Икономиката на САЩ записа най-дългия си период на растеж в историята

Начална страница | Бизнес | Икономиката на САЩ записа най-дългия си период на растеж в историята
image

Икономиката на Съединените американски щати се радва на най-дългия непрекъснат период на експанзия от поне 1854 година, избягайки препятствия като кризата в еврозоната, турбуленцията в развиващите се страни и търговските войни. Предходният рекорд бе поставен през 90-те години на миналия век.
Рецесията обикновено се определя като две поредни тримесечия на свиване на брутния вътрешен продукт Според National Bureau of Economic Research (NBER), която използва по-широко определение, настоящият цикъл на експанзия е започнал през юни 2009 г. Това означава, че тя продължава вече 121 месеци.
"Този цикъл вече е по-дълъг, отколкото времето, в което The Beatles бяха заедно. По-стар е от Instagram", казва Браян Левит, стратег в Invesco.
Определянето на рецесиите е сложно, дори когато се намираме в такава, затова има и теоритична възможност икономиката на САЩ в момента да се намира в такава. NBER не съобщи официално, че САЩ е в рецесия чак до декември 2008 г. - година, след като икономиката започна да се свива. И не обяви края на рецесията, който бе през юни 2009 г., чак до септември 2010 г.
Тази година брутният вътрешен продукт на САЩ нараства с 3,2 процента през първото тримесечие, спрямо година по-рано, и все още расте с около 1,5 процента, според Фед в Атланта. Така че рекордът най-вероятно е подобрен.
Той обаче идва в момент, в който много инвеститори и икономисти се притесняват, че следващият спад е близо.
Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7