Какво е добре да знаем за пенсионното осигуряване в САЩ

Начална страница | Бизнес | Бизнес презентации | Какво е добре да знаем за пенсионното осигуряване в САЩ
image

Основни понятия и разяснения на някои термини.
AIME- Average Indexed Monthly Earnings. Средно месечно заплащане при определяне размера на пенсията. За определяне размера на пенсията се вземат в предвид 35–те години с най–високи доходи.След това по специални формули доходите се преизчисляват и индексират,за да се получи средното месечно заплащане,от където се изчислява и месечната пенсия. За хората с по–малък трудов стаж правилото е същото,но ни трябват минимум 10 години,за да имаме право на пенсия.
COLA-Cost of Living Adjustment.Определяне на годишното повишение на пенсиите.Прави се всеки октомври и се определя повишението на пенсиите за следващата година.За първи път се прелага през 1950 година,а от от 1972 година става закон и започва да се прилага автоматично.През годините процента на увеличението се движи между 1.6% до 2.8%.
FICA-Federal Insurance Contribution Act.Това е размера на данъка, който се удържа от всеки чек за пенсионно и медицинско осигуряване, самоосигуряване. Процента е 15.3%. 12.4% за пенсия и 2.9% за медикеър. Половината се плащат от работника,а другата половина от работодателя,т.е всеки плаща по 7.65%. Пре self employed е по различно.Тези 15.3% сеумножават по .09235 и дохода се умножава по 14.129%.
FRA-Full Retirement Age. Пълна пенсионна възраст. Определя се от годината на раждане. За тези родени през 1960 година и след това пълната пенсионна възраст е 67 години.
LE-Life Expectancy. Очаквана продължитилност на живота. Живота е пълен с изненади,но на базата на начин на живот се изчислява очакванате продължителност на живот.
OАSDI-Old-Age, Survivors, and Disability Insurance.Това е официалното име на Social Security.Състои се от два фонда: пенсионен и инвалидност.
PIA-Primary Insurance Amount.Това е размера на месечната пенсия,ако се пенсионирате на пълната пенсионна възраст.Ако се пенсионирате на 62 години размера на пенсията е около 70% от пълният размер.Ако чакате до 70 години размерът на пенсията се увеличава с32%.
QC-Quarter of Coverage.Тримесечие с определен доход за това тримесечие,за да имате право на пенсия.За една година максимума, който може да съберете е 4 точки,независимо от това колко голям ви е дохода.Трябва да имате 40 точки,за да имате право на пенсия,т.е. 40 тримесечия.По една точка на тримесечие.Има обаче определен минимум на дохода за тремесечие,за да ви се зачете като една точка.През 1978 година този доход е бил 250 долара за едно тримесечие.За 2019 година е 1360 долара за едно тримесечие. Събирането на 40 точки ви дава само правото на пенсия,но не определя размерът и.Размерът се определя от дохода на който се осигурявате.
SECA-Self-Employment Contribution Act.Това е закона за самоосигуряване на хората,които не работят за работодател.Много от нас попадаме в тази графа.Както обясних по–горе процента е 15.3% умножен по съответният коефициент.Сумата,която се получи я плащаме на годишните данъци,като закона ни позволява да си приспаднем половината като разход,когато подаваме годишните данъчни декларации.
SSDI-Social Security Disability Insurance.Това е програмата,която осигурява доходи на хората,които са станали инвалиди по една или друга причина.Тези доходи също се изплащат и на членове на семейството при изпълнение на определени условия.Тук важи също правилото,че трябва да имате определен трудов стаж,за да се класирате за пенсия по инвалидност.Малко е по–различно,защото тук се взема на предвид и възрастта,на която сте станали инвалид и натрупаният трудов стаж.

Tomislav Georgiev, ЕА, RSSA
Enrolled Agent
Registered Social Security  Analyst


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7