Наздраве, Чикаго!

image

От Петър Кирилов - „Kukeri Wines", Калифорния

Най-после! 

Месеци наред след като моите основни събеседници във вестникарския ми занаят бяха преимуществено хора ритащи футболната топка или раздаващи юмруци на ринга, училищни   педагози и пастори, дами рисуващи картини или правещи разни модерни и не много понятни за мене „инсталации”... най-после попаднах и на човек, който прави нещо, което ми е много понятно, както и на още неизброимо число хора.И много полезно.И много приятно.


Наздраве, Чикаго! Българските винари от Калифорния те поздравяват!

Благодарение на  „България Сега”, вестник  който има огромна аудитория и кръг на познанства и влияние, тъкмо по Великите празници  Рождество Христово и Нова Година, като по поръчка, се запознах с г-н Петър Кирилов, наш сънародник, който е един страхотен винар в Калифорния! 

Освен сериозната му ангажираност с добре познатата по света калифорнийска винарска индустрия, той има и свой принос в това изкуство с основаното от него производство и експорт на специалното, с вълшебен български вкус, вино „Кукери”, от неговата „Kukeri  Wines”!

Затова и бързам да Ви запозная с нашия разговор.

- Уважаеми Господин Кирилов, моля Ви, разкажете ни за това интересно място - Sebastopol в Калифорния, където вероятно е Вашият дом, какъв е животът и как Вие се  чувствате там, заедно с близките си хора и приятели? Има ли нещо общо с руския град Севастопол и с какви хора е населен?

- Себастопол е малък град намиращ се в Sonoma County, нa 80 km северно от Сан Франциско и на около 20 минути път с кола от Тихия океан, между Santa Rosa и Bodega Bay. Характерното за него е, че e съхранил в себе си и до днес традиционното и автентично за едно малко американско градче. Политиката на града и местните жители е насочена към стимулиране на малкия и среден местен бизнес. На времето градът е бил известен с множеството си ябълкови градини, като голяма част от тях в последствие са били изкоренени и подменени с лозови масиви. За името му е известно, че има руски корен,но при превода от кирилица на латиница си остава Себастопол.

Основно  е населен от американци, като има и малкa част мексиканци, които оснoвно работят в аграрния сектор.

Аз живея в съседния град Санта Роса с моята съпруга, където е и моя дом. Животът ми тук за мен  е спокоен и се чувствам удоволетворен от това, което работя. Свободното си време и празниците прекарваме с приятели, които основно са българи. Също така често пътувам и до България, за да видя и гостувам на родителите си, близки и приятели.


Българските Кукери - новите завоеватели на Америка!

- Калифорния, освен краят, където „златото се рине с лопата”, е и рай на лозята и виното - специално ли дойдохте да живеете  там,или Вашето идване сред тази земя Ви насочи към винарското изкуство?

- Ще започна от там, че година след като се дипломирах от Университета по Хранителни Технологии със специалност „Технология на виното”, имах възможността да замина за Калифорния с internship програма и да работя като стажант във винарна "Truchard Vineyard” в Napa Valley.За 8-месечния си престой успях да навляза във винарската промишленост в Калифорния и определено опитът ми беше от полза, а начинът на работа тук ми допадна.

През 2005 г. имах късмета да спечеля Зелена карта и тогава реших да се върна и потърся работа в този район.Започнах  в една високо-технологична и иновационна компания за обработка и производство на вина "Vinovation", където имах възможността да участвам в множество изследователски и технологични проекти за винопроизводството.Идеята ми беше един ден, след като натрупам достачно опит и познания, да се върна и отворя моя винарна в България.Насочих се към Калифорния, защото това е един от добре познатите винарски райони в света,също и климатът тук ми допада.

Слънцето - през сладкото грозде и в бутилка  -
това е на практика българското вино,
което се прави в Калифорния 

- А може би имате своето пристрастие към правенето на различните винeни елексири още от България? Разкажете - това е особено интересно!

- Всеизвестно е,че във всяко малко българско градче или село много от хората сами правят вино и ракия.Баща ми също произвежда свое вино и аз от малък активно съм участвал и помагaл в гроздобера и производството на нашето вино и ракия, което той продължава да прави и до днес.Това по-късно ме вдъхнови да продължа образованието си в сферата на винопризводството и при избора на моята професия.

- Опишете Вашата „фабрика” или просто „изба” където „свещенодействате” над тайнствените „Кукери”...

- През 2008 г. започнах работа в малка винарна "Meadowcroft Wines",която също се намира в Себастопол.В началото произвеждахме около 3 хил. кашона вино, като в последствие бизнесът се разрастна и в момента произвеждаме около 20 хил. Винарната има и tasting room в град Сонома.

През 2010г. започна „свещенодействието”  над  тайнствените „Кукери”,което продължи 3 год. от момента на смилането на гроздето до бутилиране на "мистичното" вино през 2013 г. 

Идеята ми е да произвеждам лимитирани количества високо-качествени вина.

Зеленият океан на лозята, който ще се
превърне в реките калифорнийско вино!

- Защо „Кукери”? И по какво „Кукери”  се различават, примерно от „Сунгурларски мискет „или „Пещерска гъмза”?

- Идеята за името и етикета ми дойде оттам, че всяка година, като се прибирам в моя роден град Тополoвград, на 1 януари по улиците излизат група кукери, обикалят и танцуват. Това си е древна тракийска традиция, все още съхранена в някои райони нa България.

"Кукери " е стар български ритуал, който датира от около 8 000 год. Свързан e с древните Траки - и с Дионис,богът на виното,плодовитостта и прераждането.Ритуалът се изпълнява от мъже, облечени в пъстри, ръчно изработени костюми и страшни маски,както и големи звънци (чанове) завързани около кръста им.Маските са символ на доброто и злото,които съществуват съвместно в нашия свят.Кукерите танцуват за да изплашат злите духове и да отпразнуват началото на пролетта,и да изразят своите пожелания за добра реколта,добро здраве,плодородие на земята и щастие.

A това,което го прави различно от останалите марки вина,е че гроздето е oт сорта „Каберне совиньон” от винарския район Mt.Veeder, който е под-регион на Napa Valley,най-прочутия винарски район в Щатите.Гроздето от тази планинска част на долината Напа е характерно с по-малки зърна,които са с по-концентрирани аромати и танини,а от там и произведеното вино е по-тежко и концетрирано,с вкус на касис,боровинки и горски плодове.

Виното е отлежало три години във френски дъбови бъчви и е подходящо да отлежава в бутилка още дълъг пeриод от време – от 10-15 години.

За повече информациа посете:www.kukeriwines.com.


Къща в Рая

- Как се чувствате  на „Ринга”? На най-големия и безмилостен световен пазар, какъвто е американският?  Като нахакан янки или като български eмигрант,който трябва с много хитрини и мъка „да пробива”?

- Ами, определени няма да е лесно, но именно с качествени вина ще се опитам да намеря своето място на този "ринг" и да нанеса някое "кроше" пък ще видим дали ще успея или не.

А по отношение на това как се  чувствам, мисля че съм един добър винар и вярвам в качеството на моя продукт,което мисля ще ми помогне и да пробия.

- Какви са Вашите експортни дестинации? Местни, щатски или се стараете да бъдат „по всички посоки”?

- На този етап смятам да заложа основно на US пазара и ако виното ми се продава успешно тук и има търсене,може би ще се замисля и за износ, но това е далеч във времето.

Малка винарна сред лозята 

- Искате ли да се сближите с Чикаго? А може би вече го имате и само аз не съм го чувал и не знам...

- Мисля  Чикаго e градът,в който се намира една голяма част от българските емигранти и може би моето вино "Кукери" ще представлява интерес за тях и ще спомогне за сближаването ни. А иначе имам приятели в Чикаго и съм гостувал там и наистина ми харесва. Имате си български ресторанти и кафета, организират се културни и фолклорни мероприятия,които спомагат за съхраняване на българските традиции и за сплотяването на българската общност там.

- Защо и как станахте „винар”, а не министър или футболист? 

- Ами бил съм и футболист в детските и студентските си години,но футболът по-скоро ми остана като хоби, което практикувам в свободното си време.

А защо винар? Това е древен занаят и моя професия,която ме кара да се чувствам удовлетворен с виното, което създавам и смятам да го практикувам още дълги години докато не стана “министър”.


Доброто вино става от добро грозде...

- Припомнете ни някоя легенда из историята на виното,което и народният гений и велики писатели и поети са възпели...

- Искам да завърша с думи на Максим Горки:"Да живеят хората,които умеят да правят вино и чрез него внасят слънчева енергия в човешките души."

- Какво забравих да Ви питам... Или просто не съм и знаeл за него за да Ви питам?

- Не мисля, че нещо сме забравили,но ако сме,ще продължим разговора на чаша с вино “Кукери”.

- Дай Боже...

- Единственото което мога да добавя е че съм и основател на един от доста известните във винарския сектор уебсaйт  www.VinoEnology.com, който предлага онлаин вино калкулатори,новини и marketplace за винарската промишленост. 


Добре дошли в Царството на Истината - Napa Valley! 

- Благодаря Ви много за Вашите добри чувства към вестник „България Сега”, Чикаго!

- И аз благодаря на екипа на в.„България Сега”,за отделеното време и проявения инерес към мен и моето вино "Кукери".

Пожелавам Ви здраве и много професионални успехи,а след веселите и честити празници - здрава,радостна и щастлива 2014-та година!На Вас и на всички Ваши Читатели! 

Наздраве! 

И с уважение - Петър Кирилов.


Едно интервю на Климент Величков,

В.„България Сега”,

Чикаго 

 

 

 






Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7