Винаги ли цената е най-важна (Част 2)

Начална страница | Бизнес | Бизнес презентации | Винаги ли цената е най-важна (Част 2)
image

В миналият брой засегнах темата за качеството на застраховките, които в момента са на пазара. След като обсъдихме иструментите нужни за Вашата финансова защита, бих искал да обърна внимание на метода, който Ви носи дивиденти - инвеситрането. Работейки с клиенти оставам с впечатлението, че много хора имат различни разбирания за това как работи инвестирането. Ако трябва да съм честен, като българи, повечето от нас никога не са имали реалната възможност да инвестират в пакети от акции и облагации на Американската стокова борса (още известни като взаимни фондове) и това е една нова наука за много от нас. Точно това е и причината, поради която трябва да се отнесем с нужното внимание и уважение към тази система и да разберем как точно работи тя.
Според статистика на Investopedia.com, над 85% от инвестиралите във стоковата борса чрез фондове или директно акции на компании, правят това с помощта на брокер, който им помага да направят правилните ходове през времето на инвестиране. Тази услуга се заплаща и тя варира според това, какъв вид ценни книжа са закупени. Съществуват три типа акции на пазара и те са:

-Акции тип "А" (A-shares)
При закупуването на такъв вид ценни книжа на брокера и инвестиционната компания се заплаща между 2.25% и 5.75%, в зависимост от аграсивността на фонда, еднократно при вкарването на нови пари във фонда и закупувайки нови акции от него. Този вид ценни книжа са най-добрият вид книжа за лични пенсионни фондове като IRA и хора, които имат хоризонт от инвестиране за поне 5 години напред и не смятат да използват инвестираните пари извън семейството от фондове, които са избрали, като запазват възможността си да правят промени в тяхното портфолио по всяко едно време безплатно. Като допълнение към това, клиентът има постоянно достъп до свой личен финансов консултант, който да го насочва как да инвестира по всяко едно време, което добавя изключително голяма стойност към цялостната услуга и колкото повече пари се инвестират с течение на времето, толкова повече намаляват разходите по фонда, поради отстъпки, които се дават на клиента, известни още под наименованието “breakpoints”.

 - Акции Тип “Б” (B-Shares)
При покупката на такъв вид ценни книжа на брокера и инвестиционната компания се заплаща около 5%, когато сте готови да изтеглите от парите си. Този вид ценни книжа се характеризират с по-високи годишни, административни разходи и като добавим по-големия процент на евентуално по-голяма сума, която ще изтеглим накрая, то бързо разбираме, че този вид книжа не са за предпочитане сред повечето инвеститори.
Отгоре на всичко, в този вид книжа от фондове не се предлагат абсолютни никакви намаления при разходи с увеличаването на капитала инвестиран, което е още един минус за голяма част от потенциалните клиенти.

- Акции Тип “Ц” (C-Shares)
Ако евентуално решите да се сдобиете с акции тип "Ц" на брокера и инвестиционната компания не се заплаща никаква сума, когато парите влизат във фонда. Това на пръв поглед изглежда примамливо, но ако искате да инвестирате за период по-дълъг от 5 години, може би ще трябва да погледнете и други фактори, като например годишните разходи. В този тип фондове, много от тези разходи са двойни или тройни на това, с което ще се сблъскаме при фондовете от Тип “А” и като добавка на това преди да си вземем парите, когато и да решим, ще имаме поне 1% разход при продажба. Ако все пак решим да използваме този тип книжа, трябва да преглътнем и горчивия факт, че дори и парите ни да растат с добри темпове през годините, ние няма да можем да използваме намаление, такова каквото е възможно при Тип “А” с нарастване на сумата в инвестицията.

Както сами виждате опциите, с които разполагате що се отнася до инвестирането, не са само "черни" или "бели", какъвто много често е случаят при застраховките. Не искам да кажа, че и тук хората не могат да бъдат заблудени, но ако цялата информация им бъде поднесена, изборът става много по-лесен. Например, след като вече знаете трите вида акции във взаимните фондове, които са отворени за всички инвеститори, то можете сами да предположите, че когато става въпрос за инвестиране във фондове или пенсионни сметки с хоризонт от 5 години и нагоре, най-икономичната и потенциално печеливша стъпка е да се използват Тип “А” акции, заради еднократният им разход само на началната сума, която се инвестира и възможността тези разходи да намаляват все повече и повече с течение на годините. Като допълнение на това, минималните административни разходи всяка година, правят този тип акции безапелационен победител в дългосрочен план като цена и стойност, която предоставят на инвеститорите.

Надявам се, че сте намерили информацията в този и предния брой за полезна и ще Ви бъде от полза следващият път когато пазарувате за застраховка или инвестирате парите си. Ако желаете пояснение по някои от тези въпроси или искате да зададете ваш, моля обадете ми се на телефон 941-726-3822 или ми пишете на bobi_3@yahoo.com за насрочите напълно безплатна консултация с мен.

Успешна седмица!

Борислав Борисов
в. „България СЕГА“
(личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното-осигуряване и инвестирането, застрахователни полици за живот, здраве, автомобили и домове)
Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7