Петър Аризанов: „Финансите не определят щастието, свободата, качеството на живот, здравето, културата, човечността и много други елементи.

Начална страница | Бизнес | Бизнес презентации | Петър Аризанов: „Финансите не определят щастието, свободата, качеството на живот, здравето, културата, човечността и много други елементи.
image

Парите може да са спомагащ фактор за някои от тях, но в никакъв случай не са всичко.“

Много от транзакциите в света (над 50 %) стават с помощта на агенти. За да може един човек да е успешен във финансова транзакция, когато няма нужните познания, се изискват най-малкото две неща:

1. Да си наясно, че имаш нужда от помощта на агент

2. Да си свършиш добре домашното и да избереш агенти измежду най-добрите.

Днес ще Ви представим именно такъв агент, който е освен това и българин.

 

В какво е специализирана твоята компания?

 „Опенхаймер“ (Oppenheimer) е инвестиционна компания, която предлага пълен набор на услуги във финансовата сфера. Различни отдели са отговорни за определени функции: един от тях се фокусира за изграждане на инвестиционни стратегии, управление на капитали и търговия с финансови инструменти (акции, облигации, опции, фондове и т.н.) за клиенти. Друг изгражда анализи на компании (оценка на акции), общински и корпоративни облигации, а трети провежда инвестиционно банкиране (т.е. сливания, придобивания и публично предлагане на компании). Компанията е с много добра дългогодишна репутация (от 1887 г.) и макар да не е една от най-големите, определено е една от най-уважаваните и познатите на инвеститорите, славеща се с отлично обслужване, ефикасност и гъвкавост.

 

Каква е твоята позиция и с какво точно се занимаваш?

 Занимавам се с изграждането и управлението на индивидуални финансови и инвестиционни стратегии за частни лица и фирми. Имам собствена практика през „Опенхаймър“, което ми дава гъвкавостта да управлявам бизнес си по начин, който е фокусиран да предостави най-добрите стратегии, които са в интерес на моите клиенти (без да съм ограничен от един или друг продукт или фирма) и паралелно да им давам безупречно обслужване, което не биха получили в почти нито една друга банка или инвестиционна фирма, заради съществуващата бюрокрация там. Помагам на клиентите си с цялостни планове, които включват стратегии за спестявания за различни цели: покупка на дом, обучeние за деца и внуци, набиране капитал за фирми и т.н. Също се фокусирам на пенсионно планиране и генериране на допълнителен доход (наеми, бизнес дивиденти и т.н.),изграждане и управление на инвестиционни стратегии за гореспоменатите и следните нужди: благотворителни фондации, наследствено планиране, застрахователни стратегии за живот, нетрудоспособност, пенсионни и здравословни нужди, и други. Изпълнявам функцията на управител на инвестиционните портфейли на клиентите ми, като всеки от тях съм изградил лично, спрямо персоналните критерии от нужди, риск, времеви хоризонт, ликвидност, опит, доход, финансово състояние и т.н. Избирам съответните финансови инструменти, които са подходящи за техния план. Портфейлите, съобразени с профила на клиентите може да варират от най-консервативните, изградени изцяло от държавни и общински облигации, до най-агресивните съставени от акции и опции, и всичко по средата на рисковия спектър, включващо взаимни фондове от всяко естество (Mutual Funds, ETFs, ETNs, etc.).Всичко това е съобразено с данъчните закони, за да бъде този цялостен план максимално ефикасен и ефективен, като в джоба на клиента да останат възможно най-много от средствата. От гледна точка на цени и компенсация, работя на компенсационен принцип на процент от сумите, които управлявам, за да няма изненади от типа „ситен шрифт“ (знае какво се плаща от начало, без скрити такси и комисионни). Това помага да следвам на първо място интересите на клиентите ми, изискващо се от етичният и моралният кодекс като сертифициран финансов съветник (CFP) на доверено и отговорно лице.Ако съумея да съхраня и/или увелича доверените ми капитали, моята компенсация също расте. За корпоративните си клиенти създавам пенсионни, застрахователни и акционерни планове, които да предлагат на своите работници за допълнително осигуряване и здравеопазване, за да може да ги задържат като ценни кадри.

 

Кой е твоя типичен клиент?

 Типични клиенти няма. Може би общият знаменател се свежда до това, че всеки от тях има нужда от професионален съвет и дисциплината да изпълнява създадения план.Около 90% от клиентите ми имат над $1 000 000 поверени на моето управление. Те варират от хора, изградили частен бизнес или продали наскоро компании си (в сфери на отбраната, финансите, високите технологии и т.н.), успешни професионалисти (адвокати, доктори, счетоводители, инженери и т.н.), учители, пожарникари, полицаи, някои от тях пенсионирани, както и много други „пенсионери“ (възрастта не е фактор, защото и на 50 може да си достатъчно заможен, за да не се налага да работиш). Клиентите са ми също инвеститори в сферата на недвижимото имущество, лидери на големи публични компании, както и такива на благотворителни фондации, хора наследили средства от роднини, които имат нужда от доста обучение и насоки, за да не ги прахосат, като и млади семейства с деца, които тепърва започват да спестяват и инвестират сериозно, и много други.

 

Какви качества трябва да притежаваш, за да си успешен в твоя бизнес?

 На първо място трябва да си честен и откровен с клиентите, истински да те е грижа за тях и проблемите им (хората лесно подушват неискреното и фалшиво отношение). Без това, почти е невъзможно да направиш дълготрайни връзки. А без клиенти няма бизнес. Солидна клиентела, репутация и качествен бизнес се градят дълги години. Трябва да си упорит, последователен, дисциплиниран, да не се отказваш лесно, особено, ако вярваш, че може да промениш положително дори и само един човешки живот. Непрестанно трябва да се образоваш и да си в течение с икономиката, пазарите, регулациите, законите, новостите в сферата на финансовите инструменти, да бъдеш вещ и актуален, за да не се превърнеш в „динозавър“. И това трябва да е така постоянно, а не само в началото. Виждал съм много колеги в бранша, които след години следват една рутинност и забравят какво означава да си наистина там за клиента ти, по всяко време, за лошо или добро. И искам да отворя една скоба за хората, които мислят, че за кратко време (година-две) може да станат „успешни“ в бизнеса по „бързия“ начин. Обикновено, навлизащите в този бизнес с идеята само да правят бързи пари имат краткотрайни успехи, които често са пожънати на гърба и в ущърб на клиента. След кратко време тези хора изпадат извън бранша, а клиентите остават опарени и ощетени финансово (било то от изключително високи комисионни, съвет и финансови продукти, които не са в техен интерес, незнания от страна на финансовия съветник и т.н).

 

Кои са основните ти цели при работата с клиентите?

 Основната цел е да опозная максимално клиента, за да разбера как мисли, какво го мотивира, какво го плаши, какво е ценно за него в живота, и как парите (като инструмент) може да спомогнат за постигането на личните му цели и мечти. Всеки е различен и се изисква персонален метод и подход, за да може човека срещу мен да се отпусне и сподели значимото за него.Хората често са емоционални и понякога ми се налага да играя ролята на психолог...особено когато става въпрос за инвестиционните пазари, които често,внезапно може да са бурни и нерационални. Точно в тези моменти е много важно да не се поддава на емоциите, защото се правят най-много грешки, които обикновено имат дълготраен и негативен ефект върху финансовия план – в този случай е важно клиентът да си припомни и дискутира плана си с финансовия си съветник и да не взима прибързани решения.

След като сме се опознали с клиента и сме изготвили съответните стратегии, другата ми основна цел е да докарам плана до крайната цел (която почти винаги е движеща се мишена, защото нищо не е фиксирано) и да спомогна за реализацията на съответните цели и мечти, да видя клиента си щастлив и с една (финансова) грижа по-малко. Това, придружено с една малка благодарност и признателност ми носи най-голямото удовлетворение в работата.

 

С кои етнически общности работиш най-често? 

 Няма определена етническа общност, с която да работя най-често. В Америка има хора от цял свят (особено в Ню Йорк), а моите клиенти по произход са от 6-те обитаеми континента. Някои хора са предубедени и не искат да работят с определени групи, но при мен няма място за дискриминация и стереотипи и всеки, независимо от раса и религия, има правото да получи внимание, безупречни услуги и управление на финансите си.

 

Имаш ли много клиенти, които се намират извън Ню Йорк?

Имам клиенти в близо 1/3-та от щатите, от източния до западния бряг, като над половината са концентрирани в Ню Йорк, Ню Джързи и Кънектикът. Някои от тях намирам сам, други са препоръчани от счетоводители или адвокати, с които работя, но най-голям брои идват от текущите ми клиенти, които препоръчват техни роднини, приятели и колеги, доволни от качеството на услугите, които получават. Винаги предпочитам да се срещам с тях лично, защото нищо директния контакт на четири очи е незаменим – така много по-лесно се разясняват нещата, наблюдава се отношението и поведението на хората. Разбира се да се харесате не е маловажно. За да работиш заедно с някого, трябва да има и малко химия, все пак не с всеки може да си допаднеш и да се разбереш. Естествено контактът по имейл и телефон също е много важен и почти заличава разстоянията. С повечето клиенти се чуваме и си пишем месечно, а с някои дори седмично.

 

Кой е най-прекия път за постигането на „Американската мечта“?

 „Американската мечта“ е широко понятие, което хората свързват изключително и само с натрупването на несметно богатство. А финансите не определят щастието, свободата, качеството на живот, здравето, културата, човечността и много други елементи.Парите може да са спомагащ фактор за някои от тях, но в никакъв случай не са всичко. Начинът, по който човек се сдобива с тях и ги използва, може да каже доста за него. Пряк път няма, и тези които обикновено избират „кратките“ пътища, особено в моята индустрия, го постигат с измами на гърба на обикновения човек (но не винаги си получават съответното наказание, след като съсипят стотици или хиляди съдби). С упорит труд, отдаденост, етика, дисциплина и малко късмет, понякога, всеки може да постигне своята лична мечта, без да се налага да нарушава закона или моралните принципи. 

 

Колко пари трябва да има човек, за да може да живее комфортно след пенсиониране?

 Всеки човек има различни нужди и стандарт на живот, в зависимост от географското положение и социалната среда, в която живее. За някои $10 000 на месец са малко, за други много – всичко е индивидуално. Ако приемем, че на средностатистическия човек, за да живее комфортно, са му необходими $120 000 на година, след данъци възлизащи на 1/3 от дохода, то му е необходим брутен доход от $180 000. Ако този човек получава $30 000 пенсия от държавата (social security) и няма никакви други постъпления (примера е опростен: повечето хора имат или друга пенсия от работодател, или доход от наем, или малък бизнес/хоби, дори да са пенсионирани), то неговите инвестиции трябва да генерират $150 000 от лихви и дивиденти. Ако желанието е да се живее само от тях, без да се нарушава главницата, са необходими $5 000 000(в случай, че лихвите и дивидентите са средно 3% или съответно $3 750 000 при 4% лихва (едни реално постижими нива). Ако човекът, в този пример, няма тази сума, ами да речем е спестил $2 000 000, то ако тегли $150 000 на година от лихви, дивиденти и главница, и общата печалба по сметката е примерно средно 6% на година, то парите ще се изчерпят за 24 години. Математическите примери и варианти се изчисляват за всеки индивидуално, спрямо нуждите и спестяванията, като средната годишна печалба може да варира драстично, в зависимост от поетия инвестиционен риск (т.е. ще има печеливши и губещи години, които взети заедно водят до един примерен среден процент).

 

Кои са най-честите грешки, които допускат хората със своите финанси?

 Никой не е перфектен и всеки допуска грешки, но повечето от тях може лесно да се коригират при добро партньорство с един добър финансов съветник, както и с добра доза дисциплина. Най-често, хората са емоционални в решенията си, което обикновено вреди (купуват или продават в най-неблагоприятните пазарни условия). Понякога са предубедени към пазара (държат пари в депозитни сметки или „под матрака“, които инфлацията постепенно „изяжда“). Отлагат започването на план и инвестиране (колкото по-рано стартират, толкова по-добре – времето е от най-добрите приятели). Не се образоват, поне на основно ниво. Нямат достатъчно застраховка (смятат, че не може да ги сполетят бедствия). Не работят със специалист и си мислят, че ще съумеят да постигнат добри резултати сами (обикновено допускат гореспоменатите грешки и много други, което им вреди в дългосрочен план).

 

Можеш ли да дадеш няколко показателни примери с хора, на които си помогнал да постигнат финансовите си цели?

 Мога да дам много примери от различно естество, където чрез отлично планиране и изпълнение сме успели да постигнам финансовите цели с клиентите. Нека разгледаме четири:

1.     Преди 9 години получих неочаквано обаждане от човек, който бе получил името ми чрез друг мой клиент. Оказа се, че със счетоводителя му от години (над 20)  се опитват неуспешно да затворят стар пенсионен план и причината била липса на определени документи, които не могат да предоставят и това е възпрепятствало тегленото на задължителната годишна сума (Required Minimum Distribution - поради възрастта на клиента, (над 70 години), създаващо данъчни проблеми. Опитвали са се да ги набавят от компанията, при която беше сметката (предишния ми работодател), но не успели да се преборят с бюрокрацията. Отне ми повече от две седмици да ги издиря, като една от стъпките беше да изпратя колега от друг щат да се рови в каси и папки с документи в склад (след 7 години, те отиват там – тогава нямаше още политиката за сканиране). Намерихме ги, затворихме плана, който беше около $800000, прехвърлихме го в индивидуална пенсионнна сметка (IRA) и така клиентът можеше да направи годишните задължителни тегления. С това спечелих доверието му. Харесахме се като хора и до година-две ми довери допълнително $3-4 милиона (негови и на съпругата му). Този човек се оказа много уважаван главен изпълнителен директор (CEO) последователно на три Форчън 500 (Fortune 500) компании в кариерата си. През 2011 направихме цялостен наследствен план, с който прехвърлихме по $3.5 милиона на всеки от тримата му сина, за да може да се намали бъдещият наследствен данък, като бях назначен за управлението на тези капитали. Клиентът също имаше големи концентрирани позиции на акции от компаниите, където е работил, придобити на много ниски цени. Прехвърли ги при мен, след което изготвихме план за намаляване на риска, съобразен с минимизиране на данъците – използвахме стратегии с опции и също дарявахме част от тези акции за различни каузи. Прехвърли също и огромен портфейл от общински облигации, където трябваше да оптимизираме риска и да увеличим доходността при падащи лихви (трудна, но не непостижима задача). След края на 2012г. вече имахме създаден един цялостен и комплексен план, с много движещи се елементи, като вече ми беше възложено да управлявам цялото ликвидно семейно състояние от над $70 милиона.

2.     Вече повече от 7 години работя с една много мила вдовица, която се свърза с мен, препоръчана от друг клиент, около месец след като загуби съпруга си. Мъжът е имал водеща роля в управлението на финансите (бил е счетоводител по професия) и сега тя, на 70 години, имаше голяма нужда от помощ. Главната необходимост беше да има достатъчно доход за нея, за да живее комфортно, тъй като доходът на съпруга й вече не съществуваше. След държавната пенсия (social security) и една друга пенсия от предишен работодател,й се събираха около $2 500 месечен доход, а за да продължи начина си на живот, който в никакъв случай не беше екстравагантен, й трябваха още $5 500, като 1/3-та от общия месечен бюджет ($8 000) отиваше за разноски около дома й. Другият проблем беше, че освен изплатения дом на стойност $650 000, който са обитавали със съпруга си дълги години, тя разполагаше само с $300 000 в инвестиционни сметки и спестявания. След няколко срещи и задълбочено планиране, взехме решение да продадем дома й, след което тя  се премести в хубав апартамент под наем в същия град, където е свикнала и където може да е сред приятели. Този ход ни спести $2 000 в месечни разходи и парите от продажбата инвестирахме заедно с останалите спестявания, като само от лихви и дивиденти набавихме останалите $3 500 и малко отгоре, при това останалият портфейл има възможността да расте с годините. Сега тази жена има достатъчни доходи.  Много обича да пътува с приятели всеки 3-4 месеца, а аз с нетърпение очаквам историите и снимките й от поредната ваканция. Според инвестиционния план, дори и да взима по още $2 000 на месец от главницата, парите ще стигнат до края на живота й. В последствие и единият от синовете й ми стана клиент, защото видя какви резултати сме постигнали с майка му.

3.     С младо семейство работим повече от 8 години, когато се роди първата им дъщеря от общо три (на 8, 6 и 4 години сега). И двамата са на 45, работят за големи компании и на добри позиции и докарват общ доход над $500 000 годишно. Успяват да слагат максимума в пенсионните планове на работотдателите (401к план), където вече са спестили над $1 000 000. Получават отделни опции от работните места, които преценяваме кога и как да продадем, за да постигнем оптималния инвестиционнен и данъчен резултат. Спестяват над $100 000 годишно, като в общата им инвестиционна сметка има над $1 500 000. Тяхната цел е да се пенсионират на около 55 години, да сасъбрали над $5 000 000 в инвестиционни сметки и отделно $2 000 000 в недвижимо имущество (вече притежават дом за $1 000 000). Според нашите изчисления, ще постигнат целта си по начина, по който спестяват и инвестират, и ще си докарват над $200 000 доход с парите от дивиденти и лихви на спестяванията, както и с пенсиите, които ще получават от държавата и работодателите. Другата главна цел е дъщерите им да са осигурени за колежа. Създадохме 3 отделни „529“ плана и сме на път всяка от тях да има по $350 000-400 000 докато стигнат 18 – годишавъзраст, като правим годишни депозити. От гледна точка на застраховането, ако се случи най-лошото, всеки от клиентите ми има по $2 милиона застраховка за 20 години напред, за да се подсигури срещу евентуалната загуба на доход, което да не попречи на пенсионирането на другия партньор и бъдещето на децата им.

4.     Преди две години почина една много близка моя клиентка и нейната племенница (тогава на 26 години, без много финансови познания и тъкмо завършила университет) наследи малко над $1 000 000. След няколко срещи установихме главните нужди и проблеми: над $70 000 в студентски заеми, нископлатена и нестабилна работа и желанието да закупи собствено жилище. Помогнах й да договорим по-ниска лихва на заемите и направихме план да ги изплатим, използвайки дохода от инвестициите, като това погасяване намали месечните й разходи. Помогнах чрез друг клиент за намиране на хубава и добре платена работа по нейната специалност, направихме план за пенсионно спестяване през този работодател и успяхме да намерим мечтаното жилище за $600 000, с $200 000 депозит. Договорихме много добра лихва на заема, който да се погасява от лихвите и дивидентите на инвестиционния порфейл, а същевременно заплата йда стига за всички други нужди и да успява да спестява около 10% от дохода си в сметката си, освен 10% в пенсионнния план.

 

Как се промени бизнеса ти в ерата на Тръмп?

 След избора на Тръмп за президент имаше доста поляризиране от политическа гледна точка, както и прекалено много оптимизъм, който доведе до необосновани нива на пазара в края на 2017г., които бяха сведени до по-земни стойности през февруари, и все още са. Получи се малка еуфория, защото инвеститорите очакваха про-бизнес стимул от данъчната реформа, а именно по-ниски данъци за корпорациите. Идеята бе да върнат обратно в САЩ пари, които дълго време бяха извън страната. Пари, които евентуално биха създали повече работни места и покачване на заплатите на средния работник (което почти никога не се получава, защото корпорациите предпочитат да използват тези средства да облагодетелстват акционерите, чрез покупки на други фирми, на собствените си акции или плащане на извънредни дивиденти и т.н.). Данъчната реформа за частни лица пък беше смесена – едни спечелиха, други не, в зависимост от дохода им и щата на местоживеене. Същевременно и очакваните инвестиции в инфраструктура също тласнаха пазара стремглаво напред, но реализацията им е далеч в бъдещето, за да се очаква осезаем скорошен ефект в икономиката. Та, големи фундаментални промени в бизнеса като цяло нямаше, по-скоро трябваше да се мисли трезво и да се успокояват страстите.

 

В кои градове на САЩ българите са най-добре финансово?

 Един човек може да бъде добре финансово, независимо къде живее. Доходът не винаги е определящия фактор, а по-скоро покупателната му способност, с която да си набави основната потребителска кошница и да му останат средства за спестявания (поне 20% от приходите), след като е задоволил не само основните си нужди, но и в умерена граница хобитата и интересите си, които не са от първа необходимост. Ако приемем, че за странатаима средна стойност от 100, то за щати като Мисисипи, Оклахома и Арканзас е по-близо до 85, а в други като Ню Йорк, Калифорния, Масачузец или Вашингтон, Д.С. надхвърля 130-140 (и е над 180 в Хавай). Като цяло, по мои наблюдения, хората с качествено развит собствен бизнес са обикновено по-добре финансово и имат по-добро качество на живот, а също така опитните специалисти и управители на високи позиции, в повечето сектори на икономиката.

 

Кои са най-актуалните въпроси, които вълнуват нашите сънародници в областите, в които се специализираш?

 Често получавам запитвания от наши сънародници в САЩ (и понякога от България), както и от настоящи клиенти българи и ме радва факта, че след много години хората започват вече да узряват и осъзнават колко е важно да изградят собствен финансов план с помощта на специалисти като мен.  Малко по малко се изгражда културата за инвестиране и запознаване с финансовите пазари. Появява се доверието да освободят парите си и да ги оставят да работят за тях и целите им.Въпросите са от различни естества и по-долу изброявам някои от тях:

-      Как и минимум колко да спестявам за семейството ми и моето пенсиониране?

-      Избрал ли съм правилните инвестиции в работния ми пенсионен план и/или какво да правя с този от стария работодател?

-      На колко години е реално да се пенсионирам?

-      Как да подсигуря по-най добрия начин средства за обучението на децата ми?

-      В какво и как да инвестирам и как да минимизирам разходите по инвестиране и данъците си от тази дейност?

-      Плащам ли прекалено много на сегашния ми финансов съветник, за инвестициите и услугите, които получавам?

-      В кои компании и сектори да инвестирам и кой е правилния инвестиционен портфейл за мен?

-      Получих наследство или продадох недвижимо имущество – какво да правя с парите?

-      Трябва ли ми завещание и други документи, с които да подсигуря изпълнение на моите директиви, ако утре ме няма?

-      Трябва ли ми застраховка живот и как да определя размера?

-      Опитвам се да продам компанията си – какъв е най-добрия начин да подходя към това, за да получа най-добрата сделка?

-      Опасявам се, че наследниците ми може да прахосат всичко, което съм изградил – как да ги предпазя от самите тях?

-      Как мога по-ефективно да дарявам за любимите ми каузи?

-      Получих акции и/или опции от компанията, за която работя – какво да правя сега? ... и т.н.

Каквито и въпроси човек да има, най-добрият шанс за него е да ги отправи към един добър финансов специалист, да получи добри насоки и помощ, и да осъзнае огромните ползи, които може да има, ако работят заедно занапред.

 

Неотдавна беше повишен в компанията ти.Какво е значението на това постижение за твоя бизнес?

 Повишенията и титлите в моя бизнес не са толкова важни, по-важно е качеството на работата и колко са доволни клиентите от теб и как те изразяват това задоволство и положително мнение за теб пред близките си (което носи не само признание, но и допълнителен бизнес).През 2016г. и 2017г. попаднах, по номинация на клиенти, в класация на списание “Ню Йорк”: от 80000 финансови съветници в града, 2 169 са били номинирани през 2016 Five Star Wealth Managers и попаднах между 154-тепечелвши. През 2017г. пък бях избран от списание Форбс в класацията на “Топ 500 следващо поколение финансови съветници” в САЩ, от над 300 000 потенциални кандидата. От 21 138 номинации, базирани на много критерии и проучвания, 5 089 са били поканени да попълнят онлайн проучване, като освен това с повечето е имало и телефонни интервюта, както и 1 157 интервюта на живо в офисите на финансовите съветници… Аз попаднах в първите 500 на страната благодарение на благодарността и признанието на моите клиенти.

 

Какво е отношението ти към клиентите?Имаш ли приятели сред тях?

 Считам клиентите си като част от моето голямо семейство и се старая да правя всичко, което е в техен интерес и което ще спомогне за финансовото им благосъстояние. Много от тях ме молят да помагам и на техните деца и внуци, било то за финансова култура, било за обучение или започването на спестовен план. В много случаи изпълнявам функции, с които почти никой друг финансов съветник не би се заел, като например да анализирам, обяснявам и помагам с избора на осигурителните опции предлагани от работодателя им, да преговарям с банките за заемите им (недвижимо имущество или бизнес), да договарям преструктурирането на студентски заеми, да помагам на наследниците да се борят с бюрокрацията за скъсяване на процеса за придобиване на имущество.Често работя и с техните счетоводители и адвокати при изготвяне на данъчни и наследствени стратегии като завещания, избор на попечители за малолетни деца, отделни легални структури /trusts/ за заделяне и разпределяне на имущество от името на клиента за бъдещите наследници и т.н.С някои от тях с годините станахме и много добри приятели, канят ме на рождени дни, на сватби, излизаме на вечери и тържества по повод пенсионирането им или завършването на колеж на децата им, ходим заедно на поход или на ски ваканции, дори съм учил някои от децата им да карат кола.

 

Каква е оценката ти за икономиката на САЩ и нейното развитие в близко бъдеще?

 Икономиката в момента се развива добре. Ниските лихви през последните години стимулираха растежа на бизнеса и заплатите започнаха също да се покачват с умерени темпове, при вече много ниска безработица. Същевременно новата данъчна реформа на лично и корпоративно ниво, също ще има малки положителни резултати върху растежа. Инфлацията за сега е под контрол и е сравнително ниска, но ако има значително покачване и федералната банка покачи прекалено бързо лихвите с идята да озапти инфлацията, това ще оскъпи заемите и афектира негативно на компаниите, повечето от които разчитат на тях. Съответно ще афектира нивото и оперативните разходи по държавния дълг, което ще доведе до по-дълготрайни и негативни сътресения на пазарите за акции, облигации, валути, както и понижения на цените на недвижимо имущество. Определени сектори ще се справят по-добре от други в подобен сценарии (високи технологии, здравеопазване, финансови институции) и ще покажат по-голяма устойчивост, особено тези с много пари и капитали задалени настрана. Като цяло икономиката е изминала повечето от пътя по траекторията на растежа и може съвсем реално след година-две да стигне едно плато и пренасищане, след което почти винаги е неминуем спад на растежа, или в случай на рецесия, поне 6 месеца с негативни темпове на растеж. Точно през тези времена е много важно как човек е капитализиран и позициониран, защото обикновено големите сътресения отварят големите възможности за създаване на богатства за генерации напред.

 

Би ли дал няколко общи полезни съвети на българите в САЩ на базата на твоя опит и знания?

 Най-важното е да намерят доверен финансов специалист като мен, с който да се образоват, да изградят добри отношения и да приготвят един дълготраен финансов план, които ще ги доведе с времето до бъдещите им цели и мечти. Така те ще получат незаменим опит и съвети и ще достигнат сами до повечето от отговорите по финансовите теми, които засягат най-значимите им цели в живота.

Контакти с Петър Аризанов:

Oppenheimer & Co. Inc.
200 Park Ave., New York, NY, 10166
Tel. 212.667.4065
Fax: 212.667.4374
Email: petar.arizanov@opco.com

 

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“
https://www.facebook.com/svetlozar.momtchilov

 


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7