Прозорци и врати от бъдещето на народни цени за всички в Чикаго

Начална страница | Бизнес | Бизнес презентации | Прозорци и врати от бъдещето на народни цени за всички в Чикаго
image

Интервю със собственика на „Малинчо“

Малко след неофициалното откриване на изложбената зала на „VALDA – USA“ поканих Калин Пенчев, собственик както на „Малинчо“, така и на този нов бизнес в Чикаго. Уважавам го, понеже работи здраво, има оригинални идеи и допринася много за изграждането на „Малката България“ в Чикаго. ( и в другите големи български общности в САЩ) Освен, че е способен бизнесмен, той е интересен и откровен събеседник.

Някои може да знаят, други не, но все пак… Защо „Малинчо“, а не „Калинчо“?
За да има игра на думи, да е завоалирано, скрито… А и „Малично“ е по-звучно.

Тоест, „Малинчо“ е по-маркетингово от „Калинчо“?
Не. Първият ми имейл беше с името Калинчо, а вторият, може би под влиянието на известната руска песен „Калинка моя“, стана Малинчо.

Значи трябва да имаш и руски клиенти.
Имам, не са много, но ги има.

Но имаш руски елемент в бизнеса си.
Имам руска жена (смее се).

От къде е тя?
От град Владивосток, който е близо до Северна Корея.

Ще разкажеш ли, за тези които не са запознати, кога започна бизнеса ти в Америка?
През 2001 г., като първоначално тръгна от Атлантик Сити, в щата Ню Джърси.

Как реши да тръгнеш по трудния път на частния бизнесмен, който е много по-рисков в сравнение с този на служителя?
С течение на обстоятелствата и увереността на младостта, периодът когато морето ти е до коленете. Тогава най-вече имаш време, с което да покриеш рисковете.

Какъв беше първият ти бизнес ход?
Поръчах контейнер със сирене, за който нямах необходимите пари.

Ако не е бил на консигнация, най-вероятно ти се е наложило да вземеш пари на заем, предполагам.
Така беше. Консигнацията при подобна експортна сделка не е вариант, така че помолих няколко човека да ми услужат с по 5 хил. долара, а след това им ги върнах, плащайки сметките им с кредитна карта.

Това наистина е голямо предизвикателство. В крайна сметка беше ли успешен бизнеса с първия контейнер?
Бизнесът не е еднократна сделка… Дали беше успешна? И да, и не. Да, защото се стигна дотук, а не – понеже тя продължава. Тоест, единият контейнер доведе до втори, после трети и т.н.

Но днес „Малинчо“ вече не е един контейнер, а холдинг компания. В тази връзка, колко бизнеса и брой градове са включени в нея?

Бизнесът принципно е един, защото зависи от това кой стои зад него и го крепи.

Но се простира в различни направления – магазини, туристическа агенция, фабрика за производство на колбаси…
Тази фабрика е отделна. Просто „Малинчо“ е най-големият й клиент, но има и други. Вярно е, обаче, че съм съсобственик в нея.

В кои градове има „Малинчо“?
Лас Вегас, Финикс, Атланта, Ег Харбър Тауншип – южната част на Ню Джърси до Атлантик Сити, където ни е централния склад. Имаме и представител във Флорида, който продава на едро наша стока в района на Маями, макар там да нямаме магазин. Съответно, в Чикаго е най-големият и успешен магазин.

Защото има голяма българска общност?
Да, заради нея ние сме на тази позиция, на която стоим в момента. И искам да благодаря на всички за подкрепата и доверието.

В САЩ един от популярните изрази е „Having too many things on the plate“. При теб така ли е?
Не, защото при мен всичко е свързано.

Как е свързана туристическата агенция с магазините?
Същата клиентска база и когато хората ти се доверят за едно нещо, го правят и за друго. Отделно всички ние имаме едно сечение – искаме да се връщаме към България, да видим роднините си… Именно това желание ни обединява. Ако можем да предложим добри цени и услуги, които клиентите да оценят, съответно те го правят, след като вече са ни се доверили със сиренето, луканките, лютеницата и т.н.

Тоест, те очакват същото качество от бранда?
Трябва да има доверие. Когато ти е обещано нещо, трябва да знаеш, че наистина ще го получиш, ако ли пък не – ще си върнеш парите.

В момента се намираме в изложбената зала на едно, съвсем ново, твое бизнес начинание – „VALDA – USA“, което неофициално се откри на 1-ви февруари. За какво става въпрос?

Европейски, и по-точно германски, прозорци с немски профили, сглобени в България. Говорим за прозорци и врати на световно качество – най-доброто, което човек може да пожелае.
Видимо няма връзка между „Малинчо“ и „VALDA – USA“, но всъщност има.

Къде е тя?
Първо, изцяло транспортна, после – логическа. Клиентите, които посещават познатия вече магазин, са забелязали, че американските прозорци, като качество, са много изостанали.

Защо?
Понеже концепцията за топло и шумоизолацията не съществува в американския прозорец.

Но би трябвало, тъй като това е от значение за всеки потребител.
Не е точно така. Масата от хора в Америка живеят под наем, а когато това е така изборът не зависи от тях. В повечето случаи хазяаите използват най-евтините материали, за да построят жилищата, в които да настанят квартирантите си.
Но би следвало да има по-качествени продукти за хората, които не искат да са наематели, а собственици на жилище.
Това, което ние предлагаме в този шоурум го няма в Щатите, а ако има някаква алтернатива тя е на изключително висока цена. Ние разполагаме с хубави евтини прозорци, както и с хубави скъпи такива. Общо-взето, за всеки по нещо, според търсенето на клиента.
Как са свързани двата бизнеса… Българите, а и европейците тук, са се питали защо прозорците в САЩ се отварят навън с манивела, също нагоре-надолу или защо рамката минава и по средата на стъклото, на нивото на очите, и затруднява видимостта. С други думи – американският прозорец е все още в каменната ера. А това е съвсем умишлено. Големите фирми тук предлагат боклуци на брутални цени, а всъщност се оказва, че хората нямат прозорци.
Сега, предполагам, всички са го разбрали на скорошните климатични условия, когато беше -30 градуса по Целзий. Тогава по нискокачествения американски прозорец започва да се появява скреж, вие не можете да отоплите къщата си и се чудите какво се случва. Ами, става това, че изолацията ви е „нула“ и никой не е мислил за вас.

Кои са твоите потенциални клиенти?
Първите ни клиенти са всички европейци, на които не ни се налага да обясняваме какво представлява европейския прозорец.

А кои всъщност са основните разлики в параметрите му?
Този бизнес в Европа тръгва от Германия, а тя може да е бедна на ресурси, но е богата на технологии. Там качеството на този продукт е високо, защото хората не искат да дават ненужни пари за отопление, а да бъдат добре изолирани, за да могат да си минимизират разходите. Докато в Америка не е точно така, понеже сметките за ток и газ не са толкова високи.

Като процент от доходи и разходи?
Да. Но също така Германия е страна възпитана да пести.
Друга разлика в параметрите на европейският прозорец е, че той е тип „tilt and turn“, тоест – отваря се навътре, за да влезе въздух за проветряване. Американският му „побратим“ се отваря навън с манивела, както и нагоре-недолу или странично със слайд. При подобен плъзгащ се механизъм „изолацията“ е една четка. Просто няма такава. Като цяло тукашният продукт не е направен така, че да ви защити от топлина, студ или шум. Той не е нещо повече от една декорация.
Всичко е схема, за да се вземат парите на потребителите. То това е целта на всеки бизнес, но тези условия, предлагани в най-богатата държава, просто са абсурдни. Моята аналогия спрямо прозорците е същата като с колите – няма как да сравниш немския автомобил с американския. Качеството е много различно.

Какъв е твоя личен автомобил?
Mercedes.
Друг паралел, който забелязвам в Европа е, че хората слагат зимни гуми. Тук всички карат с „All season“ – за всички сезони, което е абсурдно. Рисковете с тях са големи, особено на тези студове.

Не може да са „All season“, така ли?
Няма такъв филм, просто.
Така че разликата между европейския и американския прозорец е от земята до небето.

Защо досега никой не се е сетил за това?
Европейски прозорци се предлагат и тук в САЩ, но на много висока цена и достъпът им е ограничен.

Да разбирам, че имаш формула как да ги предлагаш на конкурентноспособни цени?
Имаме прозорец, за който 1 кв. м. ще ви излезе $200, което е дъното за американската продукция. Това е европейски, двукамерен прозорец с немски профил – най-евтиното PVC, бял отвън и отвътре. Но както се изказаха хора от индустрията, той е в пъти по-добър от това, което предлага американското производство.

Нека да обобщим превъзходствата.
Има по-голяма шумоизолация, термична изолация, удобство на отваряне, с по-модерен и добър дизайн… С една дума – комфорт.

Какви са вашите гаранции?
Абсолютно съответстващи на американските. Например, алуминиевия и PVC е до живот и за него мога да дам гаранция, но в стъклопакета има газ аргон и всяка година губи проценти от него. Разбира се, има разлика между прозорец на 10 год. и току-що поставения.

Което ще рече, че независимо от продуктите гаранцията ще бъде между 10 г. и до живот?
Да, но ще бъдат напълно съизмерими с американските и понеже като продукт са по-добри, ще имат по-дълга гаранция.

Разбрах, че сте гъвкави по отношение на конструкция и разполагате с опцията предварително да се измери пространството, преди да се изработи и сложи продукта. Какво още ново предлагате?
Удобството за крайния клиент. Вие можете да дойдете в нашия шоурум, без да мислите кой ще монтира прозорците. Ние имаме хора, които ще измерят пространството, ще ви сложат прозореца, като предварително ще ви дадем цена.
С други думи, единственото необходимо е да дойдете до нашия шоурум, да изберете продукта на място или по каталог (останалите 10%, които не са налични), а оттам насетне – останалото е наша грижа. 

Какво е за теб успеха?
Думите на доволните клиенти… Един, десет, сто…

Знам, че вече имате клиенти в Ню Йорк. Каква е обратната връзка до момента?
Хората са много щастливи. Имаме човек в Ню Йорк, който каза, че дори кучетата му вече не го чуват когато се прибира.

Какви проценти разлика има откъм икономия?
Той каза, че са с около 30% по-малко, от сумата за ток или газ. В Ню Джърси сметките за отопление са двойно, дори тройно, по-големи от тези в Чикаго, въпреки че там е много по-топло. Казвам го като човек, който е живял там 16 г. Това спестяване за там е наистина сериозно.

Значи вече имаш позитивна обратна връзка от хора посетили шоурума и клиентите? Предполагам, че до момента, това потвърждава очакванията ти за потенциал в този бизнес.
Засега в шоурума идват само професионалисти, които работят в строителния сектор и бизнес – продават или обновяват къщи. Всички, които са дошли са ахнали и не могат да повярват на очите си.

Тоест, цялата първоначална информация ти е ориентир, че си на прав път?
Знам със сигурност, че сме изпреварили времето. Дали сме го задминали и ще чакаме то да ни настигне или сме в правилния момент – няма значение. Пазарът се ориентира по предлагането.

Намираме се в Чикаго, където е най-голямата самоорганизирана българска общност в Америка, а може би и в света. Има обаче хора, които не знаят нищо за нея. Как би им описал тази общност?
Тя е изключително пъстра, като самата България. Има всякакви хора и разни интереси. Не е чак толкова голяма колкото всички си мислят, че е, но притежава голям потенциал.

Кои са успехите й, които се заслужава да се споменат?
Можем да се гордеем, че имаме три църкви. А дори по-голям успех, съвместен с МОН, са българските училища. Хората, включително и аз, с голямо желание и радост си водим децата в тях. Било то заради желанието ни да научат български или заради вината, която изпитваме, че сме ги довели тук – избягали далеч от родината.

Защо изпитваш вина и се определяш като „избягал“? Не е ли това тук просто една по-благоприятна среда за професионално развитие?
Не мисля, че много хора са щастливи тук. Америка в никакъв случай не е място, където щастието вирее и покълва.

Не мислиш ли, че българската общност е един вид оазис, в който хората хем са в родината си, хем не са? Оазис, за който и ти имаш важна роля.
Ние се стараем да построим България в различни икономически условия, но въпреки това, правилата са написани от другиго. Както и да го погледнем, Америка е трудов лагер.

Чувстваш ли, че си участник в такъв лагер?
Абсолютно.

Колко часа се трудиш на седмица.
През цялото време, от отварянето на очите сутрин до вечерта. Не е задължително да отидеш на работното си място, за да работиш.

А ти го правиш доброволно.
Дори хората, които отиват на работа вече работят доброволно, защото работното време е разтегливо понятие и често, да не кажа винаги, се проточва…

Смяташ, че понеже определяш страната като „трудов лагер“, в който постоянно се работи, това е свързано с това, че някои хора не се чувстват достатъчно щастливи?
Като се замисля, може би, „трудов лагер“ не е правилното определение. Тук сме на световно първенство по капитализъм. Има огромна динамика, без спокойствие… Ако си дошъл тук да почиваш – сбъркал си мястото, ако си тук, за да боледуваш – още повече. Тук е мястото да се състезаваш без контузии, да си млад и здрав, понеже здравната система е най-лошото на тази държава.

Тя е малко бизнес ориентирана.
Не малко, а изцяло е ориентирана по този начин. Най-големият и мръсен бизнес на света.

Най-голямата индустрия тук е здравната, в която гледат на хората като на банкомати.
Те са клиенти…

Като американски бизнесмен, независимо от произхода ти, какво мислиш за икономиката в страната и какви са твоите прогнози за 2019 г.?
Американската икономика, според мен, е в чудесно състояние. Какво ще се случи през тази година мога само да предполагам. От 2008 г. изтече много време, вече 11 г., така че редно е скоро да вземат парите на хората…

Искаш да кажеш, че се очаква нова рецесия?
Би трябвало, логично е.

Най-вече го предвиждаш на база цикличността на тези явления?
Напълно. В един момент парите стават повече отколкото идеите и хората трябва да се приземят.

Очакваното приземяване няма ли да бъде по-твърдо от предишните?
Това няма никакво значение, защото животът, особено тук, а и навсякъде, стана един и същ. Сега играем игра на монопол… Победителите побеждават през цялото време и дори няма шанс да загубят. Нещата само добиват крупни размери. Ако ти не растеш – загиваш.
По-рано попита дали не съм взел много дини под мишница… Ако не се разрастваме сме пътници…

Да разбирам, че разширяването и разрастването на бизнеса го изисква самото оцеляване?
Капитализмът иска растеж… Така стигнахме до глобализацията.

Но този растеж не може да е непрекъснат. В определен момент трябва да се рестартира.
Точно в този момент идва твърдото приземяване. Но по принцип този бутон „рестарт“ ще се натисне от определените победители.

Като успешен бизнесмен не се ли чувстваш победител?
Спрямо едни хора – да, спрямо други – не. Може да съм победил някого, но „големите“ няма как да ги надвия и дори не мисля да се боря с тях.

Защо хората трябва да посетят шоурума на „VALDA – USA“?
Понеже само от едно посещение тук може да спестят пари, енергия и да изпълнят една мечта, която аз лично ще изпълня още със следващата заявка на прозорци за моето лично жилище.

До колкото знам, преди да вземеш решението за дома си, ти си пробвал тези прозорци в твое производствено помещение.
И бяхме очаровани, понеже по принцип зимата там не се стои от студ. Отделно срещу цеха за колбаси има бизнес за тестване на автомобили и шумът беше изключително дразнещ. Решихме този проблем като сега сложихме прозорец с троен стъклопакет, а преди разполагахме само с едно стъкло. Сградата е строена 70-те години, а прозорците бяха първобитни, но в момента са от бъдещето.

Прозорци от бъдещето, може би така трябва да се опише продукцията в шоурума?
Елате и вижте, има прозорци за всички. Ако искате бюджетен вариант – имаме го, при това не може да си го купите от Америка. Поне не хубав продукт на тази цена. Имаме и по-скъпо предлагане за луксозни и модерни къщи, както и такива, на които трябва да им се вдигне цената.
Най-голямата фирма за прозорци в Чикаго „Feldco“ не е производител и продава един прозорец между $700 и $900. Ние сме филиал на производителя, с който ни дели само един океан. Ако поръчате при нас, продуктът се прави в България, транспортира се, чака се от 8 до 10 седмици, минава митница, но получавате немско качество за дома си.

Значи предлагате всичко от началото до края – замерване, производство, доставка и инсталиране. Ами поддръжка?
Тя е задължителна. Освен търговската структура сме взели и склад, в който ще има сервизно помещение за поддръжка.

Разбирам, че хората в Чикаго имат преимуществото да работят директно с производителя и сервизното помещение.
Първо в Чикаго. Има достатъчно хора тук, а и зимата е доста сериозна. И ако някой не е разбрал разликата между прозорец и прозорец на тези последни студове, то той изобщо няма нужда от такъв, както и да харчи пари. Но, ако все пак има такава потребност, да заповяда в шоурума на „VALDA – USA“, който се намира на същото здание на „Малинчо“
Координати  на изложбената зала за тези, които искат да имат прозорци и врати от бъдещето:

VALDA – USA SHOWROOM
EUROPEAN WINDOWS & DOORS
1431 Lee Str., Des Plaines, IL 60018
Business Hours:
Mon to Sat – 09.00 am to 05.00 pm
Tel. 224.567.8654


Светлозар МОМЧИЛОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7