Пловдивска компания превзема световния пазар

Начална страница | Бизнес | Бизнес презентации | Пловдивска компания превзема световния пазар
image

Красотата си има име – „Роза Импекс“

Българските продукти се славят като едни от най-качествените в света. От край време родината ни е известна с розовото си масло и киселото мляко, а неотдавна цял Китай полудя по напитката с марка „Момчиловци“. И докато всички в държавата ни робуваме на чуждестранното и упорито се оглеждаме за него по стелажите в магазините, извън пределите на страната ни хората търсят нашето. Тук, в България, просто не се научихме да ценим по достойнство българското, може да се каже, че често дори подхождаме с недоверие и съмнения към него, докато навън то не само е спечелило заслужена популярност, но и е изградило престиж и уважение.
Mилена Георгиева Нещата не са различни и във винаги актуалната тема за красотата. Знаете ли, че в прекрасния Пловдив се намира козметичната компания, чийто продукти жадно се търсят в над 53 страни по целия свят? През миналия век „Роза Импекс“ е стартирала като малка фирма за внос и износ на козметика, а днес е утвърден лидер със знаменита новаторска продукция, която работи за самочувствието на милиони клиенти в България и по земята. От Пловдив до Амстердам, през Москва и Дубай, та чак до Хонконг и Сеул - компанията жъне огромен успех и бавно завладява световния пазар, като не само популяризира продукцията си, но и името българско.
Нямаше как да не се срещнем с наследниците на създателя на „Роза Импекс“, които заемат ключови позиции в семейния бизнес и да поговорим с тях за успехите и продукцията на компанията.
Милена Георгиева е завършила УХТ в град Пловдив със специалност „Парфюмерия и козметика“, а сега заема позицията на директор отдел „Маркетинг“. Брат й Атанас Георгиев прекарва седем години в Мюнхен, където успешно приключва икономическото си образование в Лудвиг Максимилиан Университет, а днес е търговски директор в „Роза Импекс“.
Атанас ГеоргиевВъпреки натоварения си график и двамата отзивчиво приеха поканата ми да се срещнем, за да дадат специално интервю за в. „България СЕГА“.
Разкажете за „Роза Импекс“, кога е основана компанията и с какво се занимава?
Милена Георгиева: Козметична компания „Роза Импекс“ ООД е основа през 1991 година като първата частна козметична компания у нас. Фирмата е създадена от нашите родители – Димирър и Дора Георгиеви и няколко техни съмишленици. В началото фирмата се е занимавала повече с търговия (внос-износ), след това започват с производството на червила, както и техния износ и търговия, а малко по-късно и с производството на първата за фирмата боя „Скала“. Именно с нея фирмата печели първия си златен медал на Международен панаир Пловдив през 1994 година. До днес нашата фирма е семейна компания, като ние с брат ми също сме част от нея.
Произвеждаме широка гама от бяла козметика, продукти за лице и тяло, за коса, както и оцветяващи трайни и полутрайни продукти.
Предполагам, че името „Роза Импекс“ подсказва употребата на розово масло в продуктите ви, така ли е?
М.Г.: Използваме розово масло със защитени географски указания в нашето портфолио, но не е основната ни суровина.
Какви са другите суровини, с които работите?
М.Г.: Имаме много широка гама от суровини и активни съставки, като се стремим те винаги да са актуалните на пазара. Имаме анти-ейдж съставки: стволови клетки от арган, хиалуронова киселина, Q10 и др. В разнообразието от екстракти попадат: органично лавандулово масло, от невен, лайка и т.н.
За какво помагат съставките, които изброихте?
М.Г.: Всички масла и екстракти имат благотворно влияние върху кожата: подхранват, хидратират и забавят процеса на стареене.
Какви са различните марки продукти, които предлагате?
М.Г.: Prestige, Regal, Leganza, Scala и Galant. При тях влизат продукти за кожа и коса, като серията със стволовите клетки от арган наречена “Regal Skin Lux”, анти-ейдж „Regal Q10“, серията с органично лавандулово масло е “Leganza LAVENDER from Bulgaria”, а с розовото масло е „Leganza ROSE from Bulgaria”.
Имаме и специално разработена за нас съставка от известен български професор – PM YOGHURT, която е част от серията на „Leganza“.
Имате изключително много продукти.
Атанас Георгиев: Над 400 артикула са.
Наградени сте с безброй призове, награди и дипломи през годините, като сте се утвърдили като най-предпочитаната българска марка. Но бизнесът ви далеч не е единствено на нашия пазар, а се простира и по целия свят. В колко държави можем да срещнем продуктите на “Роза Импекс“ и кои са те?
А.Г.: Към момента, нашите продукти могат да се видят в над 53 държави. Всички бивши руски републики: Русия, Украйна, Грузия, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан и т.н. Както и в Португалия, Испания, Италия, Холандия, Франция, Германия, Белгия, Гърция, Турция, Сърбия, Унгария, Чехия… и стигаме до Близкия Изток: Саудитска Арабия и Дубай. Изнасяме и в Азия: Китай и Виетнам.
Имаме собствен офис в Москва, собствена дистрибуторска фирма в Киев и дистрибуторска мрежа в България, която покрива над 3 000 търговски обекта. 
Всяка година обикаляме по няколко световни международни изложения. Ежегодно сме във Виетнам, участваме и в Хонконг, както и в почти всички европейски специализирани изложения, като това в Болоня в Италия, в “Private label” в Амстердам и Истанбул.
Това е огромен пазар и постижение за българската продукция!
А.Г.: Благодаря, стараем се всяка година да открием поне по няколко нови пазара за нас.
Предполагам различните пазари имат различни изисквания.
А.Г.: Да, така е, но успяваме да напаснем продуктите според изискванията и очакванията на конкретния пазар. 
Как се приема българския продукт на „Роза Импекс“ по света?
А.Г.: Наистина много добре. Един от новите ни партньори работи от година и половина с Южна Корея, а отзивите са страхотни. Щастливи сме, че в съвместния рекламен клип с партньора ни от Сеул, рекламираме не само нашите продукти, но и самата България. Във видеото се акцентира върху красотата и природата на нашата родина, забележителностите на страната ни и чак тогава се стига до продуктите.
Споменахме първата награда от 1994 г., а коя беше последната?
М.Г.: Миналата седмица за козметична линия на 2016 година, която ни беше присъдена от Българския съюз по балнеология и спа, за нашата линия „SPA Master”, която се състои от професионални продукти за тяло, използвани в SPA центровете.
Честито!
М.Г.: Благодаря!
Вашата компания е една от най-силно социално и културно ангажираните в България.
А.Г.: Да, това е така благодарение на нашия баща. Вече за 21 години от както съществува театралния фестивал в Пловдив „Сцена на кръстопът“, той е генерален спонсор и един от съоснователите заедно с проф. Стефан Данаилов.  
М.Г.: Преди няколко години дори спечелихме приз за нашата национална кампания „За още едно българче“. Тогава дарявахме пари за ин витро процедура на избрани чрез жребии български семейства. Определени наши продукти се предлагаха със специален стикер, като процент от оборота от продажбите им отиваха за нашата кауза. Успяхме да дарим пари на тридесет и шест семейства, в следствие на което днес имаме осем родени бебета, на част от които ние сме кръстници. Интересно е, че първото родено дете сега се премести да живее с родителите си в САЩ.
Това е една прекрасна кауза. И като говорим за семейства, „Роза Импекс“ е семеен бизнес и предполагам, че вашето участие в компанията е започнало отдавна.
А.Г.: Да. Още от ученическите ни години, нашите родители искаха да ни направят съпричастни към дейността на фирмата. Бяхме на по 10-12 години, когато започнахме да прекарваме част от летата си на работната площадка, наред със старите работници бяхме общи работници, помощник-механици… Сестра ми дори е била в лабораториите. Трябваше да минем през всички ключови звена на фирмата, за да добием представа за цялостната работа на компанията. Горди сме с родителите ни, които са ни възпитали по този начин и благодарение на това, никога не сме се самозабравили. Днес лягаме и се събуждаме с мисълта за семейната компания и как ще я развиваме напред, дори едно от желанията на баща ни е след 100 години „Роза Импекс“ да продължава да произвежда качествена българска козметика на световно ниво.
Работата в козметичния бранш е изключително отговорна. Вие усещате ли подобен натиск?
М.Г.: Всяка работа е отговорна, но зад нас стои огромен екип от специалисти и професионалисти, обучаващи се ежегодно. Така че, не се съмняваме в продуктите, които предлагаме на нашите клиенти.
А.Г.: Не правим компромиси в качеството. Имаме три точки на контрол – на входа на фабриката, по време на производството на даден продукт и преди той да бъде запечатан в крайната му опаковка. Това осигурява спокойствие както за нас, така и за клиента, че продукта е качествен. Отделно работим по ISO изискванията, които гарантират работен процес според европейското законодателство и отговарят на световните норми за качество на продуктите.
Суровините с които работите изцяло български ли са, или внасяте от различни държави?
А.Г.: Една част са български, но имаме и вносни.
М.Г.: Вносните са от лаборатории, които работят с мултинационалните компании, добре познати на всеки. Суровините, с които е известна родината ни, се стремим да ги набавим от България.
А.Г.: Другите суровини са от Америка, Германия, Франция Швейцария, Италия, Испания и Англия.
М.Г.: От най-реномираните фирми, занимаващи се с производство на активни съставки.
До колко важна е красотата днес?
М.Г.: Красотата е много важна, но определено не е най-важното нещо, макар ние да работим за красотата и самочувствието на клиентите ни.
А колко е важно човек да се поддържа?
М.Г.: Изключително важно е, в днешно време дори и за мъжете е задължително. Превантивната грижа е много важна, понеже не можем да очакваме чудеса от една козметика. Когато се започне превенция против бръчки, тогава има резултати. Човек трябва да използва такава козметика от по-ранна възраст, някъде около 25-годишнината си.
Отделно, ако една жена не използва козметика, това далеч не означава, че кожата й няма нужда от такава. Козметиката е храна за кожата.
Какво е най-актуално в момента сред бялата козметика?
М.Г.: Най-новата серия, която пуснахме на пазара само преди 10 дни е “Regal DETOX” и отговаря именно на най-търсеното на пазара. Тя е детоксикираща и анти-ейдж серия, съдържаща актуалните в момента съставки - активен въглен и биоплазма.
Като цяло темата за детокса сега е много модерна – било то на кожа или вътрешен детокс.
Не споменахме нищо за продуктите за коса, а вие сте лидерите в производството им за България.
А.Г.: Така е. Боята за коса “Prestige”, която се предлага вече 16 години, заемаше 23% пазарен дял от всички предлагани български и вносни бои на пазара.
Кое е най-актуалното при продуктите за коса?
М.Г.: Полутрайните тонери за коса, които ние също предлагаме, наред с екстремни цветове и такива за поддръжка на цвета от боята за коса. Предлагаме и оцветяващ крем с екстракт от натурална кана, който е предпочитан от био любителите.
В какво се крие тайната на успеха ви?
А.Г.: Обичаме си работата, това е най-важното. Върхът е винаги нагоре, както казва баща ни. Когато постигнеш дадена цел веднага трябва да поставяш следващата си мечта, за да търпиш постоянно развитие.

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7