Бъфет посочи основната грешка на родителите, когато учат децата си за парите

Начална страница | Бизнес | Бъфет посочи основната грешка на родителите, когато учат децата си за парите
image

Ако има човек, който разбира важността на обучението на децата за финансова отговорност, това е Уорън Бъфет.

Преди да стане изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, легендарният инвеститор стартира доста по-малки фирми - започвайки на шестгодишна възраст, продавайки консерви, списания и дъвки от врата на врата.

„Баща ми беше най-голямото ми вдъхновение“, казва Бъфет в интервю за CNBC. „Това, което научих в ранна възраст от него, е да имам правилните навици отрано. Спестяването беше важен урок, на който ме научи".

На въпроса какво според него е най-голямата грешка, която правят родителите, когато учат децата си за парите, милиардерът отговори: „Понякога родителите чакат, докато децата им станат тийнейджъри, преди да започнат да говорят за управление на парите. А биха могли да започнат да ги учат още когато са в предучилищна възраст".

В потвърждение на тезата на Бъфет, изследователите отбелязват, че 80% от растежа на мозъка ни се случва до 3-годишна възраст.

През 2011 г. Бъфет помага за стартирането на детска анимационна поредица, наречена „Клуб на тайния милионер“, в която се представя като наставник на група ученици.


„Аз научих всичките [три] мои деца на уроците от "Клуба на тайните милионери “, казва Бъфет пред CNBC. „Те са прости уроци, предназначени за бизнеса и за живота.“

Ето и някои от уроците:

1. Да мислят гъвкаво

Целта на този урок е да насърчите децата си да не се отказват, само защото нещо не работи от първия път. Способността да мислят креативно ще им бъде полезна, когато срещнат бъдещи финансови предизвикателства.

2. Как да започнат да спестяват пари

Както е казал Бенджамин Франклин: „Спестената стотинка е спечелена стотинка“. За да се помогне на децата да се научат да управляват парите си, за тях е важно да разберат разликата между желанията и нуждите.

3. Как да разграничават цената и стойността

Всички сме виновни, че плащаме повече пари за готина марка обувки или приспособление, когато можем да се сдобием с подобен артикул, който е също толкова добър, на по-ниска цена.

Идеята на този урок е да помогнем на децата да разберат различните начини, по които рекламодателите ни карат да купуваме техните услуги или продукти, както и как да кажат за какво си струва и за какво не си струва да плащаме.

4. Как да вземат добри решения

Ключът към вземането на интелигентни решения е да помислите как различните избори могат да повлияят на бъдещите резултати.

„Независимо дали обучава децата на стойността на един долар, разликата между нуждите и желанията или стойността на спестяването - това са все понятия, с които децата се сблъскват при много ранна възраст, така че е най-добре да им помогнете да го разберат".

Economic.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7