Трифон Зарезан е... Наздраве Чикаго!(Video)

Начална страница | Събития | Трифон Зарезан е... Наздраве Чикаго!(Video)
image

„Вино Фест” и Софи Маринова в „Света София”

Вече години наред Новото Слънце и Новата Пролет първо като че се заглеждат в купола на нашия Православен Храм „Света София” в Чикаго, после им харесва, слизат в Църквата и двора, докато най-сетне решително се смесват с най-добрите българи-винари, които са донесли най-хубавите, направени личо от тях вина, на своя традиционен „Вино-Тест” в просторната празнична зала.
Това става, разбира се, на Трифон Зарезан, в Деня на Лозаря, който се посреща на 14 и 15 февруари като предтеча на новите дни в живота ни, почващи след свършека на сгромолясалата се зима!
И ето че тази година „виномейкърите”, които ни примамват на своя Винен фестивал  в „Света София” за да ни опиянят с дъха на своето руйно вино, имат още един магнит в своя помощ:
Софи Маринова с нейните опияняващи песни!
Като че сме големи късметлии! Ще бъдем заедно с една от перлите на българската естрада, обичана и в малките къщички на махалата и сред милионната аудитория на Евровизия! И ще отпразнуваме чудесно култовия, старинен народен празник. С песните и спомените и ние ще идем, като истинските лозари,  сред събуждащите се лозя,  ще свещенодействаме сред тях, та да се роди през годината още повече грозде и се направят още по руйни и ароматни вина! 


И не случайно, може би, легендите представят младия Трифон от Малоазиатската провинция Фригия, една от прародините на лозята и виното, като лечител. С познанията си по лечебните свойства на гроздето и доброто вино, направено от него, той спасил преди 1800 години дъщерята на римския император Гордиан... Защото доброто вино е наистина лековито за душата и тялото на човека. Така както и добрата песен лекува душевни страдания, а после, без тях, и тялото на човек оздравява... 
Нека бъде и Софи Маринова, нашата гостенка от България, лечителката на нашите кахъри, заедно с доброто вино на този магически ден - Трифон Зарезан!
Сто процента мнозина помнят как го срещахме този празник в България. Ритуалното зарязване на лозите, избирането на „Царя на лозето” и неговото шествие с „придворните си” през селото или градчето, под буйните звуци и бумтене на тъпани, гайди и гъдулки, от дом на дом, с благословията „Айде - берекет да е! През праговете да прелива!” Как всички се събират след това на световно угощение - бедни и заможни, социали и либерали, млади и стари... народ!
В Чикаго може и да не смогнем да съберем всичките ни 150 000 земляци в православната ни „Света София” на традиционния „Вино Фест” на Трифон Зарезан и на музикалния бисер на сезона - в събота вечер, петнадесети февруари - горещият порой от песни, с който ще ни обсипе Софи Маринова... Но дарени ще са с радост и благодат душевна, тези, които успеят да дойдат, да видят и чуят, да го изживеят!
Наздраве лозари и винари! Наздраве българи от Чикаго! Наздраве Софи и всички скъпи наши гости! Наздраве Петя с приятели и вестник „България Сега”, които избирате, организирате идването и ни радвате с такива вокални легенди като „Сигнал” , Софи Маринова и Иван Рапа, Дует „Ритон”... останалите засега са тайна...

Климент Величков
В. „България Сега”,
Чикаго

 


 


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7