Колко часа седмично трябва да работите, за да бъдете наистина продуктивни?

Начална страница | Бизнес | Колко часа седмично трябва да работите, за да бъдете наистина продуктивни?
image

Има много различни мнения що се отнася до увеличаване на производителността. Две от най-различните и крайни теории идват от автора на „4-часовата работна седмица” Тим Ферис и основателят на Tesla Илън Мъск.
Ферис, както сигурно се досещате от заглавието на книгата му, вярва, че можете да работите възможно най-малко, но все пак да бъдете успешни. Мъск, от друга страна, е защитник на работохолизма в лицето на 80 до 100-часови работни седмици, защото според него „Никой не е променил света за 8 часа на ден.”
Кой от двамата е прав, когато става въпрос за увеличаване на производителността? Нека разгледаме всеки подход, за да ви помогнем да вземете най-доброто решение за работния си график.
Дългите часове работа
Предприемачите често твърдят, че работят по много часове, защото го приемат като въпрос на чест. Мъск казва: „Ако други хора са се спрели на 40-часови работни седмици, а вие влагате двойно повече или дори 100 часа, за четири месеца ще постигнете това, което на тях ще им коства една година.”
На пръв поглед може да звучи така, сякаш е прав, но когато се замислите малко по-дълбоко, се сблъсквате с някои проблеми. Производителността има граница. Изследователите от Станфорд са открили, че служителите, които работят по 70 часа, не произвеждат нищо повече през тези допълнителни часове, в сравнение с колегите си с нормално работно време.
Освен това, прекалената работа също може да повлияе на хората около вас. Не всички хора владеят умението, наречено “multitasking”, което се изразява в правенето на няколко неща едновременно. Та колко хора биха могли да отговарят на мейл, говорейки по телефона и играейки си с детето? Учените са открили, че хората, които изпълняват по няколко задачи наведнъж, намалят производителността си с до 40%, оставяйки място за грешки.
Минимална работа с максимален ефект
Хората, които не са чели книгата на Ферис, лесно могат да се подведат по заглавието, че той е построил империята си само с 4-часова работа. Но това съвсем не е пълната картина.
Ферис определя работата много конкретно. „Ако вашата дефиниция за работа е нещо, което е предимно финансово насочено, както е например моята компания, аз прекарвам много по-малко от четири часа седмично в работа“, казва Ферис на събитие в Harvard Business School. С други думи, всичко, което няма пряка финансова печалба, а помага за развитието на вашия бизнес, не се брои.
Ферис обаче въвежда някои полезни стратегии, които могат да подобрят производителността ви. Например, той препоръчва да подреждате задачите си и да упълномощавате другите да вземат решения, особено за незначителни въпроси. Това е много по-различно от това как Мъск управлява бизнеса си и изисква от вас да зададете ясни граници на хората, с които работите. Той свежда и разсейващите фактори до минимум, в това число новини и социални мрежи, възлагайки следенето им на други лица.
Имайки предвид всичко това, може би четиричасовата работна седмица изглежда реалистична? И да, и не. Практически е възможно да „отрежете” много от разсейващите елементи и да елиминирате допълнителния шум в живота си. Не е реалистично да вярваме, че ще успеем да постигнем значителен напредък във вашия бизнес или кариера, работейки само четири часа седмично.
Expert.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7