3 причини защо завистта на работното място е полезна

Начална страница | Бизнес | 3 причини защо завистта на работното място е полезна
image

Завистта спада към категорията на „негативните чувства”, но въпреки това има нещо мотивиращо и градивно в нея. Д-р А.Марсдън, организационен психолог и асистент в Бийкън Колидж в Лисбърг, Флорида, казва че ние имаме основна нужда да се чувстваме сигурни на нашето място в работната йерархия. Съответно, когато видим някой на „нашето“ ниво да получава нещо повече от нас, чувството за завист може да изплува на повърхността. А ето и кои са 3-те причини да не изпитваме вина по този повод.
Завистта помага да разберем целите си
Чувството на завист ни помага да разберем собствените си цели. В много основни терминологии завистта означава „и аз искам това”. Признавайки, че сте подразнени от постиженията на някой друг, давате знак, че това е нещо, което бихте искали да постигнете и можете да започнете да работите за него.
Води ни към успех
Марсдън казва, че завистта може да бъде мотиватор, който ви кара да постигнете повече. Проучете човека, на когото завиждате. Вижте какво прави и как е постигнал успеха си, след това се попитайте какво трябва да направите, за да преминете към следващото ниво.
Кара ни да оценим себе си
Заслепени от чуждия успех, често не отделяме време, за да помислим колко далеч сме стигнали сами. Отпразнувайте собствените си успехи, съсредоточавайки се върху сравняването на сегашното си аз със своето минало аз. Не бързайте да се фокусирате към следващата си стъпка, а си дайте време да се почувствате горди с постигнатото.
 
Expert.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7