Наука срещу болестите

image

Научният подход в днешно време се е превърнал в стандарт за определяне на ефективността на терапевтичните процедури. В областта на рехабилитацията това е особено важно, тъй като тя се намира в пресечната точка на лечебната физкултура, масажа, хиропрактическите манипулации и физиотерапевтичните процедури. Пациентите остават с впечатлението, че всеки, който ги лекува с помощта на тези методи, отговаря на стандартите на научната медицина. Това е често срещано погрешно схващане и бих искал да обясня това в настоящата статия.

Какво представлява научният метод? Например, ако човек знае как да включи електричеството в къщи, това означава ли че той е електротехник? Ако някой знае как да използва компютър, той може ли да се счита за програмист? Същото важи и за рехабилитационната медицина. Масажист, физиотерапевт, хората, практикуващи хиропрактика са специалисти в своята област, но не и в медицинската наука. Те знаят как да ви накарат да се отпуснете и да укрепите мускулите си, как да ви "наместят" прешлен, но това все още не е признато за медицина, не е научен подход за рехабилитация.
Лекарят често знае много повече за механизмът на болката, причината за възпалението, връзката между имунната и хормоналната система за лекарства, които могат да помогнат при възпаление, за да се отпусне мускулен спазъм, да се постигне общо успокоение и релаксация. Но повечето лекари нямат представа за това как работят методите за физическа терапия, рефлексотерапия, мануална терапия. Аз не знам, защо няма такава специалност в системата на американската медицина.
Именно това е жалкото, че това празно поле прави работата на нашия офис едновременно изключително популярна и същевременно подценена. От една страна, тези които са изпитали на свой гръб ефикасността на мануалната терапия и физиотерапията, повече не желаят да се обръщат към никой друг за помощ. Но понеже този лекарски кабинет и този лекар е само един, затова е много трудно да се обясни на другите какво е това, по какво се различава от всичко останало.
Някои казват: "Но ние знаем какво е това хиропрактик. Съпругът ми опита при такъв за нещо, за което трябваше да направя операция". Други отказват: "Да, разбирам, добър масаж, но лекарят ми каза, че не ми се препоръчва масаж на моя врат". Как можем да обясним на човек, който никога не е ял портокал, какъв е вкусът му? Вероятно просто трябва да се опита, да се пробва, както се казва да се изпита "на собствен гръб". Но това не е експериментално лечение със шаман или знахар (които много хора не приемат на сериозно), а практически да изпитат на свой гръб ефективността намедицинската наука в областта на неинвазивната ортопедия и рехабилитация.
В Русия тази професия сега се нарича мануална вертеребро-неврология. Във всички градове, и в повечето поликлиники, има специалисти и специализирани центрове за лечение. Лекар вертеребро-неврологвнимателно проучва неврологичния и ортопедичен статус на пациента, прави необходимите снимки и томография, след което назначава комплексно лечение, противовъзпалителни и обезболяващи лекарства и блокиращи инжекции. След това, с помощта на физиотерапия и масаж на мускулите, блокиращи ставите, шиповете и нервите, постепенно се освобождават и ви помагат да се отпуснете.
Едва след това се извършва манипулационна корекция на блокираните стави, но не с оглед на тяхното "изправяне", а с цел възстановяване на мобилността и функцията им. Поради това, в Европа е прието да не говорят за "сублуксация на прешлените" ("изместени прешлени"), а за функционалните единици на опорно-двигателните сегменти (функционален блокаж на гръбначен сегмент). Дори и в терминологията, можете да усетите разликата в научната дълбочина.
Тук, в Америка, за съжаление не съществува такава специалност. Но в нашия град, по-точно в предградието Бъфало Гроув, има Център за комплексна рехабилитация, където има такъв лекар, такъв медицински подход и методи, които дават точно резултатите, от които имате нужда. Хайде, изпратете приятелите си и се уверете, че науката е най-добрият лек за всяка болест!
в. „България СЕГА”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7