Българин печели една от най-престижните награди за професионална фотография в света!

Начална страница | Бизнес | Бизнес презентации | Българин печели една от най-престижните награди за професионална фотография в света!

Снимката “Dos Lunas” от Щерион Щерионов бе отличена на “Grand Imaging Awards 2012”

3-то място в категорията “Рекламна Фотография” за Щерион  Щерионов (Gold Photographer of 2011) на конкурса “Grand Imaging Awards 2012”, организиран от най-голямата в света организация на професионални фотографи PPA (www.ppa.com), бе поредния професионален успех на собственика на Outvision Photography (www.outvision.us) и повод в. “България СЕГА” да се свърже с “фотографската гордост” на българската общност в Чикаго за интервю.

СМ: От колко време се занимавате с професионална фотография?

ЩЩ: Официално отворих първото си студио в гр. Сливен, където бях студент през 1992 година с помощта на Николай Димов от Гр. Ямбол, но снимах професионално няколко години преди това. Пристигнах в Америка през 2003 година и още 2004 започнах с фотографския бизнес, създавайки Outvision - www.outvision.org. 

СМ: Кои са най-големите Ви клиенти в САЩ?

ЩЩ: Някои от тях не можем да споменем тук, поради особени параграфи в контрактите ни. Малка част от тези, които можем да изброим са: Aimco, Allstate, Dos Lunas, Platinum Poolcare, European Jewelers, PowerPax, Life Source, Cosco, както и много други. По обстоен списък на нашите рекламни клиенти може да видите онлайн на адрес www.outvision.us.

СМ: Какво е PPA? 

ЩЩ: PPA (www.ppa.com) е най-голямата организация на професионални фотографи в света, основана през 1869 година. По последни данни от президента на асоциацията, има над 25000 члена професионални фотографи от 54 страни.

СМ: Вие сте единствения българин получил награда в международния конкурс за фотография – “Grand Imaging Awards 2012”. Как се почувствахте когато Ви уведомиха за наградата?

ЩЩ: Бях много радостен и не можах да повярвам. Тази награда, както и повечето големи успехи постигнати в Америка са плод на дългогодишната ми съвместна работа с моя добър приятел и бизнес партньор Атанас Канджиков от гр. Петрич. Без неговата помощ и без подкрепата на семейство и приятели никога не бих стигнал до това ниво.СМ: Как се казва снимката, с която спечелихте наградата и как се роди идеята за нея? 

ЩЩ: Снимката се казва Дос Лунас (две луни) и е реклама на една от най добрите текили на американския пазар Dos Lunas (www.doslunas.com). Снимката беше публикувана много пъти в престижни издания в цялата страна, билборди и други реклами, като най-голяма публичност донесе корицата на Sundance Film Festival (www.sundance.org/festival/). Идеята за снимката се роди, след като получихме проекта от Rik Lah - US Director of Sales for Dos Lunas Tequila и веднага започнахме с идеи за реклама, която да „грабне“ потребителя. В момента работим над проект за същата фирма. Това е техният най-добър продукт, като бутилка (750 мл.) Dos Lunas Grand Reserve струва над $2000.

СМ: Колко участници се състезаваха в този конкурс?

ЩЩ: По официални данни от над 4000 участия са избрани около 1500 фотографии, от които около 600 са в така наречената “Loan Collection”. От тези 600 фотографии, след няколко кръга от гласуване се избират най- добрите 10 снимки от всяка категория (сватбена, портретна, рекламна, албум и др) и това са така наречените Grand Imaging Awards. След това от тези 10 се избират 3-те най-добри снимки от всяка категория „Best of the Best“. За всеки един професионален фотограф това е голям успех, тъй като конкуренцията е на много високо ниво. Нашата снимка “Дос Лунас” се класира на трето място в категория „Рекламна Фотография“, но това беше и най-големият успех за професионален фотограф от Илиноис за 2011 година.  

СМ: Как ще се отрази този Ваш успех на вашия фотографски бизнес?

ЩЩ: Надявам се да допринесе за разрастване на бизнеса и привлече нови клиенти, които ценят високото качество.

СМ: Вие ще бъдете официалният фотограф на 1-вия Национал Конкурс Мис Българка 2012 (Miss Bulgarka 2012). Като експерт, който има голям опит в снимането на модели, какво означава този български национален конкурс за красота за Вас? 

ЩЩ: Първо искам да поздравя организаторката Боряна Павлова за добрата идея и инициатива, както и да благодаря на спонсорите, без които това събитие не би просъществувало. Започнах със снимането на модели през 90-те години, когато снимах за бургаския  филиал на модна агенция „Визаж“, а в последствие и модели и колекции на модна къща „Модус Арт“ също от град Бургас. За 9 годишния си престой в Америка успях да фотографирам “Мис Илиноис”, “Мис Висконсин”, няколко модела от Плейбой и няколко модела публикувани в Максим. Мисля, че идеята конкурсът да се състои в Чикаго е прекрасна, тъй като според официалната статистика, това е градът с най-много българи в Америка. Надявам се този конкурс да има невероятен успех и да стане традиция. 

СМ: Каква е рецептата за успеха на един фотограф в голямата американска конкуренция? 

ЩЩ: Много инвестиции в образование и техника, подкрепа от семейство и приятели и не на последно място надежден бизнес партньор като Атанас Канджиков, без чиято помощ, нашата фирма не би постигнала тези сериозни успехи.

СМ: Какво мечтаете да постигнете в бизнеса?

ЩЩ: Много повече професионални успехи, както и още много години в бизнеса с моя добър приятел и бизнес партньор Атанас Канджиков.

СМ: Какво искате да кажете на Вашите сънародници в САЩ и Канада?

ЩЩ: Да си помагат един на друг, когато могат и да бъдат сплотени.


Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com

 


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (2 направен):

Ивана на 14 Октомври, 2013 04:43:28
avatar
Браво на Щерион Щерионов! гордеем се с него!
Съгласен Несъгласен
1
Rosen на 03 Май, 2013 05:19:02
avatar
Mnogo vpechatlyavashta snimka
Съгласен Несъгласен
1
общо: 2 | показване: 1 - 2

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7