Световната икономика ще се свие с най-малко 6% през 2020-та, прогнозира ОИСР

Начална страница | Бизнес | Световната икономика ще се свие с най-малко 6% през 2020-та, прогнозира ОИСР
image

Световната икономика ще се свие с най-малко 6% тази година, с безпрецедентна загуба на доходи и "изключителна несигурност", причинена от мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Това се казва в прогноза на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), цитирана от АФП.
В случай на втора вълна на заразяване по-късно тази година икономиката може да се свие със 7,6%, предупреждава организацията.
И при двата сценария възстановяването ще бъде "бавно и несигурно".
Растежът на световния БВП трябва да се върне през 2021 г. с 5,2%, ако вирусът бъде спрян и с 2,8%, ако има още една вълна на заразяване, се посочва в последната прогноза на организацията, наречена World Economy on a Tightrope.
ОИСР предупреждава, че до края на следващата година "загубата на доходи ще задмине всяка предишна рецесия през последните 100 г. извън военните времена, със страшни и дългосрочни последици за хората, фирмите и правителствата".
Докато безработицата се покачва, нивата на частния дълг в някои държави са "неудобно високи", пише още в прогнозата организацията и допълва, че има висок риск от банкрути.
В предишната си прогноза от март, когато Китай беше засегнат сериозно, но вирусът все още не беше се разпространил до другите големи икономики, ОИСР намали прогнозата си за икономическия растеж с половин процент до 2,4%, което беше обрисувано като най-лошото икономическо представяне от финансовата криза през 2008 г.
News.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7