За възможна трайна рецесия от пандемията предупреждава ФЕД

Начална страница | Бизнес | За възможна трайна рецесия от пандемията предупреждава ФЕД
image

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл предупреди за заплаха от продължителна рецесия вследствие на пандемията и призова Конгреса и Белия дом да действат, за да предотвратят дълготрайните икономически щети, съобщава АП. Фед и Конгресът предприеха мащабни стъпки, за да се опитат да противодействат на това, което вероятно ще бъде тежък спад в резултат на широкомащабното спиране на американската икономика. Но Пауъл предупреди, че широко разпространените фалити сред малките предприятия и продължителната безработица за много хора остават сериозен риск.
"Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем тези резултати", коментира Пауъл. Допълнителната помощ за спасяване от държавните разходи или данъчните политики, макар и скъпо, ще си "струва, ако помогне да се избегнат дългосрочните икономически щети и да помогне за по-силно възстановяване". Пауъл говори ден, след като Нанси Пелоси предложи пакет от 3 трилиона долара помощ, който ще насочи пари към малкия бизнес, държавните и местните власти и други институции. Тези пари са над 3 трилиона долара по-ранна финансова помощ, която правителството предостави. Фед също се намеси, като намали лихвите до почти нулата и създаде многобройни програми за спешно кредитиране.

И все пак служители на администрацията на Тръмп заявиха, че искат да видят как предишните пакети помощи влияят на икономиката. А републиканските лидери в Конгреса изразиха скептицизъм относно разрешаването на значителни повече разходи в момента.

"По-дълбоките и по-дълги рецесии могат да оставят след себе си трайни щети върху производствения капацитет на икономиката", предупреди председателят в подготвените си бележки, преди да проведе онлайн дискусия с Peterson Institute for International Economics, цитиран от Нюз. "Несъстоятелността на домакинствата и бизнеса може да тежи на растеж за години напред." Думите на Пауъл са в противоречие с речта Чарлз Евънс, президент на Федералната банка на Чикаго. Евънс очерта по-оптимистични перспективи и предположи, че "разумно е да приемем възвръщане на растежа през втората половина" на тази година и през 2021 година. В изказването си в сряда председателят на Фед подчерта някои от тежките последици от рецесията. Сред работещите през февруари, близо 40% от домакинствата, които печелят по-малко от 40 000 долара годишно, загубиха работа през март, добави Пауъл.

Редактор: ТОДОР БЕЛЕНСКИ
actualno.comОценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7