Модните гиганти плащат $26 на месец на шивачите в тази страна

Начална страница | Бизнес | Модните гиганти плащат $26 на месец на шивачите в тази страна
image

Работниците в етиопските фабрики за производство на облекло са средно най-нископлатените в този бизнес по света.
Изследване на Нюйоркския университет за бизнес и човешки права сочи, че най-бързо развиващата се икономика в Африка - Етиопия иска за привлече световната шивашка промишленост на своя пазар, пише CNBC.
Според доклада желанието на правителството да привлече чуждестранни инвестиции го е накарала да популяризира най-ниската базова заплата във всяка страна производител на дрехи. В Етиопия основното възнаграждение е 26 долара на месец. За сравнение в Китай, заетите в производството на облекло печелят 340 долара на месец, в Кения 207 долара, а в Бангладеш работниците в сектора разчитат на 95 долара.
Новоизградените индустриални паркове и редицата финансови стимули, от които и евтината работна ръка са привлекли някои от най-известните световни марки като H&M, Gap и PVH. Те наемат десетки хиляди етиопски работници, от които правителството иска един ден да спечели милиарди долари от продажби.
Докладът се основава на посещение във индустриалния парк Hawassa, открит през 2017 година в Южна Етиопия, в който работят 25 000 души. Според изследването повечето млади работници едва успяват да изкарат със спечелените доходи до края на месеца и изобщо не могат да отделят сума, за да помогнат на семействата си. Минималната работна заплата в страната е около 110 долара на месец.
Това на моменти е водело до общи протести, като служителите са спрели работа или са се отказали напълно да работят в сектора. Въпреки това местната власт е наясно, че именно евтината работна ръка привлича чуждестранен капитал и, че ако възнаграждението не е ниско, никоя компания няма да търси услугите на етиопските фабрики.
Правителството се опита да смекчи ситуацията, като обясни, че 26 долара е основното месечно възнаграждение. Освен него заетите в индустрията за облекла получават храна на работното място.

Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7