ПЕНСИОНИРАНЕ ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ

Начална страница | Бизнес | Бизнес презентации | ПЕНСИОНИРАНЕ ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ

Основни понятия и разяснения на някои термини.

Пълна пенсионна възраст.
Това е отправната точка откъдето се определят много фактори при планиране на дохода,който ще получаваме във вид на пенсия.При пенсиониране на тази възраст получаваме 100% от пенсията,която сме си заработили. При по–ранно пенсиониране получаваме по–малко,при по–късно пенсиониране получаваме повече.Само,че кога да се пенсионираме се влияе от много други фактори и решението не е просто,за това се използуват специални компютърни програми. Идеята е да се пресметне на базата на предварително изчислената вероятна продължителност на живота колко общо пари ще получим във вид на пенсия. Вероятните години се умножават по размера на годишната пенсия и се получава една сума от да кажем 100,000 долара.Т.е.,това е всичко,което ще получим като пенсия. Е да,ама решението кога да се пенсионираме варира от 62 годишна възраст до 70 годишна възраст.Тук вече идват на помощ компютърните програми,при което се изчисляват стотици хиляди вероятни комбинации и крайният резултат се анализира и програмата предоставя няколко възможни решения.Т.е. отговаря на въпроса,ако се пенсионирам на определена възраст,колко губя и колко печеля.Отговорът е винаги идивидуален и различен за различната житейска ситуация.Програмата предоставя варианти,но решението си е ваше какво ще преприемете.Например в някои случаи дали ще се пенсионираме по–рано или по-късно като общ размер на сумата няма  много разлика. Тогава,защо да не предпочетем по–ранното пенсиониране,за да получаваме пенсията по–дълго време?Или,ако се чувстваме в отлично здраве,имаме здрав ген и предполагаме,че ще живеем по–дълго,защо да не изчакаме до 70 години и тогава да получим 132% от пенсията?Това са все въпроси,които нямат еднозначен отговор и всяка ситуация е различна.
Каква е пълната пенсионна възраст според годината на раждане?
За тези родени през 1937 година и преди това пълната пенсионна възраст е 65 години.
За тези родени през 1960 година и след това пълната пенсионна възраст е 67 години.
Какво става между тези две години на раждане?Започвайки с 1938 година прибавяме по 2 месеца за всяка следваща година.Т.е. родените през 1938 година се пенсионират на 65 години и 2 месеца,през 1939 на 65 години и 4 месеца и така до родените през 1943 година,когато пълната пенсионна възраст е 66 години.Това е и пълната пенсионна възраст за родените между 1943 и 1954 година. За родените през 1955 година пак започваме да прибавяме по 2 месеца.1955 година пълната пенсионна възраст е 66 години и два месеца,1956 66 години и 4 месеца и така до 1960 година,когато пълната пенсионна възраст става 67 години за всички родени след това.
Размерът на пенсията се определя и изчислява винаги спрямо така наречената „Базова Година“.Базова година за всеки един, е годината две години преди възможността за най–ранно пенсиониране,т.е годината,когато навършим 60 години.Доходът,който ще декларираме през тази година е от особена важност,защото това е базовата ни година и спрямо нея се определя размера на пенсията.Това не означава да не плащаме преди това,защото както бях споменал в предишните статии за изчисляване на пенсията се вземат в предвит 35–те години с най–високи доходи.Това не означава и да не плащаме след това.Защото продължавайки да работим след навършване на 60 години и декларирайки по–високи доходи,тези по–високи доходи изместват предишни години с по–ниски доходи и така пенсията се увеличава.Не целият доход се облага с данък за пенсиониране.Например през периода 1937–1950 година максималният годишен доход,който се е облагал за пенсионни отчисления е бил 3000 долара. Тази сума за 2019 година е 132,900 долара.Над този доход не се плаща за пенсионно осигуряване,т.е. има таван на облагането.Това не важи за медикеър.

Tomislav Georgiev, ЕА, RSSA
Enrolled Agent
Registered Social Security  Analyst


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7