37-годишен пенсионер-милионер: Покупката на имот беше най-лошото ми финансово решение

Начална страница | Бизнес | 37-годишен пенсионер-милионер: Покупката на имот беше най-лошото ми финансово решение
image

Продължителният живот под наем често е възприеман като хвърляне на пари на вятъра, докато собственият дом се смята за ценен актив и добра инвестиция. Американският милионер Крис Рейнинг, който успява да натрупа бързо богатство и да се пенсионира на 37-годишна възраст обаче не споделя тази идея.
По неговите думи дори покупката му на собствено жилище преди 11 години е било "най-лошото финансово решение", което някога е правил. Той посочва, че са му били нужни три години, за да спести първоначалната вноска от 40 000 долара за къща на стойност от 200 000 долара, намираща се в Уисконсин.
"Както се оказа, това, което мислех за тази покупка, се оказа напълно грешно, защото не направих предварителните сметки за най-голямото финансово решение на живота ми. Така в крайна сметка ще бъда изправен пред две загуби - цената, срещу която ще мога да продам имота, е по-ниска, от тази за която го купих, както и потенциалът на спестените 40 000 долара, които можех да вложа в друго", пише той в своя блог, цитиран от Business Insider.
"Това се нарича алтернативна цена - тя се формира от избора да вложите парите си в едно вместо в друго нещо", допълва той. В макроикономиката така се наричат пропуснатите ползи от следващата най-добра възможност.
Рейнинг посочва, че влагането на тези средства на фондовия пазар вместо в имот днес биха донесли още милиони към неговото богатство.
"Така, да кажем, че между 1890 и 2012 година възвращаемостта, коригирана с инфлацията, от имот е била 0,17%. Това означава, че ако сте купили къща за 5000 долара през 1890 година, тя би струвала 6150 долара през 2012 година", изчислява той.
"За същия период възвращаемостта от фондовия пазар, коригирана с процента на инфлацията, е 6,27%. Това означава, че ако тези 5000 долара са инвестирани в акции, към края на същия период ще имате 8 милиона долара", допълва Рейнинг в отговор на въпрос на Business Insider.

Money.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7