Пътешествие в света на уловените мигове

Начална страница | Събития | Пътешествие в света на уловените мигове
image

Мигове... Уловени в кадър. Запечатани завинаги. Съхранени. И когато след време се изправим пред тях, преживяваме магията – връщане назад във времето. Мигове, които говорят. Без глас. Само с усещане. С чувства. И докосват. Дори изживени от друг, но уловени от камерата, имат вълшебното свойство да се пренесат след време в друга същност, успяла да надникне в изображението им, в оставената следа.
Подобно нещо изживяваха гостите на Фотоизложба „Мигове“ на Пламен Петров, която беше открита тържествено на 8 февруари 2020 г. в център „Малката България“, в Дес Плейнс, Илинойс. Усещане на хармония, уют и вълшебство. Странни енергии свързваха присъстващите. Светли, чисти, градивни. Пренесени по невидими пътища от фотосите, аранжирани като светлинни цветни вълни по млечната белота на стените. Разговори за изкуство, за постиженията на човешкия гений да създава красота, да изразява своята душевност по изумителен начин. Творчески планове. Бъдещи идеи. Разговори, чрез които ставаш друг, по-близък до себе си и до околните. По-съвършен и градивен. И по-добър. Защото изкуството има качеството да повдига духа.
Пламен Петров във фотографиите си успява да съхрани мигове, които носят различни послания. От различни места на света. От различни галерии.  Разнообразни постижения на човешкия талант. И в същото време, да вплете в тези послания и своя поглед, своето усещане на мига. Да съчатае нещата така, че да умножи посланията. Всяка фотография докосва с нещо. По различен начин. Понякога може да подейства разтърсващо. Зависи от гледната точка. От вибрацията на зрителя. От сливането с мига.
Авторът сподели с гостите на събитието за възможността с камера да се прави изкуство, за своята страст към фотографията, за усета да уловиш специфичното, впечатляващото през своя поглед. Да добавиш и нещо от себе си, за да подсилиш посланието. Така се кръстосват изкуствата, а оттам се усилва ефекта и въздействието върху зрителите.
Фотоизложба „Мигове“ на Пламен Петров остави светла следа у присъствалите на откриването й. И запомнящи се изображения, към които всеки би могъл да се връща мислено. Или да ги съпреживее реално, ако има възможността да попадне след време на някое от местата, запечатани от камерата,  въображението и ръката на фотографа. Да пожелаем успех на изложбата и нови творчески идеи на автора. Всеки човек е роден с някакъв талант. Дори и да не бъде негова основна професия, по-важно е да го открие, разгърне и сподели с другите. Така чрез силата на изкуството, която всеки един носи под някаква форма в същността си, може да променим себе си, живота си и другите – със сигурност към по-добро!

Калина Томова
в. „България сега“Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7