Някогашният най-богат човек в Турция е затънал в дългове

Начална страница | Бизнес | Някогашният най-богат човек в Турция е затънал в дългове
image

Финансовото състояние на турския конгломерат Dogus Holding AS, който има редица компании, опериращи в различни сектори на бизнеса, се влошава.
Размерът на дълговете е накарал собственика на корпорацията Ферит Сахенк да започне да продава стек ресторантите си от веригата Salt Bae, пише Bloomberg. Турският бизнесмен някога е бил най-богатият жител на страната, след като продава своя 31-процентов дял в банката Turkiye Garanti Bankasi AS за близо $5,5 милиарда, които инвестира в хотели и туризъм.
Dogus Holdings обаче натрупва дългове, които се увеличават не само заради свиването на турската валута. Корпорацията на Сахенк е започнала да изпразва хотелите си, за да се продадат като част от възстановяването на дълга. Това е част от споразумението с наемателите, за да се покрие сума от $2,5 милиарда от дълга. Сделката обаче не покрива и половината от стойността на дълга, който е нараснал с 17% само в рамките на 2018 година до 28,6 милиарда лири или $5,2 милиарда.
Част от сериозността на проблема идва от това, че Сахенк трябва да върне дълга в чуждестранна валута, след като турската лира се срина за последните 5 години.
Холдингът е обещал 23,4 милиарда лири под формата на активи срещу задълженията си. Освен това загубата на цялата корпорация се увеличила с около с 25% от 2,3 милиарда лири през 2017 г. и 2,9 милиарда лири през 2018 година.

Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7