Икономическата криза бързо може да стане дългова

Начална страница | Бизнес | Икономическата криза бързо може да стане дългова
image

През втората половина на 2020 г. се очаква умерено възстановяване, според Economist Intelligence Unit

Коронавирусът потапя перспективите за глобален растеж през първата половина на 2020 г., сочи нов доклад на The Economist Intelligence Unit. Преди избухването на епидемията анализаторите на EIU очакваха растежът на реалния БВП в световен мащаб да бъде по-нисък през тази година - 2.3% (по пазарни валутни курсове), но все пак да има растеж. Пандемията обаче промени правилата на играта и сега те очакват глобалната продукция да се свие с 2.5%, което е по-дълбоко потъване, отколкото по време на световната финансова криза през 2008-2009 г.
Китай
Китай беше първата страна, засегната от огнището на коронавируса. След първоначално бавен отговор китайските власти поставиха Хубей и други провинции под блокада, като значително ограничиха икономическата активност в области, които са от изключително значение за националните и международните вериги на доставки. Китайските граждани намалиха разходите си, което означава, че фирмите, работещи в сектори на услугите, като например за обществено хранене и настаняване, срещнаха трудности.
Европа
В цяла Европа мерките, предприети за забавяне на разпространението на коронавируса, ще доведат до спад на икономиките през 2020 г. Италия, която в момента отчита най-голям брой смъртни случаи в световен мащаб, ще отбележи спад на производството с 5% за първото тримесечие, тъй като мерките за блокиране на страната силно нарушиха икономическата активност.
Картината изглежда още по-лоша за цялата еврозона през второто тримесечие, като всички страни се очаква да отчетат свиване на своята продукция на тримесечна база.
САЩ
Коронавирусът бързо се разпространява в САЩ, които сега отчитат най-голям брой случаи в световен мащаб. Въздействието на пандемията върху растежа на страната ще се усети главно през второто тримесечие на тази година, когато се очаква свиване на БВП с 5.9%.
Първоначалната реакция на американската администрация към епидемията от коронавирус беше особено слаба, което позволи на вируса да се разпространи бързо. Имайки предвид рязкото прилагане на мерките, необходими за овладяване на вируса, рязкото скачане на молбите за безработица в края на март и бавния напредък в ускоряването на тестовете за коронавирус, прогнозата на EIU е реалният БВП да се свие с 2.9% през 2020 г. Това все още е оптимистичен сценарий, който ще дерайлира, ако мерките за ограничаване не бъдат премахнати до втората половина тази година.
Economic.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7