Светът не е харчил толкова за отбрана от Студената война насам

Начална страница | Бизнес | Светът не е харчил толкова за отбрана от Студената война насам
image

Разходите за отбраната на Турция се покачиха с най-бързия темп сред най-големите 15 купувачи на оръжие в света, става ясно от новия доклад на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), отразявайки конфликта в съседна Сирия.
Разходите се покачиха с 24 процента до $19 милиарда през 2018 година, поставяйки южната ни съседка след Канада и преди Испания и Израел. Между 2009 и 2018 г. разходите растат с 65 процента.
Общите разходи на света за отбрана растат до рекордните от 1988 година насам $1,8 трилиона, като се покачват с 2,6 процента спрямо 2017 година.
САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция отговарят за 60 процента от общите разходи по света. Покупките растат в САЩ за първи път от 2010 г., а в Китай за 24-та поредна година. Най-голямата икономика е похарчила с 4,6 процента повече до $649 милиарда, а Китай - с 5 процента до $250 милиарда. Междувременно Русия изпада от топ пет за първи път от 2006 г. и застава на шеста позиция. Разходите ѝ намаляват с 3,5 процента до $61,4 милиарда.
В същото време в доклада се отбелязва, че в редица държави от Централна и Източна Европа разходите растат значително заради притеснения от Русия. Полша е похарчила с 8,9 процента повече до $11,6 милиарда, а Украйна с 21 процента до $4,8 милиарда. Според института, разходите на България растат с 23 процента до $1,09 милиона, като по темп на растеж заставаме на седмица позиция в света.

Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7