История на пенсионното осигуряване в САЩ

Начална страница | Бизнес | Бизнес презентации | История на пенсионното осигуряване в САЩ
image

За първи път през 1920 година в САЩ има повече хора,които живеят в градовете,отколкото по селата и фермите.През този период има четири големи демографски промени. Това са индустриалната революция,урбанизацията на Америка,изчезването на многодетните семейства и увеличаване продължителността на живота.По време на Голямата Депресия между 1929 и 1933 година националното богатсво на страната намалява на половина.25 последващи години ще са необходими, за да се възстанови страната.По това време през президенството на Франклин Делано Рузвелт се заражда идеята за пенсионно осигуряване предложена от самият него. Идеята е за създаване на пенсионен фонд,който да се самофинансира чрез данъци на работещите в момента,без право на финансиране от правителството.От този фонд се изплащат пенсиите на вече пенсиониралите се.Т.е.,ние които работим в момента плащаме социални осигуровки,за да се изплащат пинсиите на пенсионерите.Тези,които ще работят след като се пенсионираме ще изплащат нашите пенсии.
И така на 14ти август, 1935 година Франклин Делано Рузвелт подписва този акт и той става Закон за Пенсионно Осигуряване. Ето и неговите думи по време на подписването:
„Ние никога няма да можем на 100% да осигурим цялото население срещу 100% от рисковете в живота, но ние се опитахме да направим закон,който ще осигури на средностатистическият гражданин някаква защита при загуба на трудоспособност,обедняване и напреднала възраст.“
През 1935 година средната продължителност на живота е била 65 години като за всеки пенсионер около 40 работника са отчислявали вноски. Днес са само 3-4 работещи за всеки пенсионер. Първоначално пенсиите са се изплащали като една сума за цялата година и това е било до 1940 година,когато  започват да се изпращат месечни чекове. Има един любопитен куриоз с първият пенсионер, Ърнест Акерман. Той на другият ден след подписването на закона внася 5 цента за осигуряването си и получава чек за 17 цента пенсия за една година.
През 1939 година се правят нови поправки като към придобивките при пенсиониране се включват непълнолетни деца и съпруги/съпрузи,както и изплащане на определени месечни суми на наследниците при неочаквана ранна смърт на работника,който обаче има достатъчно изработени години,за да имат право на това. Последващи  промени и поправки се правят в периода между 1954 и 1960 година. Въвежда се застраховка за инвалидност. Размерът на застраховката за инвалидност се определя от броя на годините трудов стаж и размера на отчисленията през тези години. Първоначално жените са били привилигировани да се пенсионират по –рано на 62 годишна възраст,но през 1961 година мъжката половина на страната се възбунтува и от тогава и ние мъжете имаме право да се пенсионираме на 62 години,но с намалена пенсия,около 70% от пълната пенсия. Това намаление важи също и за женската половина на страната. Размерът на пенсиите се приравняват всяка година през октомври съобразно с инфлацията.
През 1983 година се прави най–голямата промяна. Пенсинонната възраст от 65 години се увеличава на 67 години. По– голямата промяна е,че за първи път пенсията започва да се облага с данъци,което ни засяга и нас. Ако получаваме пенсия и същевременно и работим,в зависимост от трудовият доход в даден момент може да платим данък и на целият размер на пенсията.
Пенсионният фонд е осигурен до 2030 година.Погрешно е ширещото се мнение,че пенсиите ще изчезнат. Това са журналистически спекулации,които от време на време се появяват,за да се отклони общественото мнение от по–сериозен проблем. През 85 годишната си история системата на пенсиониране,която се самофинансира, е претърпяла промени именно в такива моменти,когато е застрашено самото и съществуване. Очаквайте в обозримо бъдеще,може би в следващите години такива промени, за да се запази системата жива:увеличаване на процента за пенсионни осигуровки,увеличаване на пенсионната възраст,увеличаване на максимума на годишният доход до който  се правят тези удръжки,инвестиране във федерални бондове и много други възможностти. Така,че да мислим колко ще ни е пенсиятя,а не дали ще я има.
Tomislav Georgiev, ЕА, RSSA
Enrolled Agent
Registered Social Security  Analyst


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7