Последно за Здравното Осигуряване

Начална страница | Бизнес | Бизнес презентации | Последно за Здравното Осигуряване
image

Някои разсъждения върху данни

В изявление за медиите Центърът за Медицински Грижи (CMS) съобщи, че цените на здравните застраховки намаляват, но все още не са достатъчно ниски, за да се каже че са достъпни за всички. Стремежът е към „По-нискит разходи и повече опции за американските пациенти са ключова част от визията за здравеопазване на президента Тръмп: достъпна, ориентирана към пациента система, която ви поставя в позиция на контрол и се отнася с вас като с човек, а не с номер“, заяви секретарят на HHS Алекс Азар. „Президентът желае да се постигнат по-ниски разходи и повече възможности по Закона за Достъпни Здравни грижи (АСА)(Обама Кеър) в последните две години и тази негова дейност е отразена в цялостния му подход към здравеопазването: защита на това, което работи и поправяне на това, което е нарушено. Законът за Достъпни Здравни грижи (ACA) просто не работи и все още е недостъпен за твърде много. Но докато Конгресът не се намеси да го замести, президентът Тръмп ще направи всичко възможно, за да разреши проблемите, създадени от тази система за милиони американци. "
Изявлението съобщава, че засегнатите от високите премии са 2.5 милиона и се концентрира над този проблем. Сравнено с цифрата на тези, за които проблемът беше решен, а именно 12.5 милиона, претендирането че законът не работи, не е базирано на обективни факти. Ако включим и цифрата на приобщените към Медикейд, то виждаме че изявлението е несъстоятелно. По-скоро дали раздутата програма на Медикейд обслужва обществените интереси е факт, който си струва да се дискутира. Ако тази програма се свие до размерите си отпреди влизането на Законът за Достъпни Здравни грижи (ACA) каквото е и намерението на сегашният президента, членовете й ще прелеят към обслужваните от Маркетплейса. Това ще са застраховани чиито премии ще са в по-голямата си част или изцяло субсидирани. В едната (Медикейд), или в другата група(Маркетплейса), те ще останат в тежест на федералния бюджет. Децата които са в тази програма по подпрограмата CHIP, са значително по-малката част в нея. Ако до сега и съответните щати се включваха в програмата на Медикейд, то на Маркетплейса щатски фондове не участват и субсидирането на тези премии ще се превърне в бреме за федералните фондове и естествено данъкоплатците които ги пълнят. Това прилича на шахматна дъска, на която президента размества пешките, но те си остават все пешки. Ако борави със същите инструменти с които законът е създаден, шансът му да изкара царица е минимален.
Президентът предприе много действия, с които иска да ограничи застрахователните измами. Имам в предвид преразхода на средства от предлагащите здравни услуги, намаляване консумацията на успокоителни средства, злоупотребата с обществена помощ за спонсорирани имигранти по семейна линия и по линия на работодател когато работодателят е роднина или спонсорираният има участие в бизнесът който го спонсорира и I-864 Affidavit of support е подписана. Последното не се счита за злоупотреба ако се е осъществило след като имигранта е станал гражданин, или е постигнал 40 квалифициращи работни четвъртини (точки), или ако единият от двамата, спонсор или спонсориран почине. Тази новост за търсене финансова отговорност от поръчителя няма да засегне децата и бременните жени. Изрично е упомената в закона, че за тях трябва да бъде поета грижа. Друго действие което президентът предприе е да разреши малките работодатели, които не могат да предложат здравна застраховка на работниците си, но могат да ги подпомогнат с парична сума, да имат официално право на това действие и този разход. Това беше забранено до сега, като за целта беше създадена система към Маркетплейса за застраховки на малки работодатели с вероятност да им бъдат върнати данъци. Тя не сработи добре от самото начало.
Гореща точка за дискусии е таксата която Застрахователите трябва да плащат базирано на големината на техния пазар. Парите от тази такса би трябвало да поддържат Маркетплейса и там където има щатски Маркетплейси. Очевидно е че усилията са от всички страни на политическата среда тази такса(данък) да се отложи отново, така както беше направено през предходните години на действието на Закона са Достъпни Здравни Грижи (Обама Кеър)
Закона са Достъпни Здравни Грижи (Обама Кеър), АСА-Affordable Care Act-това е цялостния закон за медицински застраховки, програми и грижи, а не само програмата за бедни. Моля, разберете го накрая. Това е един всеобхватен закон, не едно решение, не едно действие, не една програма. Този закон и приложенията му беше работен повече от 3 години. Омръзнало ми е да обяснявам, че цялата здравно осигурителна система беше променена с този закон. Ако живеете в тази страна, запомнете го. То ви засяга.
По-долу съм показала колко САЩ харчи за здравни нужди на човек от населението и колко другите държави харчат. В САЩ се харчи далеч повече отколкото в най богатите страни в света. Явно е че проблемът е двупосочен: харчи се за здравни нужди повече отколкото е по джоба на населението и същевременно населението не е подсигурено на 100% със здравни услуги.

On average, other wealthy countries spend about half as much per person on health than the U.S. spends
 


Аз се опитвам да обясня произхода на някои проблеми, но винаги се оказвам в лабиринта на необяснимата тукашна икономика. Не можеш да накараш компаниите за производство на лекарства да произвеждат по-малко, болниците да харчат по-малко, докторите да учат по-евтино, а искаш цените на здравните услуги да спаднат? Малките промени в закона са по-скоро с козметичен ефект, но разбира се дават полза. Проблемът е, че и тук държавната и локалната администрация и свързаните с нея, нараства стремително. По долу е графиката на застрахованите и начина по който те са застраховани. Общият сбор на тези хора е 271 милиона. Цялото население е 328 милиона. Остават 57 милиона заети в сфери които не произвеждат директен продукт. Ако към тях прибавим 70те милиона бедни и инвалиди (тук са включени много деца, но те са малък процент в тази сума) и приемем, че тези които получават Медикеър са плащали за техните услуги чрез удръжките правени в активната им трудова възраст и тяхната част се самоиздържа, се оказва че 127 милиона са на пълната издръжка на щатски и федерални средства генерирани от 144те милиона работещи в различни сфери – произвеждащи продукт или услуги. Въпросните 127 милиона души са заети в сфери които не произвеждат директен продукт. Те получават заплати, здравно и друго осигуряване. Те разчитат изцяло на произвеждащата и плащаща данъци и здравно осигуряване Америка. 12 милиона души получават субсидирани застраховки чрез Маркетплейса и цифрата нараства на 139 милиона. Оказва се че 42% от населението  (а цифрата е далеч по-голяма заради сферата на услугите и недостатъчният експорт) не създава принадена стойност-пряка печалба-увеличение на богатството на страната, но по директен или индиректен начин я консумира. (Данните са от 2016та година.)
 


Аз отчитам, а надявам се и вие, каква голяма промяна направи Обама с този закон за да осигури здравни услуги за всеки. ( Президентът Тръмп не обича да се споменава неговото име, но историята е тази, която ще отсее и ще прецени какви ще са синонимите на  Закона са Достъпни Здравни Грижи и с кого той ще бъде свързван. ) Но не можем да не отчетем и финансовият натиск който възникна след него. И понеже тук, в тази държава лекуват следствието, а не причината,(президентът Тръмп показва противоположен подход, но е сам) ще има още много лутания, сблъсъци на интереси, и дребни поправки на закона докато се появи по-добро решение. Но докато го има Обама Кеър, и за вас е възможно да го ползвате, то направете го.
Бъдете здрави:

Анна Русева –
специалист в здравното осигуряване,

застрахователна агенция Хелпико Инс, (773) 742-6626


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7