Летен лагер в България - мост към родината

Начална страница | Бизнес | Бизнес презентации | Летен лагер в България - мост към родината
image

Лято е и планирате пътуване до България. Децата Ви не знаят какво да очакват или пък точно обратното – ще го прекарат отново в разкази за „Америката“, разпитвани за всичко от роднини. А защо да не разнообразите програмата на децата с уникален летен лагер на Черно море, изпълнен с нови приятелства от България и цял свят? Докато децата се забавляват, те опознават повече от разноцветните лица на родината в среда на творчество и сътрудничество.
Какво представлява лагерът
Когато Хосе Луис Ломели от Сан Франциско е пратен от Корпуса на мира като доброволец в Горна Оряховица, той не подозира, че ще припознае в България своя нов дом. Израснал с летни лагери в природата, пълни с нови и разнообразни приятелства, той става директор на летните лагери в Американския Университет в Благоевград, но и вижда потенциал за нещо още по-всеобхватно. Така през 2016-та година, той напуска корпоративния си живот в САЩ и влага всичките си спестявания в основаването на иновативен летен лагер по американски модел.
Името на лагера, Camp Golden Gate, не е препратка само към града, от който идва Хосе Луис. Той вижда лагера като стъпка към приемането и сближаването на изтока и запада, като вече привлича групи от САЩ до Русия. Той допълва, „Нашите основни ценности са творчество, приятелство, сътрудничество, разнообразие и съпричастност.“
Camp Golden Gate, вече утвърден с ключови партньори и три много успешни лагера зад гърба си, се разраства още повече, и през 2019-та година ще се проведе между 7-ми юли и 3-ти август, като приема записвания за една, две или три седмици. Тази година записвания се приемат за ученици на възраст между 10 и 18 години.
За поредна година лагерът се провежда в комплекс Бригантина в курорт Албена, за който организаторите казват: „Тук припознахме и подходящата цялостна база, и американските чар и уют, които най-близо отразяват духа на Camp Golden Gate.“ Всички ученици са настанени в шест-местни дървени къщички с просторни дневна, три спални и веранда и се намират едновременно сгушени в китната природа и непосредствено до плувния басейн, столовата и частния плаж на лагера.
Camp Golden Gate като мост към родината
Camp Golden Gate събира ученици от повече от дузина държави от цял свят (към 40% от България) и комбинира иновативна образователна програма от високо квалифицирани преподаватели от цял свят с разнообразни забавни групови занимания, целодневни екскурзии и свободна програма в един от най-красивите, сигурни и спокойни български морски курорти - Албена.
Camp Golden Gate е идеален и за българчета, живеещи в чужбина, които искат да опознаят родината в по-вълнуваща и лесна за вписване среда - англоговорящи тийнейджъри от цял свят, обединени в мисъл, творчество, спорт и забава. Особено за деца, които така или иначе са в България през лятната ваканция, това може да е перфектната възможност да пречупят преживяванията си в страната през поглед, различен и по-многоцветен от този на баба и на дядо.  Хосе Луис потвърждава, „Много от предложените екскурзии, следобедни и вечерни занимания дават възможност на учениците да опознаят страната и културно, и исторически.“
От 2018-та година Camp Golden Gate е официално признат от Министерството на Културата на Република България като организация, упражняваща дейност за опознаване, опазване и развитие на културата. Във всяка дейност в дневната програма, учениците опознават различни сфери на културата и изграждат себе си като по-ярка и дефинирана идентичност. Повече за културната дейност в рамките на международния летен лагер има описано в блога им тук.

Формат на Camp Golden Gate
Camp Golden Gate действително цели да е най-добрият летен лагер по всички параметри. Учениците изучават по една тема на седмица в детайли на английски език. Между закуска и обяд, по три часа на делник, и без домашни работи и оценки, те изучават тези курсове на нови за България теми по иновативни и забавни методи, като разработват групов или индивидуален проект за представяне пред целия лагер всяка петък вечер.
Всеки следобед учениците избират между разностранни следобедни занимания с насоченост спорт или изкуство. Ярки примери от 2018 година са латино танци, кънки на лед (да, през лятото!), мини голф, американски футбол, готвене, баскетбол, фолклорни танци, боулинг, фотография и много други. Всяка вечер пък лагерът гради усещането за съпричастност, отборна принадлежност и състезателен дух с различни вечерни занимания. Шоу за таланти, търсене на съкровища, караоке вечер, щафетни състезания и редкия за страната “service” елемент в помощ на местната общност са все сред забавите вечер.
Всеки уикенд в лагера е време за полудневна екскурзия, а всяка неделя е ден за отдих. Организаторите на лагера силно вярват, че най-успешно градим себе си, когато се забавляваме и правим това, което ни е интересно. Затова между всички занимания учениците имат часове свободно време за почивка, посещение на частния плаж или басейни, както и правят само това, което сами са избрали.
Още при регистрация за лагера учениците избират измежду 10 възможности за сутрешни курсове и седем различни уикенд екскурзии, сред които някои от най-големите атракции на Североизточна България. Също така, всеки ден на закуска се записват за една от 7-8 различни следобедни дейности с различни опции всеки ден. Хосе Луис казва, „Всеки е най-продуктивен, когато прави това, което сам иска.“
Как да се запишете
Записвания се приемат както на сайта на лагера www.campgoldengate.com, така и с имейл до координатора на martin@campgoldengate.com, където с радост ще отговорят на всички въпроси. Фейсбук страницата на лагера е Camp Golden Gate, а в Инстаграм можете да го последвате под името campgoldengate. Организаторите предупреждават, че някои курсове вече се запълват и приканват към по-бързо записване.
Мартин Кръстев
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7