Медикеар или застраховането след навършване на 65 години

Начална страница | Бизнес | Бизнес презентации | Медикеар или застраховането след навършване на 65 години
image

(А и Б в застраховането)

След навършването на 65 години преминаваме в категория с други алтернативи на лично застраховане.
· След тази възраст застраховките не могат да се извършват семейно. Те са индивидуални.
· Ако сме осигурени чрез работодател или работодателя на съпругът/а,(можем да запазим застраховането си чрез него, ако плана е кредитиращ (има достатъчно добро покритие което съответства на това с Медикеар, и включва също така кредитиращо покритие за лекарства. Ако тези условия не са изпълнени, рискуваме да имаме глоба когато преминем към план с Медикеар.
1. Оригиналната Медикеър, която получаваме след навършването на 65 годишна възраст включва частите А(A) и Б (B).
2. Частта А е безплатна и покрива разноски в болнично заведение - легло и ограничени сестрински услуги. Частта Б се заплаща, приблизително $135.50 на месец, ако е закупена при навършването на 65 години. Частите А и Б покриват 80% от разноските по лечение, 20% са нашата отговорност.
3. Частта Б не е задължителна, но ако не се закупи на 65 годишна възраст, трупа глоби. Тези глоби могат да се избегнат само ако доходите ви са много ниски и се квалифицирате за поемане на разноските по частта Б от програмата Медикейд (пълен Медикейд)
4. Частта Д (D) е за лекарства и се закупува от частни застрахователни компании. Тя също трупа глоби ако не се закупи в комбинация с друг продукт или самостоятелно когато навършите 65 годишна възраст или както по-горе бе упоменато - имате квалифициращо се покритие чрез работодател.
5. Частта С (С) се предлага от частни застрахователни компании и обхваща частите А и Б и обичайно включва и частта Д(не винаги и не е задължително, но има много оферти с тази комбинация). Може да струва $0, и да достигне до над $200 на месец. Тя винаги предлага повече услуги отколкото оригиналната А и Б, но има специфични мрежи от лекари и болнични заведения които трябва да ползвате. Мрежите могат да са ППО(PPO) или НМО(HMO).
6. Медикеър суплемент са продукти, които имат за цел да елиминират 20те %та наша отговорност или част от нея, като запазят достъпът до цялата мрежа на лекари и заведения приемащи Медикеър. Те имат различни цени и се предлагат също от частни застрахователни компании. Те не предлагат повече покритие, те се стремят да елиминират части или изцяло тези 20% които са отговорност на застрахованият. Тези застраховки могат да бъдат закупени през цялата година. Те не могат да се комбинират с частта С. Тези продукти носят сходни имена като тези на оригиналната Медикеар и следващите я основни продукти( А,Б,С,Д..и продължават с.Ф…) и това внася объркване, затова в тази брошура аз няма да ги коментирам повече.
Не забравяйте, че срокът за включване и промяна за частта С е ограничен. Тук говоря за годишното включване.
Медикеар има още няколко важни периода за съблюдаване.(вижте стр.14)Това са:
Когато навършвате 65 години. 3 месеца преди да ги навършите, месецът в който ги навършвате и 3 месеца след като сте ги навършили тече периодът ви за първоначално включване, наречен Първоначално Включване (Initial Enrollment). Това са 7 месеца време в което държавната администрация в лицето на Социалната Администрация (Social Security Administration) ви изпраща карта за автоматично включване в частта А, ако не сте ги посетили за да се включите и в частта Б (споделихме, че може да имате кредитираща се застраховка чрез работодател и да не се нуждаете от частта Б). По принцип частта Б е избираема, но тъй като тя съдържа тежестта на здравното покритие (за повечето болнични и извънболнични грижи на лекари и други здравни специалисти, изследвания, медицински апарати и атрибути от които може да се нуждаете в ежедневието, и други, които е трудно да бъдат изброени тук, но можете да намерите на този интернет адрес https://www.medicare.gov/what-medicare-covers/what-part-b-covers ) , е безумие да не я закупите ако пребивавате продължително в страната.
Да речем че сте решили да не вземате частта Б, но по-късно разберете че тя ви е необходима. Знаете, че има глоба, но не знаете колко е тя. Глобата ви е 10% на година изчислено към годината в която сте включен. Пример: Навършили сте 65 години през 2010та. Решавате да се включите през 2019та. Ще заплатите рейта за 2018та плюс $135.5 х 0.8 (8 години по 10% повече).Това ще бъде вашата премия за напред.
Тя ще се увеличава само ако има всеобщо увеличение, и ще се увеличава с толкова, с колкото на всички останали. Вашето увеличение вследствие на глоба, може да се премахне единствено, ако в определен момент в бъдеще се квалифицирате за пълната програма на Медикейд за частта Б (логично е, че програмата не може да плаща глоби които тя или друг подобен орган е наложил). Практически не ви се опрощава глобата, а се снема от схемата докато частта Б е спонсорирана от програма имаща като източник на средства глобяващият ви - т. е.. те не могат да се глобяват себе си или сходни.
Съществува и още един начин за намаляване или премахване на глобата за частта Б, но той е доста сложен за обяснение тук, свързан е със периоди и малко противоречиви обяснения, изисква да сте включени в със индивидуална или семейна застраховка чрез Маркетплейса.
Ако имаме високи или много високи доходи и частта Б е с различна от горепосочената стойност, глобата се изчислява върху базисната посочена за годината премия и се прибавя към нашата определена според дохода премия.

Анна Русева
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7