Българите - недоволни в офиса: Често сменят работното място

Начална страница | Бизнес | Българите - недоволни в офиса: Често сменят работното място
image

Българите са склонни често да си сменят работното място. Движението на персонала в нормалните пазарни икономики е в рамките на 5-10%, докато в България по предварителни данни става дума за 18%, обяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов пред журналисти.
"Проблемът е най-често срещан в страни с ниска безработица. Търсенето е по-голямо от предлагането, но текучество има и в страни с висока безработица, защото работодателите имат по-голям избор, посочи Симеонов.
При новите форми на бизнес у нас - ИТ индустрията и аутсорсинга - има най-голямо текучество на служители, отчита от практиката си изпълнителният директор на Асоциацията за управление на хората Геновева Бакърджива пред "Монитор". Най-често младите търсят други възможности за реализация, докато по-възрастните ги е страх.
 Заплатата вече не е основен фактор за смяна на работата. Важно е преживяването на служителите на работното място, показват HR проучвания. Мисленето на 20+ годишните служители е желанието за свобода - търсят гъвкавост и възможност за работа от вкъщи. Новото поколение възприема високо стартово заплащане като нещо нормално, но за тях по-важно е да имат кауза, докато за навършилите 30 г. заплащането е все още водещо. При тях има и най-голям ентусиазъм за доказване и постижения. По-възрастните служители, над 55 години, все повече са ценени заради ръста в икономиката и ниската безработица, но и демографските проблеми. Но все още тази категория работещи е потискана масово от работодателите.
Работодателите са решили да изследват проблема през тяхната призма с 1,4 млн. лева средства от еврофондовете през следващите почти три години. Ще проведат национално проучване на причините за текучеството на работната сила, което ще обхване 6500 респондента.
Dnes.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7