужбина. Служителите на МВнР не са увеличавани от 80-те години на миналия век, когато са обслужвали близо 70 000 българи зад граница. Въпреки че днес нашите сънародници извън родината са над 2 млн., продължаваме да им предлагаме лесен достъп до административни услуги, без да увеличаваме щата.“ Вж. повече тук: https://www.mfa.bg/bg/news/23804

В същото време българи от Германия се оплакват, че няма часове за смяна на лични документи в следващите 6 месеца, а някои консулства са започнали да дават часове, тъй като изнемогват, дори за спешни документи.

Чуват се и гласове, че това се прави дори умишлено, тъй като се очаква в следващите 3-4 години близо 150 хиляди българи да кандидатстват за немско гражданство. В Англия положението е подобно, заради Брекзит, който вече е факт. И може би доста голям процент от кандидатите ще се откажат от българските си паспорти и гражданство.

За съжаление трагично е положението с уж модернизираните мобилни станции, с които се осъществяват консулските услуги извън дипломатическите представителства. Софтуерът не е обновен, а и консулствата имат средства за не повече от 2 изнесени консулски дни в годината. И това е така, независимо че българи от Чикаго и от други места са предлагали многократно – част от завишените такси да остават за консулството и за бъдещи изнесени консулски дни.

Само за изминалата 2019 година правителството одобри 12 000 000 лв допълнителни разходи (към вече отпуснатите) по бюджета на Министерството на вътрешните работи, за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.

За да се попълни недостигът от средства, това най-лесно е да се направи чрез глоби.

При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налагат различни по размер глоби. Санкцията е валидна и за родител, не направил необходимото да издаде лична карта на детето си.

При неспазване на тримесечния срок за връщане на паспорт или заместващ го документ, след изтичане на неговата валидност също се налагат глоби.

По закон крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 дни, след датата на изтичане на валидността на личната карта. Родители на дете, навършило 14-годишна възраст, са задължени в 30-дневен срок от навършване на възрастта да подадат заявление за издаване на лична карта. Заявлението се подава в присъствие на детето и на един от родителите.

Като изброихме горните знайни сакции от страна на държавата към нейните граждани, и когато администрацията е поставена в условия на екстремно преиздаване на лични документи и крахът на тази мисия е предизвестен,
НАСТОЯВАМЕ В  ПЕТИЦИЯ:

ЗА пълна отмяна на глобите за просрочени или неподадени навреме от българските граждани заявления, за издаване и преиздаване на документи за самоличност. Настояваме за  ускоряване на обещаното от МВнР: „ подаването на заявление за издаване на български лични документи да става и по електронен път без електронен подпис, а от 2021 г. валидността на българските паспорти ще бъде удължена от 5 на 10 години. Българските граждани в чужбина могат да получават и по пощата издадените им паспорти, лични карти и шофьорски книжки - все мерки за облекчаване на тяхното обслужване.“
 
Настоящите налагани глоби са архаична мярка, унижаваща  българските граждани, на които не са предоставени всички съвременни възможности за комуникация с администрацията. С отпадането им правителството ще покаже, че рабира проблема и е готово да реагира адекватно, като отмени репресивните парични санкции.

Да си пожелаем една добра година за скъпата ни родина и всички сънародници!

С уважение,

(подписалите петицията)

Обоснованието на тази петиция, както и пълния текст на отвореното писмо на инициаторите й може да откриете на адрес:
https://www.eurochicago.com/2020/02/peticia-3/


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7